Sanayide Türkiye’nin en başarılı şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş, ARGE, inovasyon alanlarında bir hayli ileri de olmasına rağmen, kentte düzenlenemeyen sanayi ve teknoloji fuarlarının eksikliğini hissediyor. Ekonomide birçok sektörde lider konumunda bulunan Kahramanmaraş’ın, henüz bilim, sanayi ve teknoloji alanında önemli bir fuara ev sahipliği yapmaması kentin en büyük eksikliklerinden biri olarak görülüyor. Ülke ekonomisine artan bir perspektifte değer katacak teknoloji ve sanayi fuarlarının Kahramanmaraşlı iş adamları ve öğrencilerle buluşması, üretim teknolojilerindeki gelişmeleri dünya ile eş zamanlı olarak takip etme olanağı sağlamasının yanında, daha aktif bir şekilde teknolojinin kente entegre edilmesini de sağlayacak.

GENÇLER İŞ BAĞLANTILARI KURACAK

Kahramanmaraş’ta bilim, sanayi ve teknoloji alanında düzenlenecek bir fuar, sanayideki yenilikleri ilgili iş adamları ve öğrencilere yerinde bilgi edinme fırsatı sunarken, katılımcıların önemli iş bağlantıları kurabileceği profesyonel bir ortam da hazırlanacaktır. Tekstil gibi Kahramanmaraş’ın öncü olduğu alanlarda, kentin sanayi ve teknoloji sektörünün buluşma noktası olması hem iş adamlarını hem de öğrencileri bilim ve teknolojiye teşvik edecektir. Bu alanda eksikliğin oldukça hissedildiği Kahramanmaraş’ta, başta Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Kalkınma Ajansları ve KOSGEB’in yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlar daha fazla vakit kaybetmeden bir çalışma başlatmalı, kenti sanayi ve teknoloji anlamında geleceğe hazırlamalıdır.

BU ŞEHİRLER BİZDEN İLERİDE Mİ?

Sanayi alanında Kahramanmaraş’ın gerisinde olan birçok il bu profesyonel fuarları yaparak önemli adımlar atarken, hedeflerine ise bu kez savunma sanayiini döndürdü. Ciddi manada bir sanayi şehri olmasına rağmen, kentte düzenlenemeyen teknoloji ve savunma fuarları şehri bu manada eksik bırakıyor. Birçok kişinin aklında da, Kahramanmaraş’ta neden teknoloji ve bilim fuarları yapılmıyor? Bu fuarları yapan şehirler bizden çok mu iyi? Sanayi şehriyiz güya ama iş adamları ile öğrencileri bilim, teknolojiye teşvik edecek işler neden yapılmıyor? şeklinde sorular bulunuyor. Kısacası Kahramanmaraş, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN gibi önemli kurumların yaptığı askeri teçhizat ve malzemelerin yanı sıra, teknolojik simülasyonları ve robotları birebir görme, tanıma fırsatı istiyor.

FİRMALAR DÖRT GÖZLE BU FUARLARI BEKLİYOR!

Son yıllarda Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde Kahramanmaraşlı firmaların sayısı da hızla artarken, özellikle tekstil kenti olarak da gelişme kaydetmiş olması ülke ekonomisindeki gücünü ortaya koyuyor. ISO 1000 listesinde Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından çok sayıda firma Kahramanmaraş’ta faaliyet gösterirken, teknoloji, sanayi ve bilim alanında yapılacak olan bu fuarlara katılımcı olmalarıyla birlikte hem güçlerine güç katacak hem kent ekonomisini hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

ÜRETEN KENTE ÜRETEN FUARLAR DÜZENLENMELİ

Metal İşleme Teknolojileri, Sac İşleme Teknolojileri, Enerji Elektrik Elektronik ve Otomasyon, Üretim Makineleri ve İmalat Endüstrisi, Demir Çelik ve Demir Dışı Metaller, Depolama ve İstifleme, İş ve İşçi Güveliği Sağlığı ve ekipmanları, Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi ve Kimya Sanayi gibi birçok alanlarda düzenlenen bu fuarlar, düzenlendiği kentlere büyük katkılar sunarken, katılımcıları ise hem Türk hem de yabancı iş adamları ve önemli firmalarla ikili iş görüşmelerinde buluşturuluyor. Bu yolla kent ve ülke ekonomisinin çok büyük miktarda girdi sağlanmasına da imkan sağlanıyor.

SAVUNMA SANAYİİ FUARLARI YAPILMALI!

Ayrıca söz konusu bu fuarlar kapsamında Türk savunma ve havacılık sanayisinin önde gelen kuruluşları ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSAN’da ağırlanarak, Kahramanmaraşlı iş adamları ve öğrencilerin ve tedarikçi firmalar ile bir araya getirilerek ikili iş görüşmeleri yapmaları da önemli bir tecrübe kazanımı olarak kente dönecektir. Bu tür savunma ve teknoloji fuarlarına yaptığı ev sahipliği sayesinde bu alanda önemli bir adım atan Türkiye’nin birçok kenti, emin adımlarla yoluna devam ederken, bizler ise sadece onları izlemekle kalıyoruz. Acaba şehrin önde gelen yöneticileri gelişmeye ve üretmeye dayalı bu tür işler için ne zaman adım atacak? Yoksa Kahramanmaraş sürekli yerinde mi sayacak?

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz