Kahramanmaraş’ın Merkez Dulkadiroğlu İlçesi’nde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki 500 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı, yüzyıllar önce kurulmasına rağmen ticari dokusu bakımından canlılığını koruyor. Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunda bulunuyor. Sim sırma işlemeciliği, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, ayakkabıcılık, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan da canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor.

TARİHİ KİMLİĞİNE UYGUN ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

Kapalı Çarşı’da kıyafetten ayakkabıya, kuyumculardan oymacılara, bıçakçılardan bakırcılara, ikramlıklardan hediyeliklere kadar hemen hemen her talebe cevap verebilen esnaflar, yoğun talebi karşılamaya çalışıyor. Birçok alanda kentin ticari dokusunu canlı tutan Tarihi Kapalı Çarşı, restorasyon yapılan bölümleriyle yerli ve yabancı turistin beğenisini kazanırken, özellikle Demokrasi Meydanı’na bakan cephesinin içler acısı haliyle de tepki çekiyordu. Esnafların ve turistlerin tepkisi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’den yanıt buldu. Başkan Güngör, Tarihi Kapalıçarşı için yeni bir projenin hayata geçirileceğini açıkladı. Başkan Güngör, “Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi şehrimizin tarihi kimliğine uygun çalışmalar içerisinde olacağız. Bu kapsamda Tarihi Kapalı Çarşımızda önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş. Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmaların devamı niteliğinde bir cephe iyileştirme projesi hazırlıyoruz” diye konuştu.

TARİHİ DOKU ORTAYA ÇIKACAK”

Kapalı Çarşı’nın tarihi dokusunu ortaya çıkaracaklarını belirten Başkan Güngör, “Tarihi Çarşı Cephe İyileştirme çalışmamızın proje ihalesini gerçekleştirdik. Bölgenin, şehrimizin dokusuna uygun bir çalışma hazırlanıyor. Bu projenin hazırlanmasının ardından da yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. İş yeri sahipleri ve esnafımızla el birliği içerisinde çok güzel bir proje hayata geçirilmiş olacak. Projemizin hazırlanmasının ardından çalışmalarımızı kısa süre içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Şehrimize, esnafımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

CEPHE YENİLENECEK!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek çalışmalar kapsamında Tarihi Kapalı Çarşı’nın Demokrasi Meydanı’na bakan cephesinde (Ulucami-İşbankası arası) yenileme gerçekleştirilecek. Görüntü kirliliğine sebep olan mevcut cephe ve tabela uygulamalarının yerine bölgenin tarihi dokusunu yansıtan uygulamalar yapılacak. Proje çalışmalarının ardından kısa süre içerisinde yapım ihalesine geçilmesi hedefleniyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz