Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile başlayan ve kamu bankalarıyla devam eden faiz indirimleri sonrası eylül ayında ipotekli konut satışlarında 57 bin 811 adetle son 5 yılın rekorunun kırılması, sektörde yeni beklentileri de beraberinde getirdi. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konut kredisi faizlerinin düşmesiyle hareketlenen konut satışlarında artışın devam etmesini beklediklerini söyledi. Taylan, "Temmuz sonunda başlayan bu ivme ekim ayında da devam ediyor. Konut satışlarının artmasıyla konut piyasası ve müteahhitler nefes aldı. Müteahhitler inşaat yapamıyordu, şimdi tekrar yeni yeni üretime başlıyorlar." dedi. Alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların birkaç yıldır konut alamadığını belirten Taylan, kullanılan konut kredilerinin genelde 150 bin lirayla 400 bin lira arasında olduğunu bildirdi. Taylan, inşaat sektörünün yaklaşık 250 iş kolunu hareketlendiren bir sektör olduğuna dikkati çekerek, inşaat malzemecisi ve emlak danışmanlığı gibi birçok sektörün de canlandığını dile getirdi. Konut kredisi faiz oranlarının biraz daha düşmesinin konuşulduğunu vurgulayan Taylan, bugünkü oranların bile çok cazip olduğunu kaydetti.

GEÇEN YILIN EYLÜL AYINDA 11 BİN 330 İPOTEKLİ KONUT SATILDI
TCMB'nin 425 baz puanlık faiz indirimine gittiği temmuz ayında ipotekli konut satışları 13 bin 64 seviyesinde bulunuyordu. Faiz indiriminin ardından, kamu bankaları başta olmak üzere birçok banka ağustos başında konut faizlerini düşürdü. Faizlerdeki gerileme konut satışlarında hareketliliği de beraberinde getirdi. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satışlarına da yansıdı. Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artarak 146 bin 903'ü buldu. En yüksek artış ise ipotekli konut satışlarında oldu. Ağustos ayında 34 bin 148 ipotekli konut satışı gerçekleşirken, eylül ayında rakam 57 bin 811'e yükseldi. Böylece, ipotekli konut satışlarında son 5 yılın rekoru kırıldı. Geçen yılın eylül ayında 11 bin 330 ipotekli konut satılmıştı. Yıllık bazda incelendiğinde geçen yılın eylül ayına göre ipotekli konut satışlarında yüzde 410,2'lik artış göze çarptı.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA SON 6 YILIN REKORU KIRILDI”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, “İpotekli konut satışları Türkiye genelinde olduğu Kahramanmaraş’ta da muazzam bir trend göstererek geçen yıllara oranla maksimum seviyeler çıktı. Emlak sektörünün yüzü aylar sonra gülmeye başladı. 0,99 faiz oranı ile sıfır ve ikinci daire vb. mülkler hızlıca el değiştirmeye devam etmektedir. Eylül ayında bir önceki aya göre 15,5 artmıştır. İpotekli satışlarda son 6 yılın rekoru kırıldı. Ama esas sıkıntı geriden gelen yeni daire ve mülkler görücüye çıkmamaktadır, Yeni inşaatlar yapılmamaktadır. Yapılan mülklerde ister istemez yeni maliyetlerle Yüksek rakamlara mal olmaktadır. Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şubesi olarak taleplere yetişmekte zorlanıyoruz. Türkiye’nin dijital emlak platformu Dogrufiyat.net Güveninize layık olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz