Türkmenlerin sosyo-kültürel yaşam özelliklerinin bir dışa vurumu olan toyların önemini vurgulayarak alternatif turizme kaynaklık edebilecek geleneksel özelliklerini incelemek amacıyla Maraş, Kültür, Sanat, Tarih Araştırma ve Geliştirme Derneği (MAKSAT DER) tarafından Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu etkinliği düzenlendi. MAKSAT DER’in organizasyonu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi, Türkoğlu Belediyesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsü’nde kuruldu. Çalışma kapsamında toyların alternatif turizm kapsamında değerlendirilerek Türkmen örf ve adetlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması ile bu kültürel miras değerinin gelecek nesillere kültür erozyonuna uğramamış şekilde aktarılmasını sağlamak hedeflendi.

SON HAKAN’IN TÜRBESİ ZİYARET EDİLDİ

Bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlik için Türkiye’nin çeşitli yörelerinden Kahramanmaraş’a gelen davetliler, Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) öğrenci yurtlarında ağırlandı. Geceyi Kahramanmaraş’ta geçiren konuklar, MAKSATDER Başkanı Ali Gemci öncülüğünde sabah kahvaltısının ardından Tolgadırlı (Dulkadiroğlu) Devleti’nin Son Hakanı Alaüddevle Bozkurt Gadırhan’ın Şehitevliya Mahallesi’nde bulunan türbesini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve dualar okundu. Ziyaretçilerin türbedeki etkinliğinin ardından KSÜ’deki etkinlik alanına geçildi. Günübirlik olarak Kahramanmaraş’a gelen katılımcıların yanı sıra il ve ilçe merkezlerinden gelenlerle birlikte sayıları oldukça dikkat çeken davetliler arasında Kırıkkale, Hayat, İskenderun, Mersin, Adana, Osmaniye, Kayseri gibi bir çok ilden Türkmen Dernekleri de yer aldı.

TOYUMUZUN DEVAMINI YAPACAĞIZ”

MAKSATDER Başkanı Ali Gemci, burada yaptığı konuşmada Tolgadırlıların Anadolu’ya yerleşmesinden itibaren bölgede büyük oranda Türkmen Beylikleri kurulduğunu ve bunların da başkentinin Dulkadiroğlu olduğunu söyledi. Gemci, etkinliğe katkılarından dolayı Büyükşehir, Dulkadiroğlu, Onikişubat e Türkoğlu Belediyeleri ile KSÜ Rektörlüğüne teşekkür ederek, bunun bir başlangıç olduğunu sözlerine ekledi. Gemci, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu toy, bir Türkmen toyu. Kahramanmaraş’ta ilk kez düzenleniyor ve ilkleri düzenlememizde bizlere çok büyük yardımları olan Büyükşehir Belediyemize, Dulkadiroğlu Belediyemize, Onikişubat Belediyemize, Türkoğlu Belediyemize ve KSÜ Rektörümüze çok çok teşekkür ediyorum. Eğer ki bu halkanın biri olmasaydı biz bunu başaramazdık. İnşallah biz bunların devamını yapacağız. Avşarbeyimiz, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’la 752 yılında Türkmenlerin Maraş’a gelmesiyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. İnşallah bu meydana çıktığında da halkımıza ulaştıracağız.”

TARİHİ DEĞERLERİ GELECEĞE AKTARACAĞIZ”

Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu’nun açılışında selamlama konuşması yapan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, tarihi değerlerin geleceğe aktarılmasına önem verdiklerini belirterek, “Dulkadiroğlu Belediyesi olarak tarihimize, değerlerimize, kültürümüze bağlı önemli çalışmalar yapıyoruz. Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu gibi tarihi değerleri hatırlatan çalışmaların bugün olduğu gibi her zaman destekçisi olacağız. Tabi Türkmenlerin sosyo-kültürel yaşam özelliklerinin bir dışa vurumu olan toylar, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Tüm Türkiye’deki Dulkadirliler bugün Kahramanmaraş’ta buluştu. Bu organizasyon sayesinde birçok Dulkadirli aşiretine mensup kardeşlerimizin burada olması bizleri memnun etti, biz de Dulkadiroğlu Belediyesi olarak ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. İnşallah gelecekte de daha artı şeyler katarak geniş kitlilere ulaştırıp, ulusal ve uluslararası düzeye getiririz diye düşünüyorum. Bu toylar, bugün de önemini korumuş ve alternatif turizme kaynaklık edebilecek özellikleri taşımaktadır. Böyle bir toyun Kahramanmaraş’ımızda yapılmasına vesile olan MAKSAT DER yöneticileri ve üyelerimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

TARİHİNİ BİLMEYENLER GELECEK PLANLARI YAPAMAZ”

Tarihini bilmeyenlerin ve köklerinden habersiz olanların gelecek planlaması yapamayacağını belirten KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise, “Kısaca MAKSAT DER’in bu çalışmalarını gerçekten çok önemsiyorum. Başta Ali Gemci olmak üzere bütün dernek yöneticilerini böyle önemli bir festivali üniversitemizde düzenledikleri için kendilerini canı gönülden kutluyor, bundan sonra da kendileriyle iş birliği içinde olacağımızı ifade ediyorum. Tarihini bilmeyenler, köklerinden habersiz olanlar, gelecek planları yapamazlar. Yapsalar da köklerini ve tarihi hafızası olmayan milletlerin gelecekleri olmaz. Bu bakımdan bu festivalin ilkinin üniversitemizde düzenlenmesinden gerçekten bahtiyarım. Bu festivale katkı sağlayan Büyükşehir, Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Türkoğlu Belediyelerimize, dernek yöneticilerimiz ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Kılıç’da yaptığı selamlama konuşmasında bölgedeki Tolgadırlı (Dulkadirli) varlığına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu kapsamında güreş, kök börü, atçılık, atlı cirit, okçuluk ve mehteran gösterileri yapılırken, aşıklar ve Ozanlar da atıştı.

Haber:Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz