Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu “Aktarma” sistemi hayata geçti. Yeni düzenleme ile kent içinde çalışan Özel Halk Otobüsleri ile Büyükşehir Belediye Otobüslerinin daha hızlı, konforlu, ekonomik, entegre ve tercih edilebilir bir toplu taşıma sisteminden faydalanması amacıyla 60 dakika süre içerisinde 30 kuruş bedel ile aktarma sistemi uygulanmaya başlandı. Aktarma sistemi ile kent içi trafik yükü azaltılacak ve toplu ulaşımda alternatifler artırılarak duraklarda bekleme ve yolculuk süresi de kısaltılacak. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Deliktaş, Kahramanmaraş’taki mevcut ulaşım hatlarının çok uzun ve dolaşan hat yapısına sahip olduğunu belirterek yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Deliktaş, “Bir yolcu A noktasından B noktasına 20 dakikada gideceği süreyi 40-50 dakika da gidebiliyor. Sebebi ise sadece ve sadece tek otobüse bağımlı olması ve o otobüsü beklemek zorunda olmasıdır. Bununla beraberinde ise fazla yakıt yakılıyor. 70 bin kilometre yol yapıyorsunuz taşımış olduğunuz yolcu belli, araçlarınız fazla kilometre yol yapıyor, trafik sıkışıklığı meydana geliyor. Bu sebepten dolayı şehirde toplu ulaşımı kolay hale getirmek amacıyla aktarma sistemi denilen bir uygulamaya geçmeye karar verdik” şeklinde konuştu.

BİR YERDEN BİR YERE DEĞİL, HER YERDEN HER YERE ULAŞIM”

Aktarma sisteminin temel mantığının ise bir yerden bir yere değil, her yerden her yere ulaşım olduğunu dile getiren Deliktaş, şunları kaydetti: “Bugün Kahramanmaraş’ta her hangi bir noktada ikametgâhınızı değiştirdiğiniz zaman biniş alışkanlıklarınız, bir biletle gitmek yerine iki biletle gitme gibi bir takım şeyler ortaya çıkabiliyor. Bu da insanları ekonomik olarak sıkıntıya sokabiliyor. Biz de dedik ki Kahramanmaraş’ta ki insanlarımız bir otobüs bileti kullanarak ve 30 KRŞ. Ekstra ücret ödeyerek her yerden her yere götürelim. Aktarma da ilk binişte normal ücreti düşüyoruz. İkinci binişte aynı hat olmamak koşulu ile herhangi bir hatta başka bir hatta bindiğiniz zaman 60 dakikalık süre içerisinde sadece 30 kuruş fark alıyoruz. Eğer şuan ki binmiş olduğunuz otobüs tek biletle ihtiyacınız karşılıyorsa sorun yok. Ama ola ki ikinci binişe ihtiyaç duyduğunuz an 30 kuruş fark ödeyerek 60 dakika içerisinde istediğiniz yere gidebilme şansınız var.”

ÇOK CİDDİ AVANTAJ SAĞLIYOR”

Yeni sistemle vatandaşların herhangi bir otobüse bağlı kalmayacağını ifade eden Deliktaş, “Şehir merkezine gelen önünüzden geçen numarası ne olursa olsun hiç fark etmez binip şehir noktasında bir noktaya gelerek aktarma sisteminde kullanabilir. 30 kuruş ödeyerek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Bu şuan Türkiye’de kendi modları arasındaki tek uygulama. Diğer büyükşehirlerde var onda raylı sistemden otobüse gibi. Diğer modları arasında kendi içerisinde yok. Ama kendi içerisinde aktarma sistemi olan şuan tek Kahramanmaraş’tadır. Bu da vatandaşımızın ulaşımı kısaltma ve ekonomik olarak ulaşım yapmada da çok ciddi avantaj olarak karşınıza çıkıyor” dedi.

KULLAN AT BİLETİ, MİSAFİR BİLETİDİR”

Abonman ve kullan at biletlerinde aktarma sisteminin geçersiz olduğunu söyleyen Deliktaş, vatandaşların buna dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Deliktaş, kullan at biletlerinin 3 biniş fiyatının artık 10 lira olduğuna dikkat çekerken konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Kullan at biletimiz 3 binişi 10 liraya yapıldı. Ciddi bir tepki var. Daha önce 2 biniş 5 liraydı şimdi ise 3 biniş 10 liraya çıktı. Bu kartın temel mantığı misafir kart olmasıdır. Şehir dışından veya köyden gelen insanların günü birlik olarak kullanacak olan müşteri tipi için üretilmiş bir kart. Ama ne yazık ki vatandaşlarımız bu kart pahalı olmasına rağmen tercih ediyor. Bir de bu kartın özelliği ithaldir. Dışarıdan geliyor. Bizim aslında bu kart bedelinin maliyetinin bir kısmı yurtdışına gidiyor. Ne bana yarıyor, ne vatandaşa yarıyor. İthal olduğu için o bedeli mecburen maliyetin üzerine bindiriyorsunuz. Bizde o yüzden bunun arasında bir fark olmalı. Bu cezalı bir bilettir. Büyükşehirlerin çoğunda, bu sistemi kullanan her şehirde bu var. Cezalı biletle normal biniş arasında mutlaka bir fark var ki vatandaş Kahramankarta yönelsin ki o kartta hem aktarma imkânını kullansın hem daha ucuza seyahat etsin. Temel mantığı bu. Ve o kartları kullandığınız zaman bir daha işleyemiyorsunuz hemen atıyorsunuz buda çevre kirliliğine yol açıyor. Bu da ayrı bir faktör buna da dikkat etmek lazım. Temel binişte fiyat artış falan yok.”

ANA HARTELLERİMİZE DOKUNMUYORUZ”

Aktarma sisteminin faaliyete geçmesiyle birlikte kent içerisinde çok büyük avantaj sağlayacağını ifade eden Deliktaş, son olarak şunları söyledi: “Aktarma faaliyete geçti ve çok ciddi bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Artık insanlar bizim mahallede şuraya neden otobüs yok, buraya da servis açsanız ihtiyacımız var gibi istekleri de karşılamış oluyoruz. Çünkü her yerden her yere ulaşım yapabiliyorsunuz illa direk oraya gitmesine gerek yok. Biz otobüs hatlarını bazen revize ediyoruz. Bazen yeni hat açıyoruz, bazen de bazı hatları kısaltıyoruz. Kısalttığımız hatlar yolcu yoğunluğu az olan hatlardır. Ve onlar 30 kuruş fark vererek artık her yere gidebilecekler. Ana artellerimize dokunmuyoruz. Orada yine insanlar bir bilet ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Biz verimsiz olan hatları birleştirerek ana hatta veriyoruz. Her yerden her yere gitme hakkına sahip oluyorsunuz.”

Haber : Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz