ECR Fuarcılık tarafından, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği, Akdeniz Tekstil Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri (ATHİB) Desteği ve İstanbul Tekstil İhracatçı Birlikleri (İTHİB) ana sponsorluğunda Kafum Fuar Merkezi’nde üçüncü kez gerçekleştirilen Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı KTM 2017 kapılarını açtı. Uluslararası niteliği ile katılımcılara ürünlerini doğrudan pazara tanıtma olanağı sunan KTM 2017, dünya çapındaki teknoloji üreticilerini Kahramanmaraş ve bölge tekstilcileri ile buluşturarak sektörün en önemli ticari platformunu oluşturuyor. İplik, örgü, dokuma, teknik tekstil, boya-baskı, tekstil terbiye ve makine aksesuar, yedek parça sektörlerinden ulusal ve uluslararası teknoloji üreticileri, geçtiğimiz yıllarda yapılan iki edisyonda olduğu gibi bu yıl da yeniliklerini sektör temsilcilerine sergiliyor. Fuara yerli ve yabancı 200 firma katılırken, fuar 8 Nisan'da son bulacak


 

KAHRAMANMARAŞ’TA ÇOK ÖNEMLİ ATILIMLARA İMZA ATILDI”

Törende konuşma yapan İç İşleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, “Bize bu gururu yaşattığınız için, istihdam sağladığını için, şehrimizi tekstilde marka şehirlerden yaptığınız için halkımız adına, ekmek yiyen işçilerimiz adına ve insanlarımız adına teşekkür ediyoruz” dedi. Kahramanmaraş’ta son 15 yıl içerisinde önemli atılımlara imza atıldığını söyleyen Güvenç, “3’üncüsünü Kahramanmaraş’ta tekstil makinaları fuarını yapıyoruz. Bu fuarlar gelişen, büyüyen, değişen ülkemizin ve şehirlerimizin önemli göstergesi. Bu anlamda Kahramanmaraş’ımızda son 15 yılda çok önemli atılımlara imza atan bir kent. Hamd olsun bir önceki toplantımızda yine gururla Ticaret Odası Başkanımız 2016 yılını Kahramanmaraş Sanayisinin bütün bu krizlere meydan okurcasına yüzde 9 buçuk büyüme ile tamamladığını ifade etmişti. Fuarımız geçen yıla yüzde 20 fazla katılımla açılıyor. Bunu önemsiyorum. Bir başka önemli şey ise yabancı katılım sayımızda ise yüzde yüze yakın bir artış var. 40’iken yabancı katılımcı bugün 80 civarında Kahramanmaraş’ımıza gelmiş. İşte buyuz. Türkiye’ye kötü kader biçmeye çalışanlara karşı hükümetiyle, belediyeleriyle, iş adamlarıyla inatla kararlılıkla büyümeye devam edeceğiz. İnşallah bu kutlu yolcuğumuzu durdurmaya iç ve dıştaki hiçbir şer odağının gücü yetmeyecek” şeklinde konuştu.


 

ÇÖZÜMLER ÜRETEN KADROLARIMIZ VAR”

Ülkenin sorunlarına çözüm üreten kadroların olduğunun altını çizen Güvenç, şunları kaydetti: “Genç bir nüfusumuz var, önemli bir potansiyelimiz var, yetişmiş insan kaynağımız var. Hepsinden önemlisi ülkenin, toplumun sorunlarını artık tespit eden, keşif eden rasyonel çözümler üreten birlikte çalışan kadrolarımız var. Bunun arkası gelecektir diye düşünüyorum. Bu noktaya gelirken elbette çok farklı faktörler bir araya geldi. Ama izin verirseniz, ifade etmek durumundayım ki bu ülke ilk defa rahmetle andığımız Özal döneminde reel ekonomi gerçeği ile tanıştı. Piyasa ekonomisinin kurallarını atacağım, türk ekonomisini ülkeyi dünyayla entegrasyona sokacağım dedi. Bu konuda çok emekler verdi rahmet ve minnetle anıyorum. Ama esas ondan sonra ki Özal’ın yarım kalan şarkısını devam ettiren ise 2002’den itibaren AK Parti hükümetleri oldu. Sorun, tespit şuydu; kalkınma özel sektör eliyle olacaktı. Devlet eliyle kalkınmak mümkün değildi. Bunun için devlet piyasa da aktör olmaktan çıkacak regülasyon yapan, düzenleme yapan, hakemlik yapan, iş adamının önünü açan, ona destek olan konumuna gelecekti. 15 yıldır verdiğimiz mücadele budur.”


 

İŞ DÜNYAMIZIN ÜRETTİĞİ KATMA DEĞER KAT VE KAT ARTTI”

Güvenç, “Bürokrasiyi yeneceğiz, devleti hizmet sektöründen, diğer imalat sektöründen çekeceğiz bu konuda iş adamlarımızın önünü açacağız. Çok mesafe aldığımızı, önümüzün büyük ölçüde açıldığını ifade etmek istiyorum. 15 yıl önceye göre iş dünyamız, iş dünyamızın ürettiği katma değer kat ve kat arttı. İstihdamlar, dış ticaretleri ihracatları arttı. Umuyorum ve diliyorum ki Türkiye bu doğru yoldan asla bir daha geriye dönmez. Çünkü batı bunu bizden 40-50 yıl önce keşif etti. Her zaman ifade ettiğim anekdotu paylaşmak istiyorum. Amerika’nın kovboy diye adlandırılan bir başkanı vardı, toprağı bol olsun. Bu adamın 90 yılında yazdığı bir Amerika’nın biyografisi kitabının kapağında yazan cümle şudur; ben 1960 yılında anladım ki, bizim düşmanımız büyük iş adamları değil, büyük devletti diyor. Hantal, bürokrasiye boğulmuş üretmeyen insanları zorlayan, kuralcı devlet kalkınmanın önündeki en büyük engeldir. Bugün bunu görüyoruz, bunu gördüğümüz için iş dünyamızın önünü açıyoruz. Bizim insanımız da, yetenekli, müteşebbis ve kabiliyetli. Kahraman kentimizde bu anlamda lider kentlerden birisi. Bakın Türkiye’nin ürettiği ipliğin 3’te birini üreten bir şehirdeyiz. 100 binin üzerinde sadece tekstil sektöründe istihdam sağlayan bir şehrin içindeyiz ve bu ilin hemşerileri, vatandaşlarıyız. Allah yardımcımız olsun diyorum. Ülkemizin bu tür çalışmalara moral verici, umut verici faaliyetlere çok ihtiyacı var ve devam edeceğiz. Durmayacağız, yürüyüşümüzü asla durduramayacaklar” ifadelerini kullandı.


 

BU İŞ HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR”

Kahramanmaraş’ta yeni Organize Sanayi ile yeni Küçük Sanayi Sitesi Bölgelerinin ayağı kaldırılması ve faaliyete sokulması sadece kooperatifin, sanayicinin, ticaret odasının işi ve sorumluluğu olmadığını vurgulayan Güvenç, son olarak şunları söyledi: “Bu iş hepimizin boynunun borcudur. Devletin, hükümetin, Büyükşehir’in, İlçe Belediyelerinin ve tüm iş dünyasının. Çünkü orada ekmek var. Çünkü orada istihdam var. Çünkü orada gelecek var. İnanıyorum ki hepimizin birinci derece işi yeni organize sanayi bölgesi ile küçük sanayi bölgelerinin ayağa kaldırılması işidir. En öncelikli işi budur. Allah yardımcımız olsun diyorum. Bu fuarın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ben emek ve destek verenlere sonsuz teşekkür ediyorum.”


 

KAHRAMANMARAŞLI ÇİFTÇİLERİMİZ ÖNCÜLÜK ETMİŞLERDİR”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise çok insanın ekmek yediği alanda üretim yapmak, faaliyet göstermenin başlı başına bir kutsiyet olduğunu söyledi. Kahramanmaraş'ta emeğe dayalı bir sanayinin olduğunu dile getiren Özkan, şöyle devam etti: "Özellikle stratejik bir öneme sahip olan pamuğun Anadolu'nun dört bir yanında yaygınlaştırılması topraklarımızın bu ürünle buluşturulmasında Kahramanmaraşlı çiftçilerimiz buna öncülük etmişlerdir. Daha sonra bu ürünün alınıp iplik haline getirilmesi dünyanın önemli iplik üreten merkezlerinden bir tanesi haline gelmiştir ilimiz. İlimizin tarıma dayalı gelişmesini sanayi ile buluşturarak aynı zamanda bilgi teknolojileri ile buluşturarak, aynı zamanda makine alanında en nitelikli makinelerinde burada kullanılması ilimizin ekonomisinin olmazsa olmazı haline gelmiştir."

TEKSTİLİN MODASI GEÇMEMİŞTİR”

Tekstil sektörünün stratejik bir alan olduğunu aktaran Özkan, "Bu gün artık küreselleşen bir ekonomi bütün dünyanın birbiri ile irtibatlı olduğu küresel piyasaların talep ettiği duyarlı olduğu alanlara yönelmek tekstil sektörü gibi stratejik bir alanda uluslararası piyasalara duyarlı bir alanla buluşmak kaçınılmaz bir husustur. En fazla istihdamı sağlayan bir sektördür. Artık tekstilin modası geçmemiştir. tekstilin önemi daha da artmaktadır. İstihdama en çok ihtiyaç duyduğumuz zamandayız, artı ürünlerimizi çeşitlendireceğiz, bilgi teknolojileri ile inavasyonla yeni gelişmelerle tekstil alanındaki yatırımların üretilen malların niteliğini değiştireceğiz" dedi.


 

KAHRAMANMARAŞ TEKSTİL ALANINDA ÇOK İDDİALI BİR ŞEHİR”

Kahramanmaraş’ın tekstil alanında gezmişten bu yana çok iddialı bir şehir olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’da, “Öncelikle tekstilin ham maddesi olan pamuk üretiminde geçmişte söz sahibi olan hatta pamuk üretiminin Türkiye’mize yayılmasında çok önemli katkısı olan bir şehir. Geçmişte Kahramanmaraş’ta tarımla uğraşan büyüklerimiz Silopi’ye kadar Diyarbakır’ın ovalarında, Şanlıurfa’nın ovalarında 50’li 60’lı yıllarda o ovaları ilk defa pamukla buluşturan insanlardır. Tabi kaliteli pamuk yetiştiriciliğinde çok önemli bir başarıya sahip olan bir şehir daha sonra 60’lı yıllarda da kalkınma da öncellikli iller arasına alındığında pamuğa dayalı özellikle küçük işletmeler alanında çok önemli yatırımlar yapmış Türkiye’de bu alanda da öncü olmuştu. Daha sonra ki teşviklerle tekstil tesislerine dönüşmüş bu entegre tesisler pamuk üretiminden en son bugüne kadar en son nihai ürüne kadar çok başarılı tesislere imza atılmış ve devletimizin vermiş olduğu teşvikleri de en iyi değerlendirmiş durumda” diye konuştu.


 

KAHRAMANMARAŞ’IN YENİ YATIRIMLARA İHTİYACI VAR”

Kahramanmaraş’ın yeni yatırımlara ihtiyacının olduğunu söyleyen Başkan Erkoç, şunları kaydetti: “Şuanda da çok teknolojik özelliği olan üretimlerle Kahramanmaraş adından bahsettirmekte ve söz sahibi olmakta. Tabi Kahramanmaraş şuan itibariyle yeni yatırımlara, yerlere ihtiyaç var. Bizde Büyükşehir olarak, Kahramanmaraş Valiliği, Ticaret Sanayi Odası ortak organize sanayi alanları yapmaktayız. İnşallah 5 bin dönüm bir alanı yakın zamanda yatırıma hazır bir hale getireceğiz. Bunun yanında yaklaşık 8 milyon metre kare alanı da sanayi parseli haline getirmek üzereyiz. Bu bağlamda çalışmalarımız devam etmektedir. Kahramanmaraş gıda alanında çok önemli. Türkoğlu bölgesinde bir gıda organize sanayi bölgesi yapma gayreti içerisindeyiz. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam etmekte. Çünkü biber ve bulgur özel üreticileri sıkışmış durumda. Bunun farkındayız. Kahramanmaraş hızla büyüyen sanayileşen bir şehir. Tabi inşallah Kahramanmaraş’ımız ihracata da çok önemli başarılara imza atmakta. Bu başarısı devam etmekte. Türkiye’miz hamd olsun terör örgütlerinin yoğun saldırılarına, istikrarsızlaştırma gayretlerine rağmen çok büyük yatırımlar yapılmakta. Biz sanayicimiz yanındayız. Hep beraber birlik ve beraberlik içinde hem Kahramanmaraş’ımızın gelişimine hem de Türkiye’mizin gelişimine Kahramanmaraşlı olarak önemli katkılar da bulunacağız. Hem şehir dışından hem Uluslararası camiadan gelen sanayicilere, üreticilere teşekkür ediyoruz. Bu fuara emeği geçen herkese en kalbi duygularla teşekkür ediyorum.”


 

TEKSTİL SEKTÖRÜ KATMA DEĞER ÜRETMEKTEDİR”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise Türkiye’de, sanayileşmenin en önemli unsurunun tekstil sektörü olduğunu vurgulayarak, 25 milyar dolar ihracat ve 1 milyon istihdam ile tekstil sektörünün Türkiye ekonomisinin temeli konumunda bulunduğunu söyledi. Tekstil sektörünün Türkiye'nin topraklarından çıkan tarım ürünlerini tekstil ve konfeksiyona dönüştürdüğünü dile getiren Zabun, “Tekstil sektörü, yerli girdi ve istihdam oranı yüksek, milli sermayenin en çok yoğunlaştığı üretim alanıdır. 15 milyar doları geçen dış ticaret fazlası ile de tekstil sektörü tüm sektörlerden daha fazla katma değer üretmektedir. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yönü ile milli hedeflere ulaşmada çok önemli fonksiyonu bulunan bu sektör, Türk sermayesiyle Türk işçisinin alın teriyle üretilen değerlerimizi ihraç etmektedir” dedi.


 

16 YILDA 40 MİLYAR LİRALIK TEKSTİL YATIRIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Türk tekstil sektörünün son 16 yıllık dönemde, 40 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini ve bu yatırımların yüzde 14’ünü tek başına Kahramanmaraş’ın yaptığını söyleyen Zabun, “Çok önemli bir üretim kapasitesine sahip olan şehrimiz, tekstil üretiminde, özellikle pamuk ipliği ağırlıklı üretim yapısı ile yüzde 27’inin üzerinde kapasiteye sahiptir. Bu oran, dokuma kumaşlarda yüzde 7, örme kumaşlarda yüzde 12’ye ulaşmış bulunmaktadır. İplik ve elyaf boya ile kumaş boyada ise yüzde 10 paya sahiptir” şeklinde konuştu.


 

KAHRAMANMARAŞ GELİŞİMİNİ SÜRDÜRECEK”

Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin çalışmalarının tamamladığını ve 2017 kamu yatırım programına alındığını dile getiren Zabun, 5 milyon metrekare tekstil ihtisas organize sanayi bölgesi ile Kahramanmaraş’ın bu sektördeki gelişimini sürdüreceğini ve katma değeri yüksek alanlara daha fazla yatırım yapılacağını vurguladı. Zabun, “Bu çerçevede, Kahramanmaraş tekstil sektörü çok daha büyük bir kapasiteye erişecek ve üretimin ve üretim çeşitliliğinin katlanarak artmasını sağlayacaktır” dedi.


 

KTM, TEKSTİL VE MODA YOLCULUĞUNA YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK”

Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın, Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e, İtalya’dan Japonya’ya, Fransa’dan Hindistan’a yüzlerce tekstil makinesi üreticisinin katılımıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Zabun, “Bu dev organizasyonla, sektörün dünya devlerini burada ağırlamak bizi hem cesaretlendirmekte hem de tekstil sektöründe daha başarılı yatırımlara imza atmak adına bizleri teşvik etmektedir. Kahramanmaraş bundan sonra; üretim için sergilediği performansa ilave olarak, ar-ge, moda ve tasarım konusunda da başarılı bir grafikle, küresel ticarette daha güçlü bir aktör haline gelecektir. Fuarımız, Kahramanmaraş’ın tekstil ve moda yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracaktır. Bu duygularla, fuarımıza destek veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve başarılı bir organizasyonla fuarı gerçekleştiren ECR Fuarcılığa teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


 

BU SEKTÖR İLİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Son olarak konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz ise Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründe özellikle iplik sanayisinde geldiği noktanın sadece Türkiye’de değil dünyada çok önemli bir seviyede olduğunu kaydetti. Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründe dünya çapında bir üretim merkezi olduğuna değinen Öksüz şöyle konuştu: “Bu sektör ilimiz için çok önemli. Kahramanmaraşlı girişimciler olarak sanayileşmeye biz tekstille başladık. Kahramanmaraş’ın gelmiş olduğu nokta sadece Türkiye’de değil dünyada ve özellikle iplik sanayiinde çok önemli. Çalışanlarımızın büyük kısmı bu sektörde istihdam ediliyor. Kahramanmaraşlı girişimciler olarak tekstil sanayiinde çok büyük bir gelişme kaydettik. Maalesef son yıllarda tekstilin yerine Türkiye için artık başka sektörler gelişmesi gerektiği söylenilse de burada önemli bir bilgi noksanlığı olduğuna inanıyorum. Daha biz tekstilin yarısına bile varmadık, bu sektör de yapacak çok işimiz var. İlk dokumu fabrikasını kurduğumuzda her çeşit bez dokuyorduk. Sümerbank’ta üretilen patiska vardı. Şu anda fabrikalarımızda çok farklı kumaşlar dokunuyor ve Kahramanmaraş’ın ürettiği bu ürünler dünyada aranan kumaşlar arasına girmiştir. Aynı gelişmeyi ben bu fuarda da görüyorum. KTM çok başarılı bir fuar haline geldi. Biraz önce stantları gezdim, hakikaten çok ciddi şekilde bizim makine tedarikimiz olan firmalar da gelmişler. Sektör olarak Türkiye’de ihracatta otomotiv sektöründen sonra ikinci sıradayız. Ama burada bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Otomotiv ihracatının yüzde 90’ı ithalata bağlı. Ama tekstil ihracatının 25 milyar doları yüzde 40 ithalata dayalı. Yüzde 60’ı bu ülke de kalıyor. Tarımdan başlayarak birçok sektöre ve yan sanayisine iş veriyor. Gittikçe Kahramanmaraş sektörde çok daha üst sıralara ulaşacağına ben yürekten inanıyorum. Bu fuarı düzenleyen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Burada çok önemli, dünya çapında makine üreticisi şirkeler var. Onları burada görmekten büyük mutluluk duyuyorum, geldikleri için onlara da çok teşekkür ediyorum. Sanayici arkadaşlara ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü Kahramanmaraş’ı onlar bu sektörde önemli bir noktaya getirdiler. Hayırlı uğurlu olsun.”

Törene, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, İlçe Belediye Başkanları, Protokol üyeleri, Sanayici ve İşadamları katıldı.

HABER: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz