Kahramanmaraş'ın kültürel miraslarını gün yüzüne çıkarmak, mutfak kültürünü gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla hayata geçen proje 1 yılda tamamlandı.  Mutfak araç gereçlerinden geleneksel yemeklerimizin yapımına kadar birçok alanda mutfaktan yararlanılacak. Düzenlenen açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, Kahramanmaraş’ın bir beylik merkezi olduğuna vurgu yaparak, “Kahramanmaraş ev mutfağı aslında gerçekten kendine has özellikler taşıyan bir mutfaktır” dedi.

‘KENT HÜVİYETİMİZİ YENİDEN KAZANIYORUZ’

Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun kadim kentlerinden biri olduğunu ifade eden Kaynak,  “Bir şehre o vasfı veren orda sadece herhangi bir yerden farklı kılan her şeyiyle mimarisiyle, yemek kültürüyle, kılık kıyafetiyle her şeyiyle farklı kılan işlerin bütününe o şehrin kültürü diyoruz. Şu anda dünyanın küresel gittiği yön itibariyle çocuklarımız televizyona mahkum eden, bilgisayar, laptop, tablet başına mahkum eden bir dönemde kültürümüzü böyle yaşayan kültür haline getirecek çalışmalar gerçekten de yarına yatırımlarımızdır. Bu konağın restorasyonunu 15 gün önce tam tamamlanmadan gezmiştik. Bende bu mahallenin çocuğuyum. Gerçekten biryandan demirciler çarşısının restorasyonu, biryandan kapalı çarşı restorasyonu bize o tarihi kent hüviyetimizi yeniden kazandırmaktadır. Aslında bunun birde ekonomisi oluşmaktadır. Türkiye’ye gelen Türkiye’nin kültürünü merak eden her turisti destinasyonunda Mardin ve Gaziantep var. Gaziantep mutfağı olarak çok yemek tescillendi. Kahramanmaraş hem Hititlerden beri bir merkezdir, hem Mezopotamya’nın, Kilikya’nın, orta doğunun kavşak noktasıdır ve buna uygunda kültürler oluşmuştur. Kahramanmaraş bir beylik merkezidir ve Kahramanmaraş ev mutfağı aslında gerçekten kendine has özellikler taşıyan bir mutfaktır. Belki bizim dışarda restoranlarda hizmet denildiğinde restoran mutfağımız çok zengin olmayabilir, ama esnaflarımızın kendi geliştirdikleri mutfak evde annelerimizin geliştirdiği, kendi annelerimizden öğrendiğimiz mutfak gerçekten çok zengin bir değerdir. Kahramanmaraş mutfağının bir özelliği var, her şey mevsimine göre verilir. Şimdi görüyoruz ki mevsimine göre yemek insandaki birçok hastalığında meydana çıkmasına engel oluyor” şeklinde konuştu.

‘ÇOK GENİŞ BİR YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ VAR’

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’da, bölgede bulunan tüm tescilli konakları restoran edeceklerini söyledi. Okay şöyle konuştu; “Dulkadiroğlu İlçemizin en önemli zenginliği olan bu eski mahallerimizdeki bir konağın restorasyonu sonrasında mutfak müzesi olarak kullanmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Eski mahallerimizin bulunduğu bu bölgede tescilli binalarımız var, bunları Büyükşehir Belediyemizle orta bir çalışma içiresine girerek satın alıp restore edeceğiz. Hedefimiz bu bölgedeki tüm tescilli konakları restore etmek ve restorasyon sonrası Kahramanmaraş’ın en önemli ticaret merkezi olan kapalı çarşının hemen yanında bir turizm bölgesi oluşturabilmek ve bu bölgeye en önemli katkıyı da bir ay önce Büyükşehir Belediyemiz tarafından restore edilen demirciler çarşısı muhteşem bir eser haline geldi, hiç beklemediğimiz bir şekle dönüştü. Şuanda Kahramanmaraş’ımıza gelen yerli ve yabancı Turistlerin birinci uğrak notlarından birisi oldu. Bu konağımızı yaklaşık bir yıl içerisinde restore ederek tematik mutfak müzesi haline getirdik. Çok geniş bir yemek kültürü bulunan kentimizin bu kültürünü işi bilenlerin annelerimizin, teyzelerimizin, ablalarımızın elinden genç nesillere aktarmak hedefimizdi. İnşallah bu mekânı yoğun bir şekilde yemek kültürümüze katkı ve bu ticari bölgenin yemek ihtiyacını karşılayacak şekilde inşallah organize edeceğiz.”

Düzenlenen açılış törenine Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın yanı sıra İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Milletvekilleri İmran Kılıç, Nursel Reyhanlıoğlu, Mehmet Uğur Dilipak,  Vali Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek katıldı.  Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz