Dulkadiroğlu İlçesi Dulkadiroğlu Mahallesi 18037 ve civar sokakları içine alacak şekilde bulanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Germenicia Antik Kenti ziyaretçileri ile buluşmak için gün sayıyor. Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kenti'nin mozaiklerinin bir bölümü, 2007 yılında kaçak kazılar yapılırken ihbar üzerine ortaya çıkmıştı. Yetkililer kamulaştırma sonrasında mozaikleri kurtarma çalışmalarının başlatılacağını ifade ediyor. Bazı evler sit alanı olarak tescil edilse de kamulaştırma çalışmasının yavaş ilerlediği dikkat çekiyor.

İhbar sonucu ortaya çıkan mozaikler, sadece buz dağının görünen yüzü. Germenicia mozaikleri, Kahramanmaraş'ın Bağlarbaşı ve Dulkadiroğlu mahallesindeki 4 farklı evde tespit edildi. Şimdilerde şehrin arka mahallelerinin bulunduğu bölgede, Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının yer aldığı belirtiliyor. Mozaiklerin de bu yamaç villalarının taban döşemeleri olduğu ifade ediliyor. Bölgede her biri 15-20 odalı 100'ün üzerinde tarihi yamaç villarının bulunduğu tahmin ediliyor.

MAHALLELİ İSE İSYANDA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, 64. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı olduğu sıralarda çalışmalar ciddi hız kazandırırken, şimdilerde çalışma durduğu gözlemleniyor. Mozaiklerin çıktığı mahallede bazı evlerin kamulaştırması yapılırken, bazı evlerin ise hala kamulaştırması çeşitli nedenlerden ötürü yapılamadı. Yetkililer mozaiklerin çıktığı alanın yanındaki bazı yerlere alüminyum saç çekmesi ise vatandaşları isyana sürükledi. Yazın olduğu gibi sıcağı evlerin içine veren saçın kaldırılmasını isteyen mahalleli, ya saçların kaldırılması ya da kendi evlerinin de alınmasını istedi. Daralan sokaklarda hastaları olanların geçemediğini belirten mahalle sakinleri duruma bir an önce çözüm istedi.

1 YIL OLDU

Mahalle Sakini Ayşe Doğanpınar: “Sıkıntımız buranın böyle yıkılıp gidilmesi, saçları buraya bıraktılar. Yazın burada sıcaktan duramıyoruz. Evlerimizde durulmuyor. Bizim klima taktıracak gücümüz yok. Biz bu sıcağı mı çekeceğiz? Bu yol dar, ambulans gelince giremiyor. Komşunun mağdur çocuğu var. İnşaatı böyle yarım bırakıp gittiler. 1 sene oldu buraya el vurmadılar. Yapmaları gerekiyor, böyle olmaz burası. Biz çok perişan oluyoruz. Muhtarımıza da söyledim. Muhtarda bana yetkililere durumu illetti. Böyle kaldı”

YA BİZİM EVLERİ DE ALSINLAR YA DA BU SAÇI BURADAN KALDIRSINLAR

Hatice Benli: “ Sorun bu mahallenin düzene girmesini istiyoruz. Ya bizim evleri de alsınlar ya da bu saçları buradan kaldırsınlar. Yolumuz yok. Araba gelemiyor. Komşular hasta, yaşlı vatandaş çok. Sokak çok dar. 1 yıldan bu yana buraya hiç dokunmadılar. Bakmıyorlar buraya”

YOLU YIKACAĞIM

Ümmühani Kısa: “Kalabalık gözümüzün önünden kalksın gitsin. Yolumuz dar. Benim mağdur çocuğum var. ambulans yolun darlığından ötürü gelemiyor. 1 yıldır böyle. Evde duramıyorum sıcaktan. Gelip bu yolu kaldıracaklar, yoksa ben yıkacağım”

ANTİK KENTİN TARİHİ

Bugünkü yerinde Markasi adıyla Asurlar tarafından kurulmuş olan Kahramanmaraş Kenti, Kuzey Suriye, Mezopotamya ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kavşak noktasında yer almasından dolayı günümüze kadar bir çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptı.Asurlardan sonra bölgeye Persler Makedonyalılar, Suriye Krallığı ve Kommegene Krallığı egemen olmuştur. M.S Roma İmparatorluğu döneminde kenti zapteden Roma Komutanı o yıllarda iktidarda bulunan Roma İmparatoru Gaius Caesar Germanicus (Caligula) onuruna şehre Germanicia adını vermiştir.

Antik haritalarda Germanicia Şehri olarak Kentimiz gösterilse de Şehre ait hiçbir mimari kalıntının günümüze kadar gelmemiş olması nedeniyle bugüne kadar Bilim çevrelerince tam yeri tespit edilememiştir.

Germanicia Kenti uğradığı istilalar ve yangınlar sonucu yakılıp-yıkılarak 1500 yıl toprağın derinliklerine gömülmüştür. Dulkadiroğlu Mahallesi 37. sokak 4-5 parselde vatandaş tarafından iki katlı bir evin zemin katında yapılan kaçak kazı ihbarı sonucu taban mozaiklerinin tespiti sonucu Kahramanmaraş Müzesinin ve Emniyet güçlerinin titiz çalışmaları sayesinde 1500 yıl boyunca toprak altında kalan Germanicia’nın ilk izlerine rastlanılmıştır.

Mozaiklerin yer aldığı evler Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılmış 2009-2010 yılları içerisinde Müze Başkanlığında yürütülen kurtarma kazısıyla Antik Kente ait ilk yaşayan belge niteliği taşıyan Mozaikler gün ışığına çıkartılmıştır. MS. 4-5. Yüzyıl Geç Roma Dönemine ait bir villanın zemin döşemesi olan mozaikte o günün sosyal yaşamı anlatılmaktadır. Doğada bulunan taşların mozaik ustaları tarafından her biri olacak şekilde kırılıp döşenmesiyle oluşturulmuş lik mozaik üzerinde yer alan tasvirler kentin kültürel, sosyal yapısını, mimari yapılarını, faunasını, florasını, kentteki günlük yaşam tarzını yansıtmaktadır.

Günümüzde halkın Karamaraş olarak adlandırdığı Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı Mahallelerini içine alan 146 hektarlık bölgede, 17 alanda daha mozaikler tespit edilmiştir. Yapılan kurtarma kazısı ve günümüze ulaşan kalıntılar-mozaikler ışığında bölgenin Germanicia Antik Kentinin yerleşim sahası olduğu artık kanıtlanmıştır. Germanicia Antik Kentinin yerleşim sahası içerisinde kalan Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı Mahallelerini içine alan bölge III.Derce Arkeolojik Sit Alanı ve bölge içerisinde tespit edilen mozaikli alanlar I.Derce Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olan alanlardan 11 adet parselde kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır”

Haber: Mustaf a Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz