Türkiye Emekliler Derneği’nin (TÜED) Başkanlar Kurulu Toplantısı, TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün ve 81 ilin şube başkanlarının katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantının onur konuğu ise TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç oldu. İki gün sürecek olan ve emeklinin gündemine ilişkin konuların değerlendirildiği toplantı, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Murat Cangül’ün de katıldığı toplantıda ilk olarak kürsüye TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün geldi. Ergün konuşmasında emeklilerimizin çözüm bekleyen güncel sorunlarına değindi. Ergün’ün konuşmasını İçişleri Komisyonu Başkanı Güvenç notlar alarak takip etti.

“EN UFAK BİR ŞÜPHENİZ OLMASIN”

TÜED Başkanlar Kurulu’nda Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen Emekliler Derneği Başkanları’na seslenen Celalettin Güvenç, “Sayın Genel Başkanın ifade ettiği gibi, bir devletin haysiyeti, gururu, insanına, emeklisine, işçisine verdiği mutluluk kadardır. Yani devlet anlayışının da, siyaset anlayışının da temeli insan olmalı, insana hizmet olmalıdır. Bu anlamda, söz konusu taleplerinizi ve beklentilerinizi; dilim döndüğünce ve gücüm yettiğince, ilgili ve yetkili makamlara taşıyacağım. Bundan en ufak bir şüpheniz olmasın. Oldukça büyük, saygılı ve sevgi dolu bir ailenin misafiri olmanın mutluluğunu da yaşadığımı ifade etmek isterim” dedi.

“EMEKLİNİN ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN ÖNEMLİ BİR PROBLEMİ VAR”

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün yaptığı konuşmada emeklilerin yaşadığı sorunları ve taleplerini anlattı. Ergün, konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Sayın Başkanımızı hazır yanımızda görmüşken, emeklilerimizin her platformda dile getirdiğimiz sorunlarını burada da paylaşmak istiyorum. Biz emeklilerin şöyle güzel bir özelliği vardır; her güzelliği alkışlayacak ve dua edecek nitelikte insanlarız. Ama her yanlışı da insanların yüzüne karşı söyleyecek cesarette insanlarız. Emeklinin acil çözüm bekleyen önemli bir problemi var. Yedi senedir, özellikle iktidar partisinin ve diğer partilerin de gündemine yerleştirdiğimiz, İNTİBAK meselemiz var. 2000’le, 2008 arasındaki emeklilerin İntibak Yasası beklemekte. 2000 öncesi emeklilerin İntibak sorununu sayın Bakan Faruk Çelik döneminde çıkarılan yasa ile çözmüştük. O dönemde sayın Çelik’le aramızda şöyle bir konuşma geçmişti; “Bir tarafı yaparken, bir tarafı bozduk” demişti sayın bakan. 2000 sonrası sigorta emeklilerinin pirim gün sayıları eşit olmasına rağmen ve daha yüksekten prim ödemelerine rağmen 2000 öncesi emeklilerinden daha az maaş alır durumu düşmüşlerdir. Bu sorun artık çözülmelidir.

“KDV ORANLARININ AZALMASINI İSTİYORUZ”

Ayrıca yıllardır her platformda haykırıyoruz. Kullandığımız her ürüne % 8-18 arasında KDV ödüyoruz. Buna karşılık ek ödeme dediğimiz ve vergi iadesi anlamına gelen bir ödeme alıyoruz. Ancak bu iade % 4-5 oranında yapılıyor. Bu ek ödeme yeterli değil. Biz bu oranların güncellenerek en az % 8-9 seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. Diğer taraftan sağlıkta katkı payı alınması emeklilerimizin bütçesini gerçekten zorlamaktadır. Hem hastanelerde ödenen, hem ilaç alırken eczanelerde ödenen katkı payları, bütçelerimize ağır gelmektedir. Emeklilerimizin; sağlıkta katkı payı ödemesinden muaf tutulmasını istiyoruz.

“AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ YANLIŞ”

Bir diğer husus da, yürürlükte olan ve çarpık bir işleyiş olarak tanımladığımız aylık hesaplama sistemidir. 100 Binin üzerinde emeklimiz bu sistem nedeni ile 700-800 TL civarında maaş bağlandığı için geçinemez durumu düşmüştü. Konuyu yetkililere detaylı olarak hazırladığımız raporlarla izah ettik ve en düşük emekli aylığının 1000TL’ye çekilmesini sağladık. Ancak ne yazık ki bu rakam da yeterli değildir. Emeklilerin genel ortalaması da iç açıcı bir düzeyde değildir. Neredeyse 1000 TL’ye varan kiraların olduğu bir dönemde, özellikle evi olmayan emeklilerimizin diğer ihtiyaçlarını karşılama şansı bulunmamaktadır. Bu emeklilik sisteminin öncelikle parlamentoda yeniden ele alınması ve revize edilmesi gerekmektedir. Emekli devletin aynadaki görüntüsüdür. Bir emeklinin yüzü ne kadar gülüyorsa o ülke kalkınmış demektir. Bizim; bildiğimiz doğruları, emeklinin talep ve beklentilerini çekinmeden; Cumhurbaşkanımıza, iktidara, milletvekillerine, siyasi partilere, yerel yönetimlere anlatma görevimiz var.

“PROMOSYON RAKAMLARININ YÜKSELMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Promosyon talebimizi cevapsız bırakmadığı için dönemin iktidarına ve Başbakanına teşekkür etmiştik. Ancak bugün bankaların emeklilere ödediği veya önerdiği rakamlar gerçeklikten uzak kalmıştır. Promosyon rakamlarının olması gerektiği şekilde işçi ve memurların aldığı düzeylere çekilmesini de istiyoruz. Diğer taraftan yaptığımız iyimser çalışmalarla ortaya çıkardığımız bir gerçek de, emeklilerimizin yaklaşık dörtte birinin konut sahibi olmadığıdır. Yani, yaklaşık 3 milyon emeklimiz kira sorunu ile boğuşmaktadır. Yine bizim önerimizle gündeme gelen ve derneğimizin “Altın Projesi” olarak tanımladığımız; TOKİ vasıtası ile emeklilerimizi konut sahibi yapma imkanı, dönemin Başbakanı tarafından, Derneğimizin Genel Kurul’unda kamuoyuna açıklanmıştı. Bu sayede emeklilerimiz TOKİ’nin yurt çapında ürettiği konutlardan %25 oranında kontenjan almıştı. Şimdi yetersiz kalan bu oranın biraz daha yükseltilmesini ve devlet desteği ile daha geniş çaplı projelerin hayata geçirilmesini istiyoruz.”

TOKİ’NİN KAHRAMANMARAŞ’TA Kİ UYGULAMALARI

Program sonrasında Kahramanmaraş Emekliler Derneği Başkanı Mehmet Nalbantbaşı, TOKİ’nin emekliler adına Kahramanmaraş’ta yaptığı konut projesi hakkında bilgiler verdi. Nalbantbaşı proje hakkında şu bilgileri paylaştı;

“İŞİN ADI: Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu İlçesi 624 Adet Konut, 1 Adet Ticaret Merkezi Ve 1 Adet Cami İnşaatları İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi

YÜKLENİCİ FİRMA: Tefirom İnş. Enerji San. Ve Tic. A.Ş.

MÜŞAVİR FİRMA: Koltek Müşavirlik A.Ş.

İHALE BEDELİ: 77.150.755,00 TL + KDV

YER TESLİM TARİHİ: 08.09.2018

İŞ BİTİM TARİHİ: 19.05.2020

SÜRE UZ. İŞ BİT. TARİHİ: -

İLERLEME YÜZDESİ: % 5

YAPI RUHSATI: yok

18.01.2019 tarih ve ve 30659  sayılı resmi gazetede yayınlanan 7161 nolu Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği tasfiye talebinde bulunulmuş, bu talep Bakanlığa iletilmiş olup 11.07.2019 ( bugün) tarihli Maliye Ve hazine Bakanlığı yazısı ile tasfiye edilmesi uygun görülmüştür. Kahramanmaraş Çağlayancerit Hükümet Konağı işi arsa karşılığı yapılacak işler kapsamında olup, iş İç İşleri Bakanlığından TOKİ’ye henüz gelmemiştir. Kahramanmaraş Pazarcık Yukarı Pazarcık Mah. 141 Adet Konut, 1 Adet Ticaret Merkezi ve 1 Adet Cami inşaat işi Site Yönetimi ile ilgili problem olduğu İdaremize bildirilmiş olup yüklenici firmaya site yönetimine yardımcı olması konusunda uyarılmıştır”.

Program sonunda TÜED’e üye olan Güvenç’e, TÜED kimliği törenle takdim edilirken, Genel Başkan Kazım Ergün tarafından TÜED rozeti de takıldı. Fahri emekli ünvanı da verilen Güvenç’ı ayrıca, Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Nalbantoğlu tarafından, Kahramanmaraş’taki TOKİ emekli konutlarına katkılarından dolayı bir de plaket sunuldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz