2017’de yapılan yatırımlar ve verilen desteklerle hem çiftçi hem de hayvan yetiştiricileri için adeta can suyu olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba öncülüğünde desteklerine 2018 yılında da devam edecek. Bu kapsamda yeni yılda oldukça önemli projelere imza atacak olan bakanlığın en büyük hedefi ithal eti önleyip, yerli kaynaklarla vatandaşların et ihtiyacını karşılamak. Birçok destek ve teşvik programının hayata geçeceği 2018 yılında yapılacak olan faaliyetleri gazetemize anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, gerekli tüm hazırlıklara şimdiden başladıklarını söyledi. Bakan Fakıbaba tarafından yeni yılın hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buza ölümlerinin önlenmesi ve azaltılması yılı olarak ilan edildiğini aktaran Emiralioğlu, bir diğer önemli konunun da hayvan hastalıklarıyla mücadele olacağının altını çizdi. Yine 2018 yılı içerisinde buza ölümlerinin önlenmesi için bakanlık tarafından ücretsiz olarak gebe hayvanların aşılanacağını ifade eden Emiralioğlu, mera ıslah projesi kapsamında Kahramanmaraş’ta 50 bin dekarlık bir mera ıslah alanı belirleyeceklerini sözlerine ekledi.

HAYVAN SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIŞLAR VAR
Kahramanmaraş’ta yapılan çalışmalar neticesinde büyükbaş hayvan sayısında önemli bir artışın yaşandığına dikkat çeken Emiralioğlu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili il müdürlüğü olarak 2018 yılı için hazırlıklarımız başladı. Bakanımız tarafından 2018 yılı hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buza ölümlerinin önlenmesi ve azaltılması yılı olarak ilan edildi. Bizde bu kapsamda Kahramanmaraş ili olarak çalışmalarımıza başladık ve yoğun bir şekilde ilçe müdürlüklerimizle beraber bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlimiz genelinde buza ölümlerini önlemek bizim hem çiftçilerimizin daha fazla kar elde etmeleri hem de ilimizde hayvan sayısının arttırılması açısından son derece önemli. Zaten son 4-5 yıllık süreç içerisinde ilimizin hayvan sayısında özellikle büyükbaş hayvan sayımızda çok önemli miktarlarda artışımız var. Bunun yanında hayvansal üretim miktarında da belli bir artışımız var. Bununla beraber 2018 yılında öncelikli konularımızdan bir tanesi de hayvan hastalıklarıyla mücadele olacak. Bu da yine hem çiftçimizin hayvancılıktan daha fazla kar elde etmesi hem de hayvansal ürün artışımızı sağlayacak. Bu anlamda aşılama faaliyetleri koruyucu hekimlik anlamında bu noktada son derece önemli.”

BUZA ÖLÜMLERİ ENGELLENECEK
2018 yılı içerisinde buza ölümlerinin önlenmesi için bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak gebe hayvanların aşılanmasına yönelik yeni bir uygulama daha başlatılacak” diyen Emiralioğlu, “Gebe hayvanları biz aşılayacağız, böylelikle de buzaların ölüm oranlarının bu noktada daha da düşürmüş olacağız. Yine hayvancılığa yönelik olarak mera ıslah projelerine ağırlık verdiğimiz bir yıl olacak. Kahramanmaraş olarak yaklaşık 50 bin dekarlık bir mera ıslah alanı belirlemeyi düşünüyoruz. Bu da özellikle meraya dayalı hayvancılık bakımından bizim yüksek kotlardaki yaylalarda yaşayan çiftçilerimizi meralardan daha ekonomik faydalanmaları açısından son derece önemli. Geçmişte de mera ıslah projeleri yürüttük ama 2018 yılı içerisinde bu katlayarak artan miktarda olacak” ifadelerini kullandı.

YENİ BİR DESTEKLEME ÖDEMESİ PLANLANIYOR
2018 yılı içerisinde yeni bir destekleme ödemesinin planlandığının bilgisini veren Emiralioğlu, bununla ilgili resmi sürecin devam ettiğini söyledi. Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Tabii yine yerli hayvancılığı yerli besiciliği teşvik etmek amacıyla bakanlığımız yerli hayvanları besleyip, mezbahanelerde kestiren yetiştiricilerimize 2018 yılı içerisinde yeni bir destekleme ödemesi planlıyor. Bununla ilgili resmi süreç devam ediyor. Konuyla ilgili müracaat şartları ve başvuruları bakanlığımız tarafından resmi olarak bildirildiğinde bizde hemen hızlı bir şekilde çiftçilerimize ileteceğiz. Böylelikle temel amacımız hayvansal üretimi arttırmak, hayvansal ürün miktarını hem ilimizde hem de Türkiye genelinde arttırmak olacak. Bundaki temel hedefimiz ithal eti önleyip, yerli üretim kaynaklarıyla insanlarımızın et ihtiyacını karşılamaktır. 2018 yılı hayvancılık açısından önemli bir ivme kazanacağımız önemli yatırımların yapılacağı bir yıl olacak.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz