Hak-İş Konfederasyonu Kahramanmaraş İl Başkanlığı tarafından Temsilciler Toplantısı düzenlendi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın katılımıyla Clarion Otel’de gerçekleşen toplantıda temsilcilere önemli bilgiler verildi. Oldukça verimli geçen programa; AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İmran Kılıç, Habibe Öçal, Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in yanı sıra çok sayıda sendika üyesi katıldı.

“MÜCADELEMİZ BİZİ TAŞERON ŞİRKETLERDEKİ EN GÜÇLÜ SENDİKA HÜVİYETİNE KAVUŞTURDU”
Programda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “2014’ü düşünün. Sendikalara üye olmak şimdiki kadar kolay değildi. Taşeronların yasal bir zemini de yoktu. Biz bunun üzerine başta o günkü Sağlık Bakanımız Recep Akdağ olmak üzere Sağlık Bakan Yardımcımız sendikacı arkadaşımız Agah Kafkas ve pek çok kamu hastaneleri birliği genel sekterliği vardı. 5-6 defa toplantılar yaptık. Taşeron işçilerin sendikalaşmasına asla engel olmayacaksınız dedik. Engel olanlara müdahale ettik. Baskı yapanları durdurmaya çalıştık ve bütün kamu kurumlarında bu şekilde baskıları da ortadan kaldırdık. Hiçbir arkadaşımızı mağdur etmedik. Nasıl oldu bu? Sayın Cumhurbaşkanımız, AK Parti hükümeti ve bürokratlarının baskı yapmamasından kaynaklı. Dolayısıyla bu örgütlenme çalışmalarının gerçekten başarılı olabilmesindeki en önemli etken işçilere baskı yapılmasının önlenmesiydi. Ben her gün Sağlık Bakanlığında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığında KYK Genel Müdürlüğünde temaslarda bulundum. Bizim dışımızda zaten ilgilenen yoktu. Biz tek tek iş yerlerinde kamu kurumlarında arkadaşlarımızın örgütlülüğünün önündeki engelleri kaldırmak için mücadele ettik. O tarihteki mücadelemiz bugün bizi taşeron şirketlerdeki en güçlü sendika hüviyetine kavuşturdu” ifadelerini kullandı.

HAK –İŞ OLARAK BİR STRATEJİ BELİRLEDİK”
Sürecin başından itibaren Hak –İş olarak bir strateji belirlediklerine dikkat çeken Arslan, “Bir hedef koyduk. Önce bu işçileri örgütleyeceğiz dedik. Örgütlediğimiz işçilerin toplu sözleşme haklarını talep edeceğiz. Bu haklarını talep ettikten sonra kadrolarının alınmasını sağlayacağız. Önce örgütledik ama mevzuat olmayınca örgütlediğimiz yerlerde toplu sözleşmeler uygulanamadı. Çünkü fiyat farkı sözleşmesi, fiyat farkı maddesi olmadığı için uygulanmıyor. Niye uygulanmıyor? Diyor ki ben ihaleyi aldım. İhale sözleşmesinde rakam belli. Fazlasını veremem diyor. Bunun üzerine biz o günün Çalışma Bakanı Faruk Çelik Başbakanımız Ahmet Davutoğlu idi. Biz o dönemde TBMM’den tarihi bir kanun çıkarttırdık. Arkadaşlar bu kanun müzakerelerinde bizzat Hak-İş işin içerisindeydi. Bakanla yaptığımız müzakereler, bu müzakerelerde neleri elde edeceğiz diye devam eden komisyon çalışmalarında bizzat Hak-İş olarak bulunduk. İlk defa 2014 Temmuzunda bir kanun çıkarttık. Taşeron şirketlerde çalışan işçilerin sendikalaşmasının önünü açacak fiyat farkı maddesini kanuna ekledik. Eğer bir taşeron şirketteki işçiler sendikalı olmuşsa bakanlıktan da yetki almışlarsa bunların yapacağı sözleşmenin fiyat farkını kamu karşılayacak. Taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızın kıdem tazminatı, izin hakları, fazla mesai hakları ve temel hakları da kanun kapsamında kamunun üzerine verildi. Taşeron firma gitsin gitmesin kıdem tazminatını devlet güvencesi altına aldırdı” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ HEM GENEL HEM DE YERELDE CİDDİ REFORMLAR YAPTI”
AK Parti ve Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, şunları kaydetti: “Biz hem Cumhurbaşkanımızın yaptığı işleri hem de AK Parti kadrolarının yaptığı işleri takdir etmek zorundayız. Biz geçmişimizi takdir etmezsek geleceği inşa edemeyiz. Bu manada da inşallah 31 Mart’ta yetki alırsak biz burada bir bayrak değişimi yapacağız. Bundan önce şehrimize hizmet eden tüm belediye başkanlarımıza, muhtarlarımıza ve diğer tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Onlar bu hizmetleri yapmamış olsaydı biz bugün bu şehrimizdeki güzellikleri yaşayamazdık. 31 Mart seçimlerinin iki önemli sonucu var. Birincisi AK Parti bu hizmetleri yaparken birçok zorluklarla karşılaştı. Hamt olsun milletimizin desteği ile zorlukları birer birer aşarak geldik. Ama Ak Parti gerek merkezi hükümette gerekse yerel yönetimlerde reformlarda yaptı. Merkezi hükümette en büyük reformlardan biri cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmemiz oldu. Yerel yönetimlerde ise 1984 yılında başlayan Büyükşehir modelinin genişletilerek uygulanması. Kahramanmaraş’ta 201 yılında bu uygulamaya dâhil oldu ve büyükşehir oldu. Şu anda Türkiye nüfusunun yüzde 77’si büyükşehirlerde yaşıyor. İşte bizim burada yapacağımız seçimde bizler aynı zamanda Cumhur İttifakının adayları olarak bu seçime giriyoruz.”

“İLÇE BELEDİYELERİ İLE UYUMLU ÇALIŞACAĞIZ”
Göreve geldiği takdirde ilçe belediyeleri ile birlikte uyumlu çalışacaklarına vurgu yapan Güngör, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesinin başarısı ilçe belediyesi ile uyumlu çalışmasına bağlı. Eğer büyükşehir bir gövde ise ilçe belediyelerde onun kolu ayağıdır. İnşallah bu uyumu yakaladığımızda bir defa bu başarıyı arttırmış olacağız. Bu seçimin sonucundan birileri başka bir şey çıkarmaya çalışıyor. Cumhur İttifakı karşı ittifakın altına düşsün, istikrar bozulsun birileri bayram etsin. Bunu çok iyi biliyorsunuz.”

“HAMT OLSUN BU ÇORBADA BİR TUZUMUZ VAR”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şunları dedi: “Allah nasip etti, bundan tam 5 yıl önce belediye başkanı seçilmiştik. 5 yıl boyunca bu kahraman şehre istiklal madalyalı şehre hizmet etme şerefine nail olduk. 5 yıl boyunca hep beraberce çalıştık. Kahramanmaraş’ımızın aksayan, eksik yönlerini gidermeye çalıştık. Bunları sizlerle beraber yaptık. Biz emeğin kutsal olduğuna inanan bir dinin mensuplarıyız. 5 yıl önce göreve geldiğimizde o zaman taşeronlar vardı. Şirketlerde arkadaşlarımız çalışmaktaydı. Ömer başkanla beraber arkadaşlarımız sendikalı olsun dedik ve tüm bizde çalışan arkadaşları sendikalı yaptık. Daha önce il başkanlığımız döneminde de bu işler için uğraşırdık. Hamt olsun bu çorbada bir tuzumuz var.”

“HAK-İŞ YERLİ VE MİLLİ BİR SENDİKADIR”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, “Hak-İş benim için çok farklı bir anlam taşıyor. Bende sendikacılıktan gelen bir siyasetçiyim. Bize emeğin altın terinin temsilcisi kimdir denildiğinde benim hemen yanımda oturan Mahmut Arslan’ı gösteririm. Hak-İş yerli ve milli bir sendikadır. Bu ülkenin boranlar fırtınalar geçirdiği dönemde Hak-İş’in ve Memur-Sen’in nerede nasıl durduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bundan dolayı biz Hak-İş’e minnettarız. İnşallah ülkemizin inşasında devletimizin bekasında Hak-İş her görevi yerine getirdi” diye konuştu.

“TARİHİMİZDE ASLA İŞÇİ İŞVEREN HAKLARI VEYA KADIN HAKLARI MÜCADELESİ YAŞANMAMIŞTIR”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, şunları söyledi: “İş hayatı ilk insan ile birlikte başlamıştır. Çünkü rızıklarımız farklıdır. Hayatiyemizin devamı çalışmamıza bağlıdır. Biz bir medeniyetin sahibiyiz. Medeniyetimiz de hak alınmaz verilir. Dolayısıyla bizim kadim tarihimizde asla işçi işveren hakları veya kadın hakları mücadelesi yaşanmamıştır. Çünkü haklarımız doğuştan gelmiştir. İşçi hakları da insan haklarının bir parçasıdır. Batı’da 12. Yy itibaren hep hak mücadelesi olmuştur. Mücadele edenler aldıkları hakları bir beyanname ile belirtmişler, işveren veya iş yapan açısından. Sonra Batı düzeni dünyayı etkileyip bizde bu düzenden etkilenince bilhassa Tanzimat’tan bu yana Batı modeli çerçevesinde bizde de işçi işveren mücadeleleri o tarihten sonra olmuştur. Ama sendikalarımız bu anlamda birilerinin eline geçmiş o ele geçişte de yerli ve milli olan unsurlara parya muamelesi yapılmıştır. O günleri yaşadık. Ben burada yerli ve milli sendikalarımızın kuruluşunda ilk adımı atan Sayın Necmettin Erbakan Hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum.”

“ÇOK VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU”
Hak-İş Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Çınar’da, “Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a geldikleri için teşekkür ediyorum. Başkanımız enflasyon rakamlarıyla ilgili kadroyla ilgili işçi kardeşlerimizin sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Temsilciler toplantısı çok verimli bir toplantı oldu. Genel başkanımız çok önemli noktalara değindi” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz