Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile perakende, otomotiv, telekomünikasyon ve tüketici elektroniği gibi farklı alanlarda deneyimleri olan Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Grubu’nun sinerjisi ile daha önce Türkiye’de benzeri olmayan bir iş birliği modeliyle kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. (TOGG), Türkiye’nin 65 yıllık hayali olan yerli otomobilinin ön gösterimini geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programla Türkiye ve dünya sahnesine çıkardı. 28 Haziran 2018 tarihinde kurulan TOGG’un Yönetim Kurulu Başkanlığını Rifat Hisarcıklıoğlu, CEO’luğunu ise Gürcan Karakaş yürütüyor.

TOGG İDDİALI BİR GİRİŞ YAPTI!

Kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını ve Sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulacak fabrikasının temelini 2020 yılında atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek. Projenin hemen başında 2 ayrı özgün patenti kayda geçirerek iddiasının altını çizen TOGG, birçok ‘ilk’ ve ‘en’leri ile de Türkiye’de mobilite ekosisteminin akıllı cihazlar etrafında gelişimi harekete geçirecek. Üretime başlayacağı 2022 yıllı itibariyle de Avrupa’nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV üreticisi olarak endüstride yerini alacak.

YERLİ OTOMOBİL BURSA’DA ÜRETİLECEK

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından yapılacak elektrikli otomobil üretim tesisine, Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca devlet desteği verilecek. Kararda, yerli otomobilin üretimine ilişkin detaylarda yer alırken, elektrikli yerli otomobil Bursa’da kurulacak tesiste üretilecek. Tesiste, 300’ü nitelikli personel olmak üzere 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde 5 ayrı modelden yılda 175 bin otomobilin üretilmesi öngörülüyor. Belirlenen hedefin süre içerisinde tamamlanamaması halinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca sürenin yarısı kadar daha ek süre tanınabilecek. Yatırımın toplam tutarı ise 22 milyar lira olarak tespit edildi.

BU RÜYAYI KAHRAMANMARAŞ DA GÖRMELİ!

Tanıtıldığı ilk günden bu yana bütün Türk halkının beğenisini kazanan ve en derinden gururlandıran Türkiye’nin otomobiline, Türkiye’nin kurtuluşunun meşalesini ateşleyen, kendini kurtardıktan sonra başlattığı atılımla her alanda gelişen Kahramanmaraş’ın da dokuşunun olması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada yapılacak en önemli çalışma ise kentin en güçlü alan olduğu tekstil sektöründe olmalı. Türk tekstilinin başkenti olarak tanımlanan Kahramanmaraş’ın, bu alandaki iddiasını Türkiye’nin 65 yıllık hayali olan yerli otomobil aracılığıyla dünyaya göstermesini önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Her alanda öncülük eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın, bağlı bulunduğu TOBB’un da yer aldığı projede öncü olarak dev firmalarımızla yerli otomobile ufak da olsa bir dokunuş yapmamız gerektiğine dikkat çekiyor ve Manşet Gazetesi olarak  çağrıda bulunuyoruz. ‘Kahramanmaraş, yerli otomobilin tekstil teknik çalışmalarını yapacak alt yapıya sahip! TOGG’un #YeniLigeYolculuk’u, Kahramanmaraş’ın da geleceğe yolculuğu olsun!’ diyoruz.

KAHRAMANMARAŞ BULUNMAZ HİNT KUMAŞI!

Bir milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin iplik üretiminin yüzde 36’sı, metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ı, kumaş ve çimento üretiminin yüzde 10’u, elektrik üretiminin ise yüzde 8’ini karşılayan, kuyumculuk ve ayakkabı sektörlerinde de ülkenin ikinci sırasındaki konumuyla önemli bir yeri bulunan Kahramanmaraş, üreterek ekonomiye katkı sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk bin firmasında 21 şirketi bulunan Kahramanmaraş, bin 800 sanayi tesisi, 122 ülkeye ihracatı ve 2 milyar doları aşkın dış ticaret hacmiyle 150 bin kişiye istihdam sağlarken, Anadolu’da en iyi model oluşturan kentlerden biri olarak öne çıkıyor. Devlet teşvikleriyle de son 13 yılda ekonomiye 20 milyar dolar destek sağlayan kentte sanayiciler, 1 milyar dolarlık ihracat başarısının ardından şimdi yeni rekorların peşinde üretimini sürdürüyor. Yerli otomobile verilecek destek ise yeni rekorların habercisi olacak. Tomsuklu İhtisas OSB’de otomotiv yatırımcısına arsa tahsisi için yer olmasının yanı sıra Türkoğlu Lojistik Merkezi ile deniz ve liman özelliklerine sahip olan Kahramanmaraş, yerli otomobilin tekstil teknik kısım çalışmaları için bulunmaz Hint kumaşı.

Türkiye’nin otomobili hakkında;

BU TOPRAKLARIN KÜLTÜRÜ TASARIMA İLHAM VERDİ

Türkiye’nin otomobili, modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan laleden esinlendi. Otomobilin yoldaki imzası olarak algılanacak ön ızgarasına, bütünsel şıklığı tamamlayan jantlarına ve iç mekan detaylarına modern bir incelikle işlenen lale figürleri ile birlikte Selçuklu dönemi esintileri coğrafyamızın kültür mirası ile olan bağı vurguluyor.

SADE, ŞIK VE TEKNOLOJİK İÇ MEKAN

Keskin hatları ve akıcı dış tasarım çizgileri ile kullanıcısını karşılayan otomobilin iç mekânında ise özenle seçilmiş, kaliteli ve şık malzemelerle birlikte yüksek teknoloji yer alıyor. Sürücü ile birlikte tüm yolcuları kucaklayan dijital bilgi-eğlence ekranı hem bilgilerin kolaylıkla takibini hem de yolcuya özel içeriğin görünürlüğünü sağlıyor. Otomobilin sahip olduğu ileri teknolojiyi sadelikle iç mekan tasarımına yansıtan ekran otomobilin akıllı bir yaşam alanına dönüşümünü destekliyor. Orta konsol otomobilinin iç mekanının en önemli stil ve fonksiyon özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Uçak kokpitini hatırlatan form üzerinde vites ve elektronik park freni fonksiyonlarını barındıran konsol, ergonomisiyle dokunmatik kumanda ekranının kontrol edilmesine de yardımcı oluyor. Dokunmatik ekranda kullanıcıyı merkeze alan ara yüzün kullanıcı dostu tasarımı, sesli komut özelliğinin de desteğiyle alışagelmiş kontrol düğmeleri ve kumanda elemanlarını olabildiğince azaltarak iç mekânın yalın ve sade tasarımını destekliyor. Türkiye’nin otomobili, teknolojiyi yalınlıkla birleştiren bu tasarım yaklaşımı ile yüksek teknolojinin karmaşık olmadan da sunulabilir olduğunu kanıtlıyor.

30 BİN OTOMOBİLLİK ALIM GARANTİSİ VERİLDİ!

TOGG’un gerçekleştireceği yatırıma, 30 bin otomobillik alım garantisi verildi. Garanti çerçevesinde, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin elektrikli otomobil alınacak.

Yerli otomobile devlet tarafından sağlanacak destekler şunlar:

Gümrük Vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kâr payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz