Yüksek yaş meyve-sebze fiyatlarından tanzim satışa devlet desteklemelerinden bahçelerdeki son duruma kadar açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, yaşanan doğal afetlerden ötürü hem üreticinin hem de vatandaşın sıkıntıya girdiğini söyledi. Sözlerinin devamında tanzim satışından da bahseden Çetinkaya, tanzim satışıyla ilgili bir girişimlerinin olduğunu ancak mevsim normalleri gereği düşmeye başlayan fiyatlardan dolayı bu girişimi askıya aldıklarını kaydetti. Çiftçiye verilen devlet desteklerinin iyi ancak yetersiz olduğunu anlatan Çetinkaya, desteklerin dolar kurunun artışı göz önünde bulundurularak verilmesi gerektiğini belirtti.

“FİYATLAR YAVAŞ YAVAŞ DÜŞÜYOR”
Fiyatların yavaş yavaş düştüğüne dikkat çeken Çetinkaya, “Geçtiğimiz aylarda meyve sebze üretiminin yoğun olduğu bölgelerimizde yaşanan doğal afetlerden ötürü meyve sebze fiyatları bir hayli yükseldi. Buda piyasaya yansıdı. Tüketicinin ciddi anlamda pahalı ürün tüketmesine ve sofralara gelen ürünlerin zamlı olmasına neden oldu. Tabii şu an için çiftçimiz arazide yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Artık havalarında açılmasıyla seralarında sonuna geliniyor. Bahçelerde örtü altı bitkiler değil de bahçelerde ekim çalışmaları başladı. Fiyatın yüksek oluşu ciddi anlamda sıkıntılara yol açtı. Ama havaların düzelmesiyle fiyatlar yavaş yavaş aşağıya doğru geriliyor. Belli bir dönem doğal afetlerin ve seraların görmüş olduğu zarardan dolayı sıkıntılar yaşadık. Artık bahçe ve tarlalarda ürünler bu ayın sonundan itibaren çıkmaya ve tezgâhlarda yerini almaya başlayacak. Bu fiyat artışı bir nebze daha devam eder. Çünkü ürünler yeni yeni çıkmaya başlıyor. İlerleyen günlerde mevsim normallerine döndükten sonra fiyatlar gerçek yerini bulacaktır. Tüketicimiz daha uygun ve daha kaliteli meyve ve sebzeye ulaşmış olacaktır” şeklinde konuştu.

“İHTİYAÇ DUYULDUĞU ANDA GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ”
Tanzim satışa ihtiyaç duyulduğu anda gerekli adımları atacaklarına vurgu yapan Çetinkaya, “Bizim tanzim satışla ilgili bir girişimimiz oldu. Üreticilerimizle, çiftçilerimizle görüştük. Kahramanmaraş’ta da bir tanzim satışı açılması yönünde talebimiz oldu. Biliyorsunuz ki Türkiye genelinde yaşanan doğal afetler ve havanın soğuk olmasıyla ciddi anlamda tanzimlerde satılacak olan ürünlerin temini konusunda sıkıntılar vardı. Tanzimlerin asıl amacı 1 gün 3 gün 5 gün değil, sürekliliğinin olması tüketiciye sürekli ürün temin etmesidir. Antalya’da yaşanan istenmeyen olaylardan dolayı ürün temininde de bazı sıkıntılar vardı. Ama tanzim açılma noktasındaki girişimlerimizde ürün ve ürün tedariki noktasında bazı sıkıntılar yaşadık. Mevsim normallerine dönmeye başlayınca fiyatlar düştü ve bizde tanzim satışı askıya aldık. Ancak tanzim satışla ilgili gerekli altyapımız hazır, ihtiyaç duyulduğu anda tanzim satışla ilgili gerekli adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİNİN PARA KAZANMASI LAZIM”
“Çiftçinin para kazanması lazım” diyen Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Üretimin çoğalması ve arttırılması için ilk başta çiftçiye olan desteklerin arttırılması, çiftçinin teşvik edilmesi, daha fazla ürün elde edip, daha fazla rekolte alıp kaliteli ürünlerin piyasaya sürülmesi gerekiyor. Çiftçinin para kazanması lazım. Çiftçi para kazandığı takdirde üretimi ikiye katlayacaktır. Bakanlığımız ve hükümetimiz çiftçilerimize son dönemde destekleri arttırdı. Desteklerin dolar kurundan etkilenen mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi birçok girdinin fiyatının yükselmesine baktığımız takdirde hükümetimizin destekleri bu açığı kapatmaya yetmiyor. Desteklerin biraz daha girdilerin yükselişinin göz önünde bulundurularak verilmesi gerekiyor.”  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz