Artık her işletmenin marka ve isim tescili yaptırmak zorunda olduğunu hatırlatan Nacar, ağır cezalara karşı vatandaşı uyardı. Nacar, yeni kanunlar ve yönetmeliklerle birlikte artık her türlü işletmenin marka ve isim tescili yaptırmak zorunda olduğunu belirtti. Nacar, “Vatandaşımız patent deyince yanlış anlayabiliyor. Bizim asıl işimiz isim tescili ya da marka tescili olarak adlandırılabilir. Bütün iş yerlerinin isimlerini marka olarak tescil ettirmesi gerekiyor. Bu iş yerleri dediklerim sadece büyük işletmeler değil sizin gibi gazetelerin, bakkalların, terzilerin ve bunu gibi bütün küçük işletmelerin isimlerini tescilletmesi gerekiyor. Eğer kendi tescilletmeyip başkası adına tescilli olan bir ismi kullanırsa o ismi tescilleyen kişi ilk önce uyarır. Bu uyarı sonucunda tescili kendine ait olmayan ismi kullanan kişi ismi çek defterinden, internetten nerede ismi kayıtlı ise değiştirirse bir sorun olmaz. Ama ismi değiştirmeyip hala o ismi kullanmaya devam ederse ismi tescilleyen kişi eğer dava açarsa 40 bin TL para cezası ödemek zorunda kalır ve bunun yanında 6 ay da hapis yatmak zorunda kalır. Bu sadece imalat için geçerli değil hizmet sektörü bile olsa bu tescili yapmak zorundalar” ifadelerini kullandı.

ŞİKÂYET OLURSA BÜYÜK YAPTIRIMLAR UYGULANIR”
Başka bir firmanın isminin kullanılması halinde ve şilayet edilen kişiye büyük yaptırımlar uygulanabileceğini ifade eden Nacar, “Zaman geçtikçe halkımız alışmaya başladı. Bu yaptırımları bilmeden fazlasıyla para cezası ödeyen oldu. Bu durumu yaşayanlar araştırmalar yaparak bazı olayların farkına vardı ve zaman geçtikçe bilinçlenmeye başladı. Bu konuda da halkımızın dikkat etmesi geren olaylar var. Mesela kullanacağı isim daha önce kullanılmış mı, birinin üzerine tescilli mi bunları araştırmaları lazım ve daha sonra isim kullanmaları lazım. Ben ismi koyayım sonra bakarım bir şey olmaz demekle olmuyor yani. Birisi sizin kullandığınızı fark edip şikâyet ederse büyük yaptırımlar uygulanır. Bu işlerin ruhsat çıkartmadan önce yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

BİZDEN BAŞKA BU İŞİ YAPAN YOK
Kahramanmaraş’ta bu işi sadece kendilerinin yaptıklarını dile getiren Nacar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şu anda başvuru ücreti olarak sadece 600 TL talep ediyoruz. İlk ödeme yapıldıktan 5 ya da 6 ay sonra 10 yıllık bir aidatı var. Bu aidat ta 1000 TL kadar. Yani toplamda 1600 TL kadar bir para ödüyorlar. 10 yıl geçene kadar da başka para ödemiyorlar. Kahramanmaraş’ta şu anda bizden başka bu işi yapan yok. Arada açılıyor ama onlarda çok sürmeden geri kapatıyorlar. Onlarında kapatma sebebi belli bu işin çok fazla bir getirisi olmadığı için kapatıyorlar. Ben emekli olduğum için şu anda bu işle uğraşıyorum. Bu sektöre yılda 2-3 tane açılıp kapanan şirket var. Ama dediğim gibi bu işte fazla getiri olmadığı için geri vazgeçiyorlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz