Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, kritik yerlerde trafik akışının kesintisiz sağlanması, kontrol edilmesi ve düzenlenmesi amacıyla kurduğu Trafik Yönetim Merkezi’nde yoğun bir şekilde hizmet veriyor. Araç yoğunluğuna göre değişken olarak sürekli kontrol edilen merkez hakkında gazetemize bilgiler veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Yusuf Deliktaş, kendilerinde bulunan Trafik Yönetim Merkezi’ndeki donanımın diğer birçok ilde bulunmadığını söyledi. 90’dan fazla kamerayla trafik yoğunluğuna göre anlık olarak trafiği yönettiklerini dile getiren Deliktaş, 61 kavşakta da tek bir tuş ile trafik ışıklarının sürelerini ayarlayabildiklerini belirtti.

YOĞUNLUĞA ANLIK MÜDAHALE”

Trafik Yönetim Merkezi’nde trafik yoğunluğunu izleyerek anlık olarak müdahale ettiklerinin altını çizen Deliktaş, “Bu mekân kentin akan trafiğini yönettiğimiz Trafik Yönetim Merkezi’mizdir. Burası çok donanımlı bir merkez ve çoğu şehrimizde de bu sistem yok. Kahramanmaraş’ımız bu konuda şanslı bir şehrimiz. Biz burada dinamik olan trafik sistemlerini anlık yönetebilme kabiliyetine sahip bir yönetim merkezi kurduk. 61 kavşağımız fiber altyapı ile bu merkezimize bağlı ve kavşaklarda bulunan 90 küsür kamerayla da gözlemleyip trafik yoğunluğuna göre trafiğimizi anında yönetebilme kabiliyetine sahibiz. Diğer yönetim merkezlerinde ise trafik ışıklarına gidersiniz, programı yüklersiniz, o programlar saatlik ya da 2 saatlik periyodlar içerisinde çalışır ve trafik yoğunluğuna göre de müdahale etme şansınız yok. Bizim bu merkezimizin özelliği tamamen aynı o sahadaymış gibi biz buradan bir tuş ile trafik ışık sürelerini yoğunluğuna göre yönetebiliyoruz. Trafik yoğunluğumuz anlık değişebiliyor. Özellikle Pazartesi günleri ve Cumartesi günler hatta hafta sonları bile ciddi bir trafik yoğunluğu mevcut şehrimizde. Özellikle de belirli saatlerde sıkışıyor trafiğimiz. Sabah 07:00 ile 08:30 arası, öğlen de 14:00 ile 17:00 arası ciddi bir trafik yoğunluğu mevcut. Biz burada trafik yönetim merkezlerinde ki arkadaşlarımız Mobese kameralarından trafik yoğunluğunu izleyerek anlık olarak sahaya müdahale ediyor. Bunun haricinde de Yönetim Merkezi’nde Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden de bir arkadaşımız var ve o da sahada görmüş olduğu park ihlallerini ve yoğunluklarda dâhil olmak üzere emniyete buradan anında bildirim yaparak saha ekiplerinin oraya yönlenmesine ve trafiğe müdahale etmesini sağlıyor” dedi.

TRAFİK BİR YÖNETİM İŞİDİR”

Trafiğin yönetiminde bir çok parametrenin olduğuna vurgu yapan Deliktaş, yılda ortalama artan yüzde 5 araç sayısıyla beraber trafik sorunlarının da kendini göstermeye başladığını söyledi. Deliktaş, “Trafik bir yönetim işidir. Trafiğin yönetiminde bir çok parametreler var. Bunlardan biri, yolların genişliğinin sayısı, şeritlerin sayısı, alt geçitler, üst geçitler, sola dönüş-sağa dönüş yasakları, serbest katılımlar, bunların hepsi bir birleştiği zaman bir trafik yönetimini oluşturuyor ister istemez. Tabi ki Büyükşehir olmakla beraber yılda ortalama artan yüzde 5 araç sayısıyla beraber trafik sorunları da ister istemez büyükşehirler de baş göstermeye başlıyor. Bunu yönetmek adına da siz ne kadar elektronik imkânlardan ve teknolojiden faydalanırsanız, trafik yönetmelik adına kaybetmiş olduğunuz zaman veya da hareket etme pratikliği ve kabiliyeti o derecede de önem kazanıyor” şeklinde konuştu.

DEĞİŞİK TRAFİK YÖNETİM SİSTEMLERİ İÇİN DÜNYAYI TARIYORUZ”

Trafik Yönetim Merkezi’ndeki sistemlerinin birçok ilde bulunmamasına rağmen yenilikler için dünyayı taradıklarına belirten Deliktaş, “Biz bunun bilincine vararak önceden bu çalışmayı başlattık ve şuan da hala da bu sistemi geliştiriyoruz. Değişik modeller arıyoruz, dünyayı tarıyoruz, değişik uygulamalar, değişik trafik yönetim sistemleri, modelleri var mı, ona bakıyoruz, kavşak yapılarına bakıyoruz ve bu doğrultu da sürekli kendimizi revize ederek geliştiriyoruz. Şuan da bizim bir dinamik kavşak çalışmamız var, bazı noktalara bunu deneme aşamasına getireceğiz. Trafik yoğunluğuna göre, trafik sistemi o anda ki ışık kendi kendini yönetecek. Kendi bulunmuş olduğu koridorunda araç varsa, yeşil yakacak, yoksa sıra kendisine gelmiş olsa bile yeşil araç yoksa orayı pas geçerek yeşil yakmayacak. Ya da araç sayısı kadar kısa tutarak, trafik döngüsünü minimum seviye de minimum zaman kazanarak halletmeye alışan dinamik kavşak dediğimiz bir modellememiz var, buna doğru da bir çalışmamız var” ifadelerini kullandı.

BİR TAKIM TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDAYIZ”

Trafikte yaptıkları basit bir değişikliğin bile insanların alışkanlıklarını değiştirdiğine dikkat çeken Deliktaş, Modern Dönel Kavşak denilen akıllı kavşak sistemlerinin de Kahramanmaraş’ta uygulamaya konulduğunu dile getiren Deliktaş, “Açmış olduğunuz bir ışık ya da yapmış olduğunuz bir yön uygulaması ister istemez insanların alışkanlıklarını değiştiriyor. Ama bu şehrimizin bir gerçeği artık, şehrimiz büyüyor, o yüzden de bir takım tedbirleri almak zorundayız. Bu doğrultuda vatandaşlarımız özellikle trafik ışıklarına dikkat ederek trafik seyirlerine devam ederlerse bu konuda fazla bir sıkıntıya girmezler çünkü biz gerekli uyarıları ve yönlendirme levhalarını asıyoruz ama insanlar sürekli oradan sola dönüş yaptığını göz önünde bulundurarak levhaya bakmadan, sonra ki değişikliği görmeden, kural ihlali veya hatalar yapabiliyor. Şehrimizde Modern Dönel Kavşak (MDK) dediğimiz akıllı kavşak sistemlerimiz de var ve uygulanıyor. Bu vesileyle de onu söylemekte fayda var. kurallarda kavşak içerisinde ki araç geçişi önceliğine sahip olmakla beraber, ne yazık ki yan kulvardan gelen araçlar bu kuralı ihlal ederek, adı içerisinde kendiler olmadığı halde girme çalışmasından dolayı trafik te zaman zaman hoş olmayan olaylar yaşanabiliyor. Bu konuyla ilgili biz her noktaya her türlü işaretleri astık, bunlara maket polisler de dahil olmak üzere. Biz uyarmaya çalışıyoruz ama dediğimiz gibi insanlar bu kurallara riayet ederlerse ve uyarı işaretlerine dikkat ederlerse bu sorunun ortadan kalkması gerektiğini düşünüyorum çünkü bu kavşak sistemlerimiz bir ışık sistemiyle beraber çalışmıyor, serbest çalışan bir sistemler dolayısıyla trafik ışıksız akıyor. Bu da trafikte pratiklik kazandırıyor ama kuralı ihlal etmezsek tabi” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Mustafa KILINÇ-Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz