Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri Kahramanmaraş'ta yayaların ve sürücülerin sık kullandığı konumlardan bir tanesi olan Trabzon Caddesi ve çevre sokaklarda vatandaşa trafikte ki sorumluluklarını anlattı. Ekipler ilk olarak, bölgede bulunan kafelere tek tek girerek vatandaşa sözlü uyarılarda bulundu. Sonrasında ise çevrede seyreden araç sürücülerine de bilgiler veren polis ekipleri, sürücü ve yayalara sorumluluklarını anlatan broşürler dağıttı.

YAYALARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin yayalara dağıttı broşürlerde şu uyarılar yer aldı;

Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak, zorundadırlar.

Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek zorundadırlar.

Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne alarak uygun zamanda geçmek zorundadırlar.

Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol bankette yürümek zorundadırlar.

Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından geçmek zorundadırlar.

SÜRÜCÜLERİN DİKKATİNE

Polis Ekipleri sürücülere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74. maddesinde, 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle, "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar" hükmünün getirildiğini hatırlattı. Ekipler sürücülere şu uyarılarda da bulundu;

Görevli kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işaretleri ve levhalarla belirlenmiş kavşak giriş çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlayınız.

Yaya ve okul geçitlerinden geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını veriniz.

Bu kurallara uymayanlara Karayolu Trafik Kanunun 74. Maddesi gereğince Trafik idari Para Cezası uygulanacaktır.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz