Medyanın üst çatı meslek kuruluşu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, geleneksel hale getirdiği Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın 17.’sini 8-11 Kasım tarihleri arasında Ordu’da düzenledi. Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti organizesinde, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı ile ülke genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubu katıldı. 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 80. ölüm yıl dönümünü nedeniyle saygıyla anıldı. Toplantıda, Hakkari’deki patlamada şehit olan askerlere Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı dilenirken, basının sorunları ve çözüm önerileri ile son yaşanan ekonomik krizin sektöre etkileri ele alındı. 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı’na Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu’da katıldı.

“EKONOMİK YÖNDEN AĞIR BİR YÜKÜN ALTINA GİRDİK”

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirgesini TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı paylaştı. Yerel medyanın demokrasiye işlerlik kazandırdığını söyleyen Kolaylı, sözlerine şu şekilde devam etti, “Anadolu’nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır. Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir. 2016 yılı sonunda kâğıdın tonu 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2.307,55 TL iken, 10 Kasım 2018’de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4.750 TL olarak gerçekleşmiştir. Benzer artışlar boya ve kalıp için de söz konusudur” dedi.

“RESMİ İLAN FİYAT TARİFESİ ARTIRILMALI”

Ekonomik sorunların en çok yerel gazeteleri etkilediğine dikkat çeken Kolaylı, “Kısacası ekonomik sorunlar, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırmıştır. Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır. Beklentimiz, Basın İlan Kurumunun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de, basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir” ifadelerini kullandı.

(Haber: Abdullah Hançer)

Editör: Mahmut Beyaz