Atatürk Havalimanı’na yönelik hain saldırının ardından havaalanları ve metrolarda devreye sokulan yeni güvenlik tedbirleri otogarlara da taşındı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın attığı adıma göre, otobüs firmaları artık bilet almaya giden yolcuların sadece isimlerini sormakla yetinmeyerek, bilgilerini tek tek kontrol edecek ve kimlik numarasını isteyecek. Terör eylemlerine karşı yeni güvenlik önlemleri otogarlarda hayata geçiren hükümet, bununla birlikte terör eylemi gerçekleştirmeyi planlayan militanların şehirlerarası yolcu otobüslerinde de seyahat etmelerini engellemiş olacak.

Kahramanmaraş’ta ise Manşet Gazetesi olarak konuyu Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde firma temsilcileriyle görüştük. Yaptığımız görüşmelerde yeni sistemi oldukça güzel bulan ancak vatandaşların kimlik numarası konusunda çekinceli tavırlarından dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade eden firma temsilcileri, durumun daha da karmaşık bir hale bürünmeden çözülmesini istedi. Bazı vatandaşların kimlik numaraları istenince bilet almaktan dahi vazgeçtiğini anlatan firma temsilcileri, iki arada bir derede kaldıklarını ve ne yapacaklarını bilemediklerini vurguladı.

İşte otogarda firma temsilcileriyle yaptığımız görüşmenin detayları…

ÇOK OLUMLU VE İYİ BULUYORUM”

AK Turizm Ahmet Turan Silahlı

Ulaştırma Bölge Müdürlüğü bize T.C. Kimlik Numarası ile bilet satışı yapılacak emrini verdi. Böyle bir emir verildikten sonrada biz bilet satışlarımızı artık vatandaşlarımızın T.C. Kimlik Numaralarını alarak yapıyoruz. Sadece kimlik numaraları olmayan Suriyelilerde sıkıntı yaşıyoruz. Numarası olmayan Suriyelilerin biletlerine de “Suriyeli” yazıyoruz. Çünkü yazacak başka bir şey bulamıyoruz. Bu yeni uygulamayı ben gerçekten çok olumlu ve iyi buluyorum. Özellikle de olabilecek herhangi bir terör saldırılarına karşı bir noktada önlem alınıyor. Hükümetimizin yapmış olduğu bu çalışmayı destekliyoruz. Biz firmamız olarak T.C. Kimlik Numarasını vermeyen vatandaşa bilette vermiyoruz.

HEM BİZ HEM DE VATANDAŞLAR…”

Oğuzhan Sökmen

Vatandaşlarımız bu yeni sisteme olumsuz bakıyor. Satışlarımızın yüzde 60-70’inde sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü vatandaşlarımız T.C. Kimlik Numaralarını vermeye korkuyor ve tedirgin oluyor. Durum böyle olunca da bizim de bilet satışlarımız düşüyor. Hatta ve hatta bazı vatandaşlarımızın T.C.’sini isteyince bilet almaktan vazgeçen vatandaşlarımız dahi oluyor. Şu anda otogarda firmalarda vatandaşlarda mağdur durumda. Aslında bizde deyim yerindeyse 2 arada bir derede kalıyoruz. Çünkü biz T.C.’siz satış yaptığımızda bakanlığın konuyla ilgili yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmak zorunda kalıyoruz. Bir yandan da vatandaşlar T.C.’sini vermeyince olan bize oluyor.

ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Erdoğan Ören
Yeni sistem çok güzel bir sistem ama vatandaşlarımız bunu kabullenemiyor. Vatandaş kimlik numarasını vermek istemiyor. Vatandaşlarımız, “Televizyonda kimlik numaranızı kimseye vermeyin. Arayan, soran yâda gelip isteyene itibar etmeyin ve kimlik numaranızı vermeyin diyorlar. Biz bunu televizyonda izliyoruz” şeklinde söylemlerde bulunuyorlar. Dolayısıyla burada bizde mağdur oluyoruz. Yani bilet alamadan otogardan giden vatandaşlarımız oluyor. Ama biz verdikleri bu kimlik numarasının bizde kalmadığını ve devletin sisteminde gözüktüğünü anlatmaya çalışıyoruz. Ancak yine de vatandaşlarımız bu durumu anlamıyor. Bu durumu bir kenara bırakıp sistemi değerlendirecek olursak ta sistem çok güzel. Yani hem terör hem de başka olumsuz durumlara karşı kişiler tespit edilebilecek. İnşallah bundan sonraki süreçte iyi olur.

SÜRECİN DAHA İYİ OLMASINI İSTİYORUM”

Mirza Mehmet Uçar
Yeni sistemi çok güzel ve önemli buluyorum. Ancak bunun yanında vatandaşlarımız bu yeni uygulama kapsamında kimlik numaralarını vermeye çekiniyor. Durum da böyle olunca biz arada kalıyoruz. Biz vatandaşa kimlik numaralarının bizde kalmadığını bunu devletin istediğini anlatıyoruz ancak vatandaş buna pekte ikna olmuyor. İnşallah bundan sonraki süreçte vatandaşların daha çok bilinçlenip, sürecin daha iyi olmasını istiyorum.

KİMLİK NUMARAMI NEDEN VEREYİM?”

Otogar Dernek Başkanı Yaşar Karagöl

Firmalarımız Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nün talimatları doğrultusunda vatandaşlara kimlik numaralarını verme şartıyla bilet satışını gerçekleştiriyor. Ancak vatandaşlarımız neden bilmiyorum ama kimlik numaralarını vermek istemiyor. Durum böyle olunca da bazı vatandaşlarımız bilet almaktan vazgeçiyor. Bu durumda hem firma hem de vatandaşlar mağdur oluyor. Netice de bir yandan firmalar diğer yandan da yolcularda haklı. Yolcular, “Kimlik numaramı neden vereyim?” diyor. Firmalarımızda bunun üzerine devletin bunu istediğini anlatmaya çalışıyor ama çoğu vatandaşlarımız bunu anlamıyor. Biz bu durumdan çok rahatsızız.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz