Ekonomi Reform Paketi'nde, tarımsal arz ve talebin "dijital pazar yeri" yaklaşımı ve "sözleşmeli tarım" modeliyle buluşmasını sağlayan DİTAP uygulamasına ilişkin de unsurlar yer aldı. Buna göre, tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştirilecek. Bu ürünler DİTAP'a dâhil edilerek, hızla alıcılarla buluşturulacak. Bunun için DİTAP'ta özel bölüm açılacak.

HER ÖLÇEKTEKİ ÇİFTÇİ, ÜRÜNÜ İÇİN PAZAR BULABİLECEK
DİTAP sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için pazar bulabilecek, tüketici ve esnaf da istediği kalitede ürün tedarik edebilecek. Sebze ve meyve zayiatının azaltılması için soğuk zincir oluşturulmasına da destek verilecek. Tarımsal üretim planlamasına katkı sağlamak, üretimde öngörülebilirliği artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştirilecek. İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerini de düşürecek olan Hal Yasası Teklifi Meclis'e sunulacak. Kurulacak Erken Uyarı Sistemi üzerinden özellikle üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek, raporlanacak.

“HALLER SULTAN PAZARIDIR”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, “Haller sultan pazarıdır. Yılardan beri halkımız çiftçilerimiz halleri Bir kültür olarak görüyorlar. Haller olmazsa daha çok tekelleşme olur. Şu anda bile tekelleşme var. Zincir marketler istediği gibi atını oynatıyorlar. Bizler toptancıyız cüzi karlarla ticaret yapıyoruz ki yapmak zorundayız. Çünkü sebze ve meyve toptancısıyız. Ayrıca açık hesap ve çeklerle çalışıyoruz. Bir güven oluşmuş parasızda gelse dükkânına sebze ve meyve ihtiyaçlarını halden temin eder. Esnaflarımız bizlerde çiftçilerimiz ile halk arasında bir köprüyüz. Dolayısıyla bu kültür bozulursa facia olur. Ama sebze borsası yâda iyi bir komisyon kurulabilir. Fakat doğru komisyonlar ayrıca eğitim ekim denetim şart. Sebze ve meyve arz talebe göre değişir üretim fazla olursa fiyat düşer çiftçi mağdur olur. Az gelirse Halk mağdur olur. Üretimin denge sağlaması için sağlam komisyonlar kurulmalı arz talebe göre üretim olmalıdır” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz