Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 3 ay önce daha modern, daha sağlıklı ve daha güzel bir görünüme kavuşması için başlatılan ve yaya trafiğini esas alan Trabzon Caddesi Yayalaştırma Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un öncülüğünde büyük bir özveri ve gayret gösterilerek, geceli gündüzlü çalışılan projeyle birlikte Trabzon Caddesi, eski görüntüsünün çok uzağında kalarak, yeni ve modern bir görünüme kavuşmaya hazırlanıyor. Kahramanmaraş’ın kalbi sayılan Trabzon Caddesi’ndeki yayalaştırma çalışmasıyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Bülbül, projenin büyük oranda gerçekleştiğini ve artık oturma grupları ile çöp kovalarını yerleştireceklerini söyledi. Projede yapılması planlanan yenilikleri de açıklayan Bülbül, klimalı olan toplu taşıma duraklarının bu hafta içerisinde hizmete başlayacağını kaydetti. 15 Temmuz’dan sonra Demokrasi Meydanı adıyla anılan Kent Meydanındaki çalışmalara da değinen Bülbül, çalışmalarının ardından buranın gerçek bir meydan hürriyetine kavuşmuş olacağını ifade etti. Yenilikler kapsamında turist otobüs noktalarının olacağını dile getiren Bülbül, bundan sonraki süreçte kentte daha fazla turist göreceklerinin altını çizdi. Trabzon Caddesi’nin tamamen yayalaştırılacağı yönündeki söylentilere de açıklık getiren Bülbül, bu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ve caddenin şu anda tamamen yayalaştırmaya hazır olmadığını vurguladı.

MODERN DURAKLAR HİZMETE BAŞLIYOR
Bülbül, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Projemizin valilik ile ulu camii arasındaki etabını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bugünde basın mensupları ile projeyi paylaştık ve tekrar gezdirdik. Bundan sonra neler olacak? Bunları paylaşıyoruz. Projemiz büyük oranda gerçekleşti ve artık oturma grupları, çöp kovalarını koyacağız. Havuzumun yapımı devam edecek ve mozaiklerin olduğu görsel olarak zengin bir havuz yüzeyi kullanacağız. Artık toplu taşıma duraklarımız bu hafta içerisinde yeni yerinde hizmete başlamış olacak. Genel itibari ile aydınlatma elamanlarında küçük eksikliklerimiz var. Bu hafta içerisinde onları da tamamlamayı planlıyoruz. Bu meydan gece ışıl ışıl bir meydan olacak. Gerçek bir meydan hürriyetine kavuşmuş olacak. Kahramanmaraş’ın kent meydanı olarak algılanan bölgesi toplu taşımanın yaya odağı ile buluştuğu, kapalı çarşıyla buluştuğu, tarihi merkezdeki yaya sirkülâsyonunun meydana indiği Trabzon caddesi ile kesiştiği gerçek bir meydan düzenlenmiş oldu. Tabi ki bunun tüm unsurları tamamlandığın da çok daha güzel olacak. Buraya yakın bir zamanda şatıl yerleştirilecek, onun görüşmeleri devam ediyor. Oda başladığında buraya ayrı bir renk katmış olacak.”

TURİST OTOBÜS NOKTALARI
Turist Otobüs Noktalarıyla beraber Kahramanmaraş’ta ki turist sayısının artacağını anlatan Bülbül, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bunların yanı sıra elektrikli bisikletlerimiz olacak. Turist alanlarını gezdirebileceğimiz, turistler geldikleri zaman, Kahramanmaraş’ta nereler gezilir? Hangi konaklar vardır? Bunu inşallah rehberler eşliğinde gezebilecekleri bir düzen oluşacak. Yine turist otobüs noktalarımız var. Turizm acenteleri ile anlaşarak, Kahramanmaraş’ta bundan sonra daha çok turist göreceğiz. Bu yatırımın ardından esnafımız için daha çok nitelikli bir gelişmenin olacağını, alışveriş performansının daha çok üst düzeylere çıkacağını tahmin ediyorum. Trabzon caddesinde ki esnaflarla görüştüğümüz zaman büyük oranda bir meydan memnuniyet var. Trabzon caddesinin yayalaştırılacağı ile ilgili bazı haberler mevcut, bununla ilgili tartışma yapıyoruz. Neden Trabzon caddesini tamamen yayalaştırmıyoruz? Bir defa şuan Trabzon Caddesi tamamen yayalaştırmaya hazır değil. Çünkü biz bunu makro ulaşım planı ve kent merkezi dolaşımın bir parçası olarak gerçekleştiriyoruz. İleride Trabzon caddesini müftülük meydanına kadar uzatıp tamamen yayalaştırılacak bir projemiz var ama bu aşamada Trabzon caddesine bizim bir buçuk yıl önce vatandaşlarımıza ilan etiğimiz, esnafımızla paylaştığımız projedeki amaç yayanın birincil olduğu bir düzenlemeydi. Bu kapsam da Trabzon Caddesi 30 metre genişliğinde bir cadde daha önceki halini biliyoruz, 20 metresini taşıtlar kullanıyordu gidiş gelişti, bir yaya aksı değil bir taşıt aksıydı adeta. Şimdi yeni yaptığımız düzenleme ile bu 30 metrelik yolun 20 metresini taşıtlar değil tam tersine yayalar kullanıyor.”

AĞAÇLAR CADDENİN DOKUSUNA RENK KATACAK
Proje ağaçlarının büyük oranda dikildiğini ve Akçaağaç kullanıldığının bilgisini veren Bülbül, ağaçların kısa zaman içerisinde caddenin dokusuna renk katacağını belirtti. Bülbül, “Taşıtlar için ayırdığımız kesit 10 metre, daha önce beşer metrelik kaldırımlar vardı. Bu 10 metreyi yaya kullanıyordu. Bizim yaptığımız Trabzon caddesindeki şuanda en büyük değişiklik en iddialı kazanım bu. Trabzon caddesinde 20 metre genişliğinde yaya koridorları var. Taşıt için kesiti azalttık ve taşıtı burada ikincil hale getirdik. Burası artık yayanın öncelikli olduğu bir güzergâh. Tabii ulu camiye kadar uzanan bir koridorda yaya trafikle kesişmeden hareket edebileceği bir yaya koridoru yakalamış oldu. Bu koridoru zaman içerisinde daha unsurlarla da desteklemiş olacağız. Projenin ağaçları büyük oranda dikilmiş oldu. Projemizde Akçaağaç kullanıyoruz. Bunlar kısa zaman da gelişip büyüyecekler ve caddenin yeni dokusu çok daha düzenli ve yeşil bir doku olacak. Ağaçlandırma ve aydınlatma ile ilgili meydan kısmındaki projenin eksikleri var ve bunlarda önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanmış olacak” şeklinde konuştu.

ASANSÖRLÜ YAYA ÜST GEÇİDİ
Yapı Kredi Bankasının oraya kadar bir yaya üst geçidinin olacağını ve bu projenin de ihalesinin tamamlandığını kaydeden Bülbül, “Şunun altını çizmek gerekiyor; yeni yaptığımız proje ile ilgili Kıbrıs meydanında bulunan mevcut kavşak ortadan kalktı. Burada pik saatlerde 150 saniyeye kadar akşam saatlerinde trafiği bekleten bir kavşağımız vardı. Yeni düzenlemede böyle bir kavşak yok. Azerbaycan noktasında ağaç elektrik noktasında yeni bir kavşağımız var ama burada trafiği sadece 25 saniye durduracak. 25 saniye trafikte durma dışında herhangi bir yaya geçidin de de araçlarımız ikinci bir kez durmayacak. Dolayısıyla Azerbaycan caddesinden gelen trafik akımı eğer Şekerdere caddesini kullanacaksa burada en fazla bekleyeceği süre 25 saniye olacaktır. Bunun dışında yaya geçişleri için belli noktalarda trafiğin bloke olduğunu görüyoruz. Onu da kısa sürede ihalesini tamamladığımız bir yaya üst geçidi var. Bu yaya üst geçidi de buradan yapı kredi bankasının oraya kadar, yaya merdivenli asansörlü bir yaya üst geçit projemiz olacak. Bu güzergâhtaki trafik anlamında kaybımız 25 saniye bu kaybı da tamamen sıfırlamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

YENİ OTOPARK ALANLARI PLANDA
Kent trafiğini rahatlatmak adına yeni otopark alanları planladıklarının bilgisini veren Bülbül, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kent merkezinden geçen trafik belli bir zaman kaybını göze almalı. Biz kent merkezini yeni bir dolaşım sistemi ile bu tarihi bölgenin dışından boşaltıp, doldurabilecek bir sistem kuruyoruz. Makro ulaşım sistemimiz var. Biliyorsunuz, kuzey çevre yolu dediğimiz bir projenin imalatı hızla devam ettiriliyor. Bununla ilgili görselleri vatandaşımızla paylaşıyoruz. Kent merkezini de trafiğin değil yayaların öncelikli olduğu bir düzenle ile düzenlemiş olduk. Tabi bunun ana unsurları otoparklar, otoparkı da kasım ayına yetiştirmeye çalışıyoruz. Otopark devreye girdinde, Kahramanmaraş’ın şuandaki kapalı otopark sayısı iki katına çıkmış olacak ve Kahramanmaraş’ta büyük oranda bir rahatlama getirecek ve daha yeni bir otopark alanları da planlıyoruz. Toplu taşıma ile birlikte bu hafta içerisinde yerini akacak diye düşünüyorum. Bu yerini aldığında bu meydan çok daha hareketli olacaktır. Yaya üst geçidimiz devreye girdiğinde biraz daha üst sınıfa gelmiş olacak.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz