Erkeklerin en önemli aksesuarlarından biri olan tesbih, insan sağlığına fayda sağlamasının yanı sıra Osmanlı’dan kalan kültür ve efendiliğin simgesi olarak görülüyor. Kahramanmaraş’ta tesbih tutkunlarının yeni adresi Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi oluyor. Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde, ‘Emek Bizden Destek SODES’ten’ projesi kapsamında Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi tesbih atölyesi açıldı. Önceden faaliyete başlamasına rağmen resmi açılışı yapılmayan atölyenin açılışı yoğun katılımla yapıldı. Açılışa Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, AK Parti Onikişubat İlçe Başkan vekili Ali Köfte, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül, tesbih atölyesi öğreticileri ve kursiyerleri katıldı. Tesbih atölyesinin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından katılımcılar, atölyeyi gezerken, yapılan birbirinden güzel tesbihleri incelediler.

“KÜLTÜRÜMÜZDE TESBİHİN ÖNEMLİ YERİ VAR”

Açılışta açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, tesbihin Türk kültüründe önemli bir yerinin olduğuna değindi. Yılmaz, “SODES projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezimizde tesbih yapım aşamalarının ortaya konduğu atölyemizin resmi açılışını gerçekleştirdik. Şuan da 35 tane kursiyerimiz birinci turu tamamladılar, bundan sonra da inşallah bu güzel çalışma devam edecek. Yaklaşık 50 bin TL’nin üzerinde bir harcama yapılarak bu atölyesi oluşturuldu. Hocalarımıza, emeği geçen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Sanatın her çeşidi, sanatla beraber sanatkarlığın da en güzel şekilde gösterildiği alanlardır. Tesbihin bizim kültürümüzde çok özel bir yeri var, çok anlamlı bir yeri var. Özellikle kıymetli taşlardan yapılması, sadece o taşlardan kaynaklanan bir kıymet değil, ona yüklenen bir mana da var. Tesbih hem maddi hem de manevi anlamıyla bizim toplumumuzda değeri olan, yeri geldiğinde elimizin stresini atan yerine geldiği zaman da tesbih çekmek diye tanımladığımız bir materyalimiz. Tebrik ediyorum, başarılar diliyorum” dedi.

“HEM MESLEK ÖĞRENİYORLAR HEM DE HOBİ”

Tesbih atölyesi hakkında bilgiler veren Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül ise, atölyenin SODES desteğiyle 50 bin TL bütçeyle kurulduğunu belirterek, “Tesbih gibi önemli bir değerimizin yaşatıldığı atölyenin merkezimizde açılmasından biz gayet mutluyuz. Tesbih atölyemiz SODES projesi kapsamında açıldı. Yaklaşık 50 bin TL civarında bir bütçeyle kuruldu. Şuan da 37 öğrencimiz buradan belgelerini aldı. Bundan sonraki süreçte de yine kursiyerlerimiz kehribar taşı işleyerek hem mesleği öğrenecekler hem de hobi anlamında kendilerine uğraş edinecekler. Bu anlamda biz de Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi olarak taş atölyemizde kehribarın dışında diğer tesbih türlerini de yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ATÖLYEMİZ BÖLGEMİZDE İLK”

Tesbih atölyesinde öncelikle Andırın’a özgü Andız tesbihi yapmak üzere yola çıktıklarını sonrasında ise kehribar tesbihleri yaptıklarını anlatan Bülbül, “Andırın bölgesinde Andız tesbihleri vardı, biz ilk olarak Andız tesbihi yapalım diye yola çıktık. Daha sonra kehribarın da olabileceğini düşünerek Selim ustamızı bulduk. Selim usta bize yön verdi, SODES’de bize bu kapsamda destek oldu. Böylelikle başladık ve bölgemizde ilk oldu. Türkiye’de de Halk Eğitim Merkezlerinde bu taş işlemeciliği atölyesi bir ilktir diyebiliriz. Burayı ustalarımız da ziyarete geliyorlar, kendileri de atölyeyi geziyorlar. Ustalarımız buradaki atölyeyi görünce bizim bile böyle atölyemiz yok diyorlar, bu da bizim için gayet memnun edici bir durum” şeklinde konuştu.

“TESBİH YAPMASI ZORDUR AMA ZEVKLİDİR”

Tesbih yapma aşamalarını anlatan Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi’nde Tesbih usta öğreticisi olarak görev yapan Selim Canlı da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Yaklaşık 9 yıldan beri bu işin içerisindeyim. Burada da ikinci dönemimiz oldu, tesbih atölyesine başlamamızın. Müdürümüzün çalışmaları ve SODES kapsamında böyle bir atölye açıldı. Burada tesbih yapıyoruz, farklı tasarımlar yapıyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde kalem yapmıştık. Çalışmalarımız devam ediyor. Tesbih yapması zor ama zevkli bir iş. Tabi ki her işte olduğu gibi biraz zorluğu var ama insanlar buraya severek, zevk aldıklarını söyleyerek geliyorlar. Burada yapılan teşbihler kendi öğrencilerimize ait oluyor, herkes kendi malzemesini alıp yapıyor. Kursumuz tekrar malzeme alımı gerçekleştirmişti, bundan sonra yapılanlar okulumuza kalabilir. Böylelikle kursiyerlerimiz hem iş öğreniyorlar hem de gelir sağlayabiliyorlar.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz