Sahipleri tarafından restore edilerek kafe tarzıyla kent halkının hizmetine açılan Hışır Han Kafe, yoğun ilgi görüyor. Tarihi dokusunun yanı sıra restorasyon yapılmasının ardından otantik bir şekilde donatılan han, hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor. Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından inşa ettirilen tarihi Hışır Han’ın içerisinde, 3 oda, bir teras, balkon ve su kuyusu bulunuyor. Yüzyıllardır çeşitli tahribata uğrayan hanı restore ederek kafeye çeviren işletmeci Meltem Yürürdurmaz, Hışır Han’ı gazetemize anlattı.

DEDEMİZDEN MİRAS KALDI

Hışır Han’ın kendilerine dedelerinden miras kaldığını vurgulayan Hışır Han kafe işletmecisi Meltem Yürürdurmaz, “Burası bize dedelerimizden kalan bir miras, çok büyük dedelerimden bize kadar geliyor. Bizden öncesinde de çok atıl bir haldeydi, gerçekten kullanılmaz durumdaydı. Biz de restorasyon yaparak burayı değerlendirmek istedik. Yaklaşık 3 yıldır da kafe olarak Kahramanmaraş halkımıza hizmet veriyoruz. Burası Kahramanmaraş’ın en büyük hanı olarak biliniyor. 1500’lü yıllarda yapılmış bu han ve o tarihlerde Kapalı Çarşı ile kompleks bir yapısı varmış. Üst katları otel gibi kullanılıyormuş, bu alt katlar ise atlarını bağladıkları alanlarmış. Burayı ticarethane gibi kullanıyorlarmış. Hışır Han ismi de pamuk kozalarında hışırtı seslerinden geliyormuş. O zamandan bu zamana burası bir nevi pamuk fabrikası gibiymiş ve pamuk işleniyormuş. Buraya gelenler çok beğeniyorlar, memnun bir şekilde de ayrılıyorlar. Burası tamamen orijinal bir yapıda, gördüklerinde gerçekten çok hoşlarına gidiyor. Hem samimi hem tarihi bir yer burası. Özellikle de Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nın içerisinde bulunması da burayı özel kılıyor. Son zamanlarda hem yerli hem de yabancı turistler şehrimize gelmeye başladı, gezdikleri en önemli noktalardan bir tanesi de Kapalı Çarşı. Kapalı Çarşı’ya giren yorulduğunda soluklanmak için bir yer arıyor. Bu noktada da bize geliyorlar. Yine Kapalı Çarşı’nın tarihi havasını kafemizde misafirlerimize yaşatıyoruz.

KAHRAMANMARAŞ’IN EN BÜYÜK HANI

Burası Kahramanmaraş’ın en büyük hanı ama biz şuan sadece üç odasını kullanabiliyoruz. Arka odadan arka sokağa kadar devam eden geçiş kapıları var. Karşı ve yan tarafımızda da odalar var ama onlar maalesef toprak altında. İlerleyen zamanlara o bölümleri de buraya katmak isteriz restorasyonunu yaparak. Odamızın bir tanesinde kuyu var, altından tünel gidiyor ve bir ucunun da kaleye bağlandığı söyleniyor.

BİRÇOK İÇECEK ÇEŞİTLERİMİZ VAR

Burada yiyecek çeşitleri olarak atıştırmalık bazlamamız, gözlememiz, tost ve kahvaltı tabağı gibi imkânlarımız var. Burada bize özgü bir de kahvemiz var, kumda kahve yapıyoruz. Bu kahvemiz çok meşhurdur. Kahve çeşitlerimiz var, karanfilli kahve, çörekotlu kahve, cilveli kahvemiz var. Örneğin cilveli kahveyi Osmanlı zamanında şehzadeler içermiş, aynı zamanda kız istemeye gittiklerinde kızın gönlü varsa bu kahveyi yaparmış. Onun dışında yazın yaz içeceklerimiz var, Osmanlı şerbetleri gibi tamamen biz kendimiz yapıyoruz. Reyhan, narçiçeği, ev yapımı limonata gibi birçok içecek çeşitlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz