Pamuktan mısıra, elmadan cevize uzanan derin bir tarım hazinesine sahip olan ve bunun yanında tarımsal zenginliği kadar hayvancılığıyla da adından söz ettiren bir şehir konumuna gelen Kahramanmaraş; çalışkan, fedakâr ve eli nasır tutan çiftçilerinin üretimdeki başarısı ile Türkiye tarımında söz sahibi bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Buna göre, geçmiş yıllarda daha çok bitkisel üretim alanında ön plana çıkan Kahramanmaraş, son yıllarda ise açılan hayvan işletmeleri sayesinde hayvancılıkta da önemli bir mesafe kat etti. Bitkisel üretimde 1,4 milyar TL, hayvansal üretimde ise 1,9 milyar TL olmak üzere toplamda 3,4 milyar TL’lik bir üretim bütçesiyle dikkat çeken kent, bu anlamda ülke ekonomisinin canına can, gücüne güç katıyor.

Yapılan üretim ve verilen desteklerle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, kentin tarım potansiyelinin çok iyi olduğunu, çalışkan çiftçileri sayesinde de ekonomiye ciddi bir kazanç sağladığını belirtti. Bakanlık tarafından kente yapılan destek ödemelerinin istatistiki bilgilerini veren Emiralioğlu, 2017 yılında Kahramanmaraş’a toplam da 109 milyon TL’lik bir ödeme olacağını kaydederek, “Bu destekler çiftçilerimizi biraz daha üretime teşvik etmek ve üretim girdilerini azaltmak amacıyla verilen desteklerdir” dedi.

DESTEK ÖDEMELERİ BELİRLİ PERİYOTLAR HALİNDE
Destek ödemelerinin belirli periyotlar halinde gerçekleştiğini anlatan Emiralioğlu, her ay yada 2-3 ayda bir farklı destekleme kalemlerinin ödendiğine dikkat çekti. Emiralioğlu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Türkiye genelindeki çiftçilerimizin ekonomik gelir seviyesini yükseltmek, kırsal alanda yaşayan nüfusu desteklemek ve halkımıza ucuz gıda teminini sağlamak için değişik konularda üretim teşvik destek ödemeleri yapılıyor. Bu destekler doğrudan üretim yapan ve bizim bakanlığımızın kayıt sistemlerine kayıt olan çiftçilerimize yönelik desteklemelerdir. Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş ilinde de bu desteklemeleri bizim il müdürümüz tarafından yürütülüyor. Bu destekleme ödemeleri belirli periyotlar halinde gerçekleştiriliyor. Her ay veya 2-3 ayda farklı bir destekleme kalemi ödeniyor. Bu son destekleme kaleminde de buza, süt, koyun-keçi desteklemeleri ödendi” şeklinde konuştu.

ALAN BAZLI DESTEKLEMELERE 24,1 MİLYON TL
Alan bazlı desteklemeler kapsamında 24,1 milyon TL destekleme ödemesi yapılacağını aktaran Emiralioğlu, desteklerin hak edişlerinin hazırlanıp, bakanlığa gönderildiğini de sözlerine ekledi: “İl genelinde 2017 yılında ödenen ve ödenecek olan desteklemeleri bahsedecek olursak bizim en önemli destekleme kalemimiz alan bazlı desteklemeleri ve fark ödemeleridir. Alan bazlı desteklemeler içerisinde mazot, kimyevi gübre desteği, toprak analizi, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteklemeleri yer alıyor. Kahramanmaraş iline bu saydığımız alan bazlı desteklemeler kapsamında 24,1 milyon destekleme ödemesi yapılacak. Fark ödemesi desteklemeleri içerisinde pamuk, dane mısır, soya fasulyesi, yağlık ay çiçeği, aspir desteği, hububat desteklemeleri ve zeytinyağı desteklemesi yer alıyor. Bunların bir kısmı ödenen bir kısmı ise ödenecek olan desteklemelerdir. Bu kapsamda da 26.2 milyon TL’lik destekleme ödemesinin bir kısmı yapıldı, bir kısmı ise yapılacak. İl Müdürlüğümüz tarafından bu desteklerin hak edişleri hazırlandı ve bakanlığa gönderildi.”

HAYVANCILIKTA 17,9 MİLYON TL DESTEK
Yine hayvancılıkta 17,9 milyon TL destek ödemesinin yapılacağından bahseden Emiralioğlu, bu alanda 8-10 kalem farklı destek ödemelerinin olduğuna dikkat çekti. Emiralioğlu, “Diğer bir destekleme kalemimiz hayvancılık desteklemeleridir. Hayvancılık desteklemelerinde ise su ürünleri, süt, koyun-keçi, buza desteklemeleri gibi 8-10 kalem farklı destekleme ödememiz var. Bu destekleme ödemelerinde işlemler devam ediyor. Ama işlemleri neticelenenler içerisinde 17,9 milyon TL’lik ödeme yapılmak üzere bakanlığa gönderildi” diye konuştu.

GENÇ ÇİFTÇİLERE 3,9 MİLYON TL
Genç çiftçilere yapılan destekleri anlatan Emiralioğlu, “Yine diğer tarımsal amaçlı desteklemeler gibi sertifikalı tohumluk, fidan, tohumluk üretimi gibi desteklemelerden de 4,6 milyon TL’lik bir ödememiz gerçekleşecek. Kırsal Kalkınmaların desteklenmeleri çerçevesinde 3,7 milyon TL’dir. 11. Etapta ekonomik yatırımlar kapsamına yüzde 50 hibe destekli 61 projemiz onaylandı. Bunlarla ilgili de 28,4 milyon TL’lik bir ödeme gerçekleşecek. Yine genç çiftçilerden 3,9 milyon TL’lik bir ödeme yapıldı. Kırsal kalkınmada ki 28 milyon TL’lik destek ödemesi hariç diğer destekleri topladığımızda şu ana kadar hak edişi hazırlanan 81,6 milyon TL’lik destek ödemesi var” ifadelerini kullandı.

TARIMDA ÖNEMLİ ÜRETİM POTANSİYELİ
Kahramanmaraş’ın tarımda önemli bir tarım potansiyelinin olduğunu vurgulayan Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İlimiz bitkisel üretim anlamında biraz daha ön plana çıkan bir şehir. Ama son zamanlarda hayvancılıkla ilgili de yeni işletmelerimiz kuruluyor. Hayvansal üretim ile ilgili de artışlarımız var. Kahramanmaraş bitkisel üretim olarak 1,4 milyar TL, hayvansal üretim olarak ta 1,9 milyar TL’lik gayri safi üretim değeri var. Yani tarımsal üretim değeri olarak toplam Kahramanmaraş’ın 3,4 milyar TL’lik bir üretimi var. Bu kent için önemli bir potansiyel.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz