Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Psikiyatri Servisi’ndeki hastalara uygulanan, “iş uğraşı ve egzersiz terapisi” programında olumlu sonuçlar alınıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin ortaklaşa yürüttüğü programla, hastanenin psikiyatri servisindeki hastalar, ağır geçirdikleri dönemin ardından iş, beceri ve spor merkezine alınıyor. Görüşmelerin ardından kişisel gelişim ve becerilerine göre yönlendirilen hastaların tedavi süresi, ''Spor ve el işi'' ile en aza indirilmeye çalışılıyor. Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Orhan Karabörk, gazetemize yaptığı açıklamada, hastanenin psikiyatri servisinde uyguladıkları ''iş uğraşı ve egzersiz terapisi'' programı kapsamında hastaların spor ve el işi yaparak tedavilerine yardımcı olunduğunu söyledi.

 

‘OLUMLU SONUÇLAR ALIYORUZ’

Farklı bir uygulamayla hastaların tedavilerinde çok olumlu sonuçlar aldıklarını, şizofren, depresyon, manik depresif ve psikojenik ağrıları olan hastaları bu sayede tedavi ettiklerini ifade eden Karabörk, şunları kaydetti: ''Kentimize bu tür bir tedavinin gelmesi bizim için bir kıvanç vesilesidir. Bu konuda uzman eğiticilerimiz var. Halk Eğitimi Müdürlüğü ile başlattığımız proje neticesinde hocalarımızla beraber hastaların iyiliği için çalışma yürütüyoruz. Hastanede yaptığımız bu uygulamanın verimini alıyoruz. Uygulama sadece tedavi konusunda değil aynı zamanda hastaların takibi konusunda da etkin bir metot.'' Uygulamadan olumlu sonuçlar aldıklarını aktaran Karabörk, ''Özellikle alevlenme döneminde her hangi bir şekilde terapiye katılamayan hastaların bu uygulamadan daha sonraki dönemlerde düzelme gösterdiklerine şahit olduk. Hastanın dikkatini belirli bir konudan farklı konulara çekebilmeyi ve işlevselliğini artırmayı amaçlayan bir tedavi yöntemi'' dedi.


‘REHABİLİTE TEDAVİSİ UYGULUYORUZ’

Rehabilitasyon sürecinin psikiyatrik hastaların tedavisini kolaylaştırdığını ve yeniden topluma kazandırma adına çok önemli olduğunu söyleyen Karabörk,şunları kaydetti: “Hastaları gerçekten sevindiren hayata bağlayan hastaların kendi aralarında ikili ilişkiler kurarak daha nezih bir ortamda çalışmalarını sağlayan bir durum. Gerçekten bu tedavinin önemli bir parçasıdır. Hastalara ilaçlı tedavi de uygulanıyor. Bir tek rehabilitasyon çalışmasıyla hastalar iyileşmez. Hastanın ihtiyacı halinde mutlaka ki ilaç tedavisi alması gerekir. İlaç tedavisine ilave olarak Rehabilitasyon tedavisi tamamlayıcı bir tedavidir. Bu hastalardan çok önemli şeyin bir tanesi kendilerine kıymet verilmediği algısı var. Bu şekilde kendilerine ayrı bir değer verildiğini hissediyorlar. Kendilerini değerli hissetmeleri sağlanıyor. Özellikle aile desteğiyle dışarıya çıktıklarında diğer kamu kurumlarının sosyal çalışmalarla desteklemesi durumunda bu hastalarımızın dolasıyla topluma da kazandırılmaları, hayatın içinde yer almalarını çok önemli bir aşama oluyor.”

 

‘TEDAVİ SÜRECİNİ HIZLANDIRIYORUZ’

El sanatları öğretmeni Emine Saliha Öngel ise amaçlarının el becerileriyle hastaların tedavi süreçlerini hızlandırmak olduğunu söyledi. Hastaların teşhislerine göre değerlendiklerini kaydeden Öngel, “Hastalar buraya gelmeden önce doktorlar tarafından eğitim gibi bir süreçten geçti. Hastaların seviyesine göre değerlendiriyoruz. Çok ağır hastaya hiçbir şey yaptıramıyorsun. Atak dönemleri oluyor. O geçene kadar geliyor yavaş yavaş gördükçe inceliyor sonrasında kendi başına ben yapabilir miyim diyor. Ben erkek hastalarla çalışıyorum. Hiçbir şekilde bana zararı olmadı tabi ki kendimi koruma altında bulundurmak için hemşirelerimiz, doktorlarımız güvenliğimizi klinik destek ekibimizi başımızdan eksik etmiyoruz. Hastalara mandaldan ev, ahşap boyama, masa sandalye yaptırıyoruz. Geri dönüşüm şişelerden, bardaklardan vazo yapıyoruz.  Keçeden çanta, telefon kılıfı, süs eşyaları gibi birçok şey yapıyoruz. Hastalar zımpara bile yaparken diyor ki hocam, benim tamamen düşüncelerim kayboldu. Zamanla zımparadan sonra astar boyaya geçiyor biraz daha derken sonunda diyor ki ben tamamen düşüncelerimi atmış oluyorum. Bu sayede birçok hastamız ise taburcu oldu. Hastalarımı seviyorum, yaptığım işten çok memnunum birilerine bir faydam dokunuyor” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz