Kurulduğu günden bu yana Başkan Necati Okay öncülüğünde ilçenin saklı kalmış tarihini ve kültürünü açığa çıkarmak için gece gündüz hummalı bir çalışma yürüten, tüm bunların yanında da vatandaşı hizmetten mahrum bırakmayan Dulkadiroğlu Belediyesi, Kahramanmaraş’ta ilk defa uygulamaya koyulan Tarihi Sokak İyileştirme Projesi’nde Divanlı Mahallesi civarında bulunan 17 tescilli konağın restore çalışmalarını sürdürüyor. Bahtiyar Yokuşu’ndan başlatılan projenin 2. Etap çalışmalarını yerinde incelemek için 65. Hükümet Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir ile birlikte Divanlı Mahallesi’ne giden Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, bölgede yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

PROJE YILBAŞINDA BİTECEK
İncelemeler sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, proje için Turizm Bakanlığından 1.7 milyon TL kaynak temin edindiklerini belirterek, çalışmaları yılbaşına kadar tamamlayacaklarının altını çizdi. Başkan Okay, “Bugün milletvekillerimizle, il başkanımızla Kahramanmaraş’ımızın eski mahallelerinin bulunduğu alandaki yapmış olduğumuz çalışmalarla ilgili bilgilendirmek için bir araya geldik. Bölgede daha öncede konuştuğumuz tarihi sokak iyileştirme projemize yaklaşık bir ay önce başladık ve bu bölgedeki 17 tescilli konakla ilgili proje yaptık. Bu projelerin neticesinde de kaynakla alakalı Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk ve Turizm Bakanlığından 1.7 milyon TL kaynak temin ettik. Bu kaynakları kendi şirketimiz aracılığıyla vatandaşımızın mülkiyesinde bulunan bu konaklara harcıyoruz. Şu an ilk etapta 4 konağa aynı anda başladık. Bayramdan sonra 2 konağı daha ekleyeceğiz ve bu 6 konağı inşallah yılbaşına kadar bitireceğiz. Bunun dışında diğer toplam 17 konakla alakalı da para ve ödeneklerimiz hazır. Bunları da kısa zamanda harcayacağız” dedi.

HEDEF TURİZME KATIKI SAĞLAMAK
Hedeflerinin turizme katkı sağlamak olduğunu anlatan Başkan Okay, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bu bölgedeki tescilli olmayan bahtiyar yokuşu, ince yol, topraklık bölgesindeki binalarla ilgili çalışmalarda biz belediyedeki kendi kaynaklarımızla yapacağız. Neticesinde de bu sokaklardan vatandaşlarımız o eski tarihi Silüeti yaşayacak şekilde dokulaştıracağız. Hedefimiz bu bölgeleri turizme kazandırmak ve turizmde tekrar bu mahallelerimizi eski canlı günlerine kavuşturmak. Eski mahallelerimizde böyle bir külfet olmasına rağmen bu şekilde bir cevher var ve biz bunu gün yüzüne çıkaracağız. Bu bölgedeki tescilli binalarımız Dulkadiroğlu ilçemizin en önemli zenginlikleridir. Gerek Tarihi Sokak İyileştirme projesi gerek bireysel olarak satın aldığımız ve faaliyete geçirdiğimiz mutfak müzesi, inşaatına başladığımız Üdürgücü Konağı, Mutfak Müzesinin bitişiğindeki diğer 3’üncü konağımız, yakında da başlayacağımız Divanlı Caminin karşındaki konağımızı da bir bir restore ederek, turizme katkı sunması amacıyla halkımızın istifadesine sunacağız. Bu tarihi sokak iyileştirme projesi Kahramanmaraş’ta ilk defa uygulanan proje ve inşallah bundan turizm potansiyeli olarak çok büyük bir beklentimiz var. Mutfak Müzesi yaklaşık 45 gündür faaliyette ve buraya gerek şehir merkezinden gerekse civar illerden çok yoğun bir ilgi var. Bu da bölgedeki tarihi eserleri gün yüzüne çıkardığımızda ne derece turizm potansiyelinin olduğunu bize ifade ediyor.”

ÇALIŞMALAR GAYET GÜZEL
65. Hükümet Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ise şöyle konuştu: “Bugün benimde doğup, büyüdüğüm ve sokaklarında ilkokula, camiye gittiğim mahallenin, semtinin önemli bir çalışmasına şahitlik ettik. Dulkadiroğlu Belediyemiz kendi şirketi marifeti ile Kahramanmaraş’ımızın en değerli sivil konut yapılarının bulunduğu Divanlı mahallemizde çok güzel çalışmalar başlatmış vaziyette. Bir yandan daha önce görev yaptığımda bana bağlı olarak çalışan Vakıflar Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla bu civardaki eski tarihi, ecdat yadigârı ibadethanelerin restorasyonunu yapmıştık. Bir yandan da Dulkadiroğlu Belediyemiz eski Maraş denilen bu bölgede sivil, tarihi vasıflar taşıyan nitelikli konutların restorasyonuna başlamış durumda. Tabii Başkan Yardımcısı arkadaşımız teknik bilgiler verdi. Milletvekilimiz İmran Bey ve İl Başkanımız Ahmet Bey’le incelemelerde bulunduk. Bu çalışmalar henüz bir başlangıç. İlerleyen zamanlarda inşallah bir Maraş’ın tamamını kapsayacak şekilde çok çeşitli konuları bizde takip edeceğiz. Mesko, Başbakanlık Tanıtım Fonu gibi birçok konular var. Bunları takip edeceğiz.”

TURİZM ÇEŞİTLENİYOR
Türkiye’de turizmin gün geçtikçe daha çok çeşitlendiğini ifade eden Kaynak, artık sadece deniz turizminin değil, diğer birçok kültürel ve tarihsel turizminde ön plana çıktığını söyledi. Kaynak, “Türkiye’de sadece güneş ve deniz turizm için değil, tarih ve kültür için gelen turistler var. Bugün Bursa’ya, Safranbolu’ya, Karabük’e gittiğimizde tamamen tarihi kent özelliğinden dolayı turistlerin ziyaret ettiğini görüyoruz. Aynı şekilde yurt dışında da küçücük bir tarih parçası ihtimamla korunuyor ve oralar turistlerin ziyaretine açılıyor. Kentimizde de Divanlı en muhteva semtlerinden biriydi. Mahalleli de bu hususta başta muhtarımız olmak üzere bir memnuniyet dile getiriyorlar. Kahramanmaraş bir yandan hava ulaşımını, kara ulaşımını hızlı tren ile demiryolu ulaşımını sağlarken bir yandan turizm destinasyonun da olacak ve iç-dış turizmi canlandıracak önemli projelerdir. Dulkadiroğlu Belediyemiz bu bölgedeki 17 tescilli eseri restore edip, tekrar halkın hizmetine sunacak” şeklinde konuştu.

KADİM KÜLTÜR AYAĞA KALKIYOR
Kahramanmaraş’ın kadim kültürünün ayağa kalktığını belirten Kaynak, sözlerinin devamında şunları dedi: “Bunların turizm dışında bizim kendimize de faydası var. Biz sonrada olma bir şehir değiliz. Maraş kadim bir şehirdir. İçinde bulunduğumuz mekânlarda daha önce kimlerin yaşadığını bir düşünecek olursak, Kahramanmaraş’ın o kadim kültürünü, tarihini belediyelerimiz ayağa kaldırıyorlar. Bu çalışmalar için bizler milletvekillerimiz, il başkanımız ve teşkilatımızla beraber bize düşen görevi yapmak durumundayız. Bu ayrıca kendi mahalleme yapacağım bir hizmet olacağı içinde bana ayrı bir vazife olarak gözüküyor. Şimdiki bahtiyar yokuşundan ben ilk defa dedem elimden tutarak, Kur’an hocasına gitmiştim.”

KAHRAMANMARAŞ İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç’da Dulkadiroğlu Belediyesi’nin yaptığı çalışmayı “Kahramanmaraş için büyük bir kazanım” sözüyle nitelendirdi. Kılıç, “Kahramanmaraş’ımız tarihi kadim bir vilayettir. Bizden önce buradan 10 bin yıllık tarihi içerisinde 15 millet gelip geçmiş. Fakat en iyi bilinen tarihimiz Hitilerden başlıyor ve 4 bin yıla dayanıyor. Kahramanmaraş’ın merkezinde ve ilçelerinde her bir yerde tarihe şahitlik eden birçok eserler var. Kaleler, höyükler, köprüler, camiler, konaklar ve türbeler var. Bunların yanında il merkezinde tarihi eserler yoğunlukla Dulkadiroğlu İlçemizdedir. Biz Kahramanmaraş’ımızda daha önce Kültür ve Turizm Çalıştayı yaptık. Bu çalıştayda Kahramanmaraş’ımızın ne kadar tarihi turistik yerleri, eserleri varsa bunlarla alakalı neler yapabileceğimizi istişareyle konuştuk. Şu anda bu Çalıştayda alınan kararların büyük bir kısmı uygulamaya geçti. Bu uygulamaya geçişi görmekle de seviniyoruz. Bugün burada Dulkadiroğlu İlçe Başkanımızla beraber Divanlı Mahallemizdeyiz. Eskiden Divanlı Mahallesi’ne Maraş’ın kaymağı denirdi. Yani yüksek bir alanda güzel bir mahalle. Burası sadece konaklarıyla değil, çevresiyle tarihiyle beraber elden geçiriliyor ve geçirilecek. Bu Kahramanmaraş’ımız için büyük bir kazanımdır. Tarihi yapmak kadar tarihi yazmak ve tarihi koruyup, bizden sonrakilere nakletmek de o kadar önemli bir iştir.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz