TRT 1 ekranlarında ilgiyle izlenilen 3’te 3 Tarih, yıllardır yürüttüğü başarılı programları ve tarihe olan ilgisi ile bilinen Pelin Çiftin sunumuyla ekranlara geliyor. 3’te 3 Tarih’te, Prof. Dr. Tufan Gündüz de yorumları ve jokerleriyle programa renk katıyor. Özellikle tarihçilerin büyük ilgisini çeken programın büyük ödülü ise tam 500.000 lira. Türkiye’nin ilk ve tek tarih içerikli yarışma programı 3’te 3 Tarih’in geçtiğimiz gün yayınlanan bölümünde yarışmacaya Pelin Çift tarafından Kahramanmaraş sorusunu yöneltildi. Özellikle sosyal medyada Büyükşehir Belediyesi ve vatandaşlar tarafından paylaşılan soru büyük ilgi çekti.

YARIŞMACI, SÜTÇÜ İMAM’I ÜNİVERSİTE’DEN BİLDİ!

Pelin Çift, yarışmacıya, “Hangi isim Maraş şehrinin Fransız işgaline karşı gösterdiği direnişin sembolü haline gelmiştir?” sorusunu sordu. Şıklarda ise, ‘Hasan Tahsin, Sütçü İmam ve Asteğmen Kubilay’ yer aldı.

Soruyu bir kez de kendisi okuyan bayan yarışmacı, ““Bunu biraz düşünmek istiyorum, sanki üniversitenin ismi de o şekildeydi. Sütçü İmam olduğunu düşünüyorum. Maraş Sütçü İmam Üniversitesi. Cevap vermek istiyorum; B şıkkı Sütçü İmam. Onaylıyorum” dedi.

Yarışmacı soruyu doğru yanıtlarken, Pelin Çift, “Bu arada üniversitenin de ismi doğru. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Sütçü İmam deyince hemen Tufan hocamıza dönmek gerekiyor çünkü bu ismi hemen geçmeyelim” ifadelerini kullanarak, Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün yorumunu aldı.

“KAHRAMANMARAŞ’IN MİLLİ MÜCADELEMİZDE ÇOK ÖZEL BİR YERİ BULUNUYOR”

Kahramanmaraş’ın milli mücadelede çok önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Gündüz, “Evet hemen geçmememiz gerekiyor, çünkü Maraş’ın ki 1973’de kahraman sıfatını da aldı, Kahramanmaraş’ın milli mücadelemizde çok özel bir yeri bulunuyor. Çok iyi biliyorsunuz, Maraş bölgesi daha önce İngilizler tarafından işgal edilmişti, yani Mondros Mütarekesi’nden sonra. Sonra bölgeyi Fransızlara devrettiler. Fransızlar da Maraş’ı işgal ederken Ermeni lejyonlarını da getirdiler. Dolayısıyla Maraş’ın bu işgali bir yerde Ermenilerin Türklerden intikamına da dönüşür hale geldi. Burada adı geçen olay meşhur Uzunoluk Hamamı olayı. Hamamdan çıkan Türk kızlarına Ermeni askerleri sarkıntılık ediyor. ‘Burası artık Fransız toprağıdır, burada baş örtülü veya peçeli gezemezsiniz’ diyor. Maraş halkından da buna müdahale ortaya çıkınca tam o sırada olayın cereyan ettiği yerde bulunan Sütçü İmam, silahıyla bir Ermeni askerini öldürüyor ve sonra hızlı bir şekilde şehri terk edip köye kaçıyor. Bu olay, Fransız işgal kuvvetleriyle yerli halk arasındaki ilişkiyi gerginleştiriyor” dedi.

“MARAŞ KAHRAMANLIĞINI HER ŞEKİLDE HAK EDİYOR”

Bayrak olayını da anlatan Gündüz, Maraş’ın kahramanlığı hak ettiğini ifade ederek, “Devamında da bir bayrak olayı var. Fransız işgal kuvvetleri komutanı bir baloda Ermeni kızıyla dans etmek isteyince, ‘Burada Türk bayrağı dalgalandığı sürece ben sizinle dans edemem’ diyor. Fransız komutan da hemen Maraş Kalesi’ndeki bayrağı indirtiyor. Bu da Cuma gününe denk geliyor ve Cuma hutbesinde imam efendi, ‘Türk bayrağı dalgalamayan yerde Cuma kılınmaz, burası artık dar’ul harptir’ diye vaaz verince halk bir anda galeyana geliyor ve tekrar Maraş Kalesi’ne Türk bayrağı çekiliyor. Bundan sonrası artık çatışmalar dönemidir. Meşhur Maraş savunması işte bütün bu olaylarla birlikte cereyan etmiş oluyor, Maraş kahramanlığını her şekilde hak ediyor. Tarihte de kahramandır, günümüzde de kahramandır. Maraş’a ve Maraş kurtuluş gününe selam olsun” şeklinde konuştu.

Gündüz’ün yorumunun ardından Pelin Çift ise, “Çok teşekkür ediyoruz ve Maraş’a selam olsun” diyerek Kahramanmaraş’a selam gönderdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz