Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Müdürü Mark Liu Kahramanmaraş'ın yeterince tanıtımının yapılamadığını belirterek Kahramanmaraş'ın yurtdışında düzenlenen fuarlara katılması gerektiğini savundu.

 

Yaptığı röportajlarla gündemin nabzına ışık tutan Manşet Gazetesi, bu defada Kahramanmaraş ekonomisini ulusal alanda değerlendirdi. Kahramanmaraş ekonomisini tartışmak için, Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası'nın (KMTSO) daveti üzerine şehre gelen Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi Müdürü Mark Liu, Kahramanmaraş ticaretinin çok iyi derecede olduğunu ancak yeterince tanıtımının yapılamadığını kaydetti. Kahramanmaraş'ın ticaret durumu hakkında gazetemize özel röportaj veren Ticaret Merkezi Müdürü Mark Liu ve Ticaret Merkezi İş Geliştirme Müdürü Ayşin Poyraz, ticaret ile ilgili birçok alanda Türkiye ile birçok alanda ortak işler yapılabileceğini vurguladı.

İşte yaptığımız röportajın ayrıntıları:

 

Teknoloji özellikle makina konusunda Taiwan'ın durumu nedir?

 

Taiwan makina konusunda çok önemli bir imalatçıdır. Dünya'nın her yerinde tanınan markaları var artık. İhraç ediyor farklı ülkelere ve makina ihracında ilk 10'dadır. Takım tezgahlarında Dünya'da 4'üncü ihracat yapan ülkedir. Plastik makinalarında ise Dünya'da 6. ihracat yapan ülkedir.

 

Türkiye teknoloji konusunda batıya yönelirken Doğu’da bulunan Taiwan kendini neden tanıtamadı?

 

Bence bunun nedeni mesafelerdir. Çünkü Taiwan'la Türkiye birbirine yakın ülkeler değil. Türkiye öncelikle Avrupa’ya yakın, Avrupa'da iyi imalatçısı ülkeler var Almanya, İspanya, İtalya gibi oralara yöneldi. Taiwanda önce tabi ki yine kendi komşu ülkelerine yöneldi. Komşu ülkelerine mal sattı. Japonya ve Kore evet Türkiye'de pazara erken girdiler onlar daha önce tanıtım yaptılar daha çok Türkiye'de Kore, Japon malları çoğunlukla biliniyor. Ama Taiwan'da artık Türkiye'ye çok fazla makina satmaya başladı. Civar ülkelere önce satışlarını yaptı artık farklı ülkelere döndü. Bunlardan biride Türkiye'dir. Türkiye'deki çalışmalarımızı ilerletmek istiyoruz. Türkiye'de Taiwan makina farkında çok fazla ürün alıyor.

 

Taiwan teknolojisi Türk müteşebbisi ve Türk üreticisi nasıl tanıtılabilir?

 

2 yol var bence. Birincisi Türkiye'de artık bu tip teknolojimizin ve üretimlerin tanıtımını zaten yapıyoruz. Mesela akıllı telefonlar, bilgisayarlar çok fazla Türkiye pazarında Taiwan yapımı var ve kompiteks fuarımız çok önemli bir fuardır bu konuda ve Türklerimiz bu fuar da gidiyorlar, ziyaret ediyorlar çok fazla katılımcı var. Bizde yeni ürünlerimizin tanıtılması için çalışmalar yapıyoruz. Almanya'nın başlatmış olduğu bir çalışma var. Artık insanlar makinalarla birlikte çalışmayacaklar. Makinalar kendisi herşeyi yapacak. Bilgisayar teknolojisiyle veya ilerlemiş elektronik teknolojisiyle

şimdi Taiwan'da da bu tip ürünlerin çalışmaları var. Zaten Taiwan elektronikte ve bilgiyarda çok iyi. Dolasıyla bu bilgisini makinalara aktarıyor. Artık insansız çalışan makinalar önemli. Sadece makina'yı komutlayıp, kurduğun zaman herşeyi kendi yapacak. Bu yüzdende bizim fuarlarımız önem kazandı. Fuarlarımıza gidildiği zaman robotları, otomasyonu, teknolojiyi görecekler. Çünkü yeni başlatılan çalışma bu şekilde insanla değil makina kendi kendine yapacak. Fotovoltaik'te de, güneş enerjisinde, yenilenebilir enerjidede böyle. Artık teknoloji, bilgisayar bilgisini Taiwan bu ürünlerin içine de koyaraktan çok iyi ürünler üretmeye başladı ve bu konuda dünya pazarlarında rekabetçi oldu.

 

Tekstil ve Ham maddeler üretiminde iyi bir konumda olan Kahramanmaraş konusunda Taiwan'dan nasıl yararlanabilir?

 

Taiwan pamuk değil de polyester çok iyi ve çok rekabetçi. Kumaşta, boyama makinası, dikme makinası üretiminde çok iyi. 15 yıl belki de daha fazla önce tekstil delegasyonu getirmiştik. Gaziantep'te 4 gün kalınmış, ikili görüşmeler yapılmıştı. Bir günlüğünde yine Ticaret Odasının yardımıyla Kahramanmaraş'a gelmiş ve fabrikaları ziyaret etmiştik. Tawian tekstil makinasındada çok iyidir. O zaman ikili görüşmeler sonucu maalesef Kahramanmaraş'tan devamı gelmedi. Dolasıyla belki böyle bir talep gelirse tekrar böyle bir çalışma yapılabilir konuyla ilgili heyet getirilebilir. Makina, ham madde satmaları için olabilir. Çünkü belirli konularda ham maddelerde de Taiwan iyi, makinalarda da iyi. Bizde aynı zamanda buradaki Ticaret Sanayi Odasını davet ediyoruz. İş adamlarından bir heyet düzenlesinler oradaki fuarımızı ziyaret etsinler orada ikili görüşmeler yaptırabiliriz veya yeni ürünlerimizi görebilirler böyle bir çalışma yapılırsa bizde desteklerimizi veririz. Minimum 10 firma oluşacak hem KOSGEB'te destek veriyor bizde destek veriyoruz.

 

Kahramanmaraş'ın ürettiği ünü Dünya'yı aşan dondurmasını diğer gıda ürünlerinin ihracıyla ilgili ne yapılabilir?

 

Tawian'lılar dondurma yemeği çok seviyorlar ama şuanda Japonya'dan geliyor. Çünkü Japonya'ya çok yakınız. Dondurmanın çok şansı var Taiwan'da ama tanıtım yapılması lazım tanıtım yapılmıyor. Türk Ticaret Ofisi'de yardımcı olabilir, bizde yardımcı olabiliriz. Ama en iyi yol gıda fuarına katılarak dondurmaların veya buranın ürünlerini tanıtmak, orada sergilemek, şov yapmak göstermek çünkü bilmiyorlar tanıtım yapılmıyor. Bilmeyince alınmıyor. Sadece taiwanda bazı firmalar şovlar yapıyor oradan Türkiye'nin dondurmasını biliyoruz. Mado'nun bir yeri yok Kahramanmaraş nedir? Neresidir? Kimse bilmiyor tanıtmazsanız da kimse almaz ürününüzü fuarlara katılıp ürünlerini tanıtmaları lazım. Kırmızı biberi olsun dondurması olsun tanıtılınca satılabilir tabiki.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz