Dondurması, biberi ve tarhanasıyla ünlü olan Kahramanmaraş, yetiştirdiği alabalıklarla da adını duyurmaya başladı. Akarsu kenarlarına beton havuzlardan yapılan tesislerde 1970'li yıllarda amatörce başlayan alabalık üretimi aradan geçen zamanda artmaya ve profesyonelce yapılmaya başladı. 2003'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın alabalık üretimini desteklemesiyle birlikte alabalık üretimine ilgi artmaya başladı ve karada beton havuzlar dışında baraj göllerinde de yeni tesisler açıldı. Alabalık üretimindeki bu potansiyel nedeniyle, bir holding tarafından kente balık işleme ve paketleme tesisi kuruldu. Yıllık 18 bin ton işleme ve paketleme kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük tesisinin Kahramanmaraş'a kurulmasıyla birçok tesis kapasitesini artırırken, yeni tesisler de açılmaya başladı. Kahramanmaraş, 41 alabalık üretim tesisi ile adeta denize kıyısı bulunan şehirlerle yarışmaya başladı. 70'li yıllarda amatörce yapılan alabalık üretimi şimdilerde yıllık 20 milyon dolarlık 6 bin ton balığın ihraç edildiği büyük bir sektör haline geldi.

DÖRT GÖZLE BEKLEDİLER

4 buçuk ay süren avlanma yasağının ardından balıkçıların 4 gözle beklediği balık sezonunun açılmasının ardından balıkçılar ‘vira bismillah’ diyerek Türkiye’nin dört bir yanında denizlere açıldı. Bu yıl bol ve bereketli bir yılın geçmesi için dua eden balıkçılar ağlarını balıkları yakalamak için denize attı.

ŞAZİBEY HALK PAZARI

Av yasağının kalkması ile birlikte Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarı’nda ki balıkçıların nabzını tuttuk. Kahramanmaraş’ta yıllardı balıkçılık yapan Teyfik Elma ve Ufuk Gül açılan balık sezonundan beklentilerini anlattı. Balık sezonun açılmasıyla birlikte yaz sezonundan dolayı durgun olan işlerin birazda olsa hareketleneceğini ümit eden balıkçı esnafı, Kurban Bayramı’ndan sonra okulların açılışıyla birlikte işlerinin daha da hareketleneceğini dile getirdi. Şu anda vatandaşın bayram telaşı nedeniyle balık alacak durumu olmadığını söyleyen balıkçı esnafı, bu sürecin ardından ilerleyen günlerde balığa olan ilginin tekrar artacağını kaydetti.

SEZONDAN UMUTLUYUZ
Bu sezonda bolluk beklenildiğini ifade eden Balıkçı esnafı Teyfik Elma, şunları söyledi: “Balıklar bize Bursa, İstanbul, Hatay, Samsun ve Mersinden gelir. En çok satılan balık çeşidimiz hamsidir. Geçen yıl balıkların az olmasından dolayı fiyatlar yüksekti fakat bu yıl bir bolluk bekleniyor eğer bolluk yaşanırsa fiyatlarımız düşecek. Bu sezondan çok umutluyuz.”

ÇEŞİTLERİMİZ BOL
Kahramanmaraş’ta deniz olmamasına rağmen acı suda yetişen balık çeşidinin bol olduğunu belirten Elma, “Çok çeşitli balıklarımız mevcut ve tüm bu çeşitlerin insan vücuduna ayrı ayrı faydaları vardır. ‘Balık çeşitlerimiz ise şu şekilde; olarak levrek, çupra, palamut, Karadeniz palamut, Norveç palamut, istavrit, sardalya ve mercan gibi çok çeşitli balıklarımız mevcut.’ Balık insan vücuduna çok faydalıdır. kalsiyum verir, bağışıklık sistemini güçlendirir, fosfor oranı çok yüksektir” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR GELİŞTİ
Konuşmasının devamında Elma, Kahramanmaraş’ta balık kültürünün geliştiğini ve vatandaşların, balığın insan vücuduna olan faydalarının farkında olduğunu söyledi. Elma “Vatandaş balığın faydalarına karşılık bilinçli hale geldi. Eskisi gibi değil satışlarımız gayet iyi. İnsanlar balık yemeden 1 haftalarını geçirmiyor. Kahramanmaraş’ta balık kültürü gelişti. İnsanlar balığın faydalarının farkına vardıktan sonra tatlı su balığına olan rağbet azaldı. Deniz balığına olan ilgi arttı. Kahramanmaraş’ta denizin olmaması acı su balıkçılığını olumsuz etkiliyor. Potansiyel olarak çok fazla etkisi oluyor. Avcılığı biz yapmadığımız için bize gelene razı olmak zorundayız. Eğer Kahramanmaraş’ta deniz olsaydı ve avcılığını biz yapmış olsaydık, bizim açımızdan daha iyi olurdu ve çeşitlilik sağlardık” diyerek konuşmasını bitirdi.

İLGİ DAHA DA ARTACAK
Diğer bir balıkçı esnafı Ufuk Gül ise şunları söyledi: “Genel itibariyle balıkçılık geçen yıl hiç iyi geçmedi. Ama inşallah bu yıl balıktan beklentimiz yüksek durumda. Bayramdan sonra işlerimizin daha da hareketleneceğini düşünüyorum. Çünkü önümüzde Kurban Bayramı var ve hemen akabinde de okullar açılacak. Bu nedenle bu günlerde telaşını doğal olarak bayrama vermiş durumda. Ama bayramın geçmesi ve okulların açılmasının ardından balıklara olan ilginin de artacağını düşünüyorum.”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz