Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve ekibi, tarihi sokak ve tarihi konak restorasyonu ile turizm atağını başlattı. 17 şahsa ait konağı Kültür bakanlığınca restore ettiren belediye, kendi adına aldığı 4 konak ile de yepyeni projelere imza atacak.

Yaptığı çalışmalar ile Türkiye’de ilklerin belediyesi olarak anılan Dulkadiroğlu Belediyesi, tarihi 17 konağın restorasyonunu hızla bitirip turist çekmek amacıyla canla başla çalışıyor.

Bu kapsamda 3 yıl önce başlatılan tarihi sokak tarihi konak projesi meyvelerini vermeye başladı. Ayrıca belediyenin satın aldığı 4 konaktan birine Mutfak Müzesi kurulurken, konağın hemen yanına büyük bir ses stüdyosu kurularak Anadolu’ya ait deyiş ve ağıtları bir araya toparlayacak.

Dulkadiroğlu Belediyesi Ek Binasında konu hakkında basın mensuplarına bir açıklama yapan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Dulkadiroğlu Belediyesi, tarihi kentler birliğinin 2016 yılında düzenlediği Kültürel Miras Koruma yarışmasında 2’nci olduğunu duyurdu.

KONAK ÇALIŞMASI TAM GAZ

Türkiye’de ilk defa çöp konteynırlarını yer altına alan ve bu kapsamda yaptığı vizyon projelerle adından sıkça söz ettiren Dulkadiroğlu Belediyesi, 69 belediyenin 143 proje ile katıldığı Kültürel Miras Koruma yarışmasında 2’ncilik ödülüne layık görüldü. Kültürel varlıkları tanıtmakta atağa geçen Necati Okay ve ekibi ilçesindeki turizmi canlandırmak için 7-24 sahada çalışıyor.

Doğru yolda olduklarını belirten Başkan Okay: “Bizde bundan dolayı doğru yolda olduğumuzun farkındayız. Tarihi eserler ile alakalı Tarihi Mutfak Müzesinin ve Bahtiyar yokuşundaki çalışmamızın çok yoğun ilgi alaka görmesi bizim doğru yolda olduğumuzun bir kanıtıydı. Bu ödülle birlikte bu çalışmaların hepsine hızlandırıp çalışmaların içine yenilerini de ekleyerek çalışacağız” dedi.

17 BİNAYA RESTORASYON YAPILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığına ilçe sınırları içerisinde bulanan 17 konak için bir proje yazdıklarını belirten Okay şöyle konuştu: “Dulkadiroğlu belediyesinin faaliyet alanı içerisinde 17 tane tescilli bina var. Bu binaların hepsi vatandaşın. Bizim belediyemiz tarafından satın alınan varlıklar değil. Bu evleri onarların adına proje yapıp turizm bakanlığına sunduk ve neticesin de projemiz kabul gördü. Yaklaşık 7 aydır da bunların inşaatına devam ediyoruz. 17 inşattın aynı anda 9 tanesinin de inşaatları hızlı bir şekilde devam etmekte. Divanlı caminde bulanan yerlerden başladık. 17 konağın 9 tanesin de restorasyon yapıyoruz. Vatandaş adına ve sokağı gün yüzüne çıkarma adına bu restorasyonumuz da belediyemizin şirketi adına yapılmakta. Hedefimiz bu konakları bitirdikten sonra, diğer evlerle de çalışmalar yapıp bu sokağı komple tarihi sokak hüviyetine kavuşturup, Kahramanmaraş’a gelen yerli yabancı turistleri ilk götüreceğimiz yerlerden bir tanesi olacak”

BELEDİYENİN 4 KONAĞI VAR

Dulkadiroğlu Belediyesinin 4 konağının da bulunduğunu belirten Başkan Okay son olarak şöyle konuştu: “Belediyemizin satın aldığı 4 konağın mutfak müzesini bitirdik, çok yoğun ilgi alaka görmekte. Hemen mutfak müzesinin bitişinde bir restorasyon çalışmamız var. Onda da hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Burada somut olmayan değerler olarak müzesi olarak faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bunun içerisinde ses kayıt yapabileceğimiz bir stüdyo oluşturuyoruz. Anadolu’nun değişlerini, ağıtlarını burada kayıt altına alma hedefimiz var. Halk ozanlarımızı burada getirip ağırlayacağız. Mutfak müzesinin yanında bir yeni mekan daha oluşmuş olacak”

Haber-foto: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz