Küçükbaş ve Büyükbaş hayvanlardan elde edilen ayaklarla yapılan paça çorbası özellikle halk arasında kırıkları iyileştiren önemli bir etken olarak görülüyor. Gelişim dönemindeki gençlerin boy atmasına ve insanlarda bağışık sisteminin güçlenmesine sağladığı katkı ile bilinen Ayak Paçası Kahramanmaraşlı vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Dünyayı etkileyen koronavirüs sürecinden uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için ayak paça çorbası önerirken, sakatatçı Mustafa Onur Albayrak, ayak alırken dikkat edilmesi gereken konuları gazetemize anlattı. Büyük tosun ayağının tanesini 15 liradan koyun ayağının ise tanesini 3 liradan sattıklarını belirten Albayrak, kolasterolü olan kişilerin ayak paçası yerken dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.

“DANA VE KOYUN AYAĞINDA KOLAJEN MADDE VAR”

Ayağın paçayla güzel olduğunu söyleyen Albayrak, “Kemikteki sıvıyı yenileyecek 3 tane madde var; birincisi haplar, ikincisi bamya, üçüncüsü dana ayağı ya da koyun ayağı. Dana ve koyun ayağında kolajen madde var. Piştikten sonra yapış yapış olur. Örneğin koyun ayağında 3 gram varsa dana ayağında 30 gram vardır. Koyun ayağından 20 tane yiyeceğine dana ayağından 1 tane yiyebilirsiniz, aynı kapıya çıkmış gibi olur. Ama pişirim bakımından derseniz, koyun ayağı daha çabuk pişer. Yeme olayına gelince de koyun daha hafif olur. Kolesterolü olan kişiler dana ayağı yerken zorluk çeker. Ben müşterilerime ne için istiyorsun diye soruyorum. Mesela Ayak ağrısı için istiyorsa bu kişinin ben Kolesterolü var ise her gün yemeyeceksin günde 1 kasa tüketeceksin diyorum. Kişi ayağımı düzelteyim derken diğer taratanda kolesterolünü yükseltebilirsin diye uyarıyorum. Bazı abilerimiz bilinçsiz oluyorlar ayağım iyileşsin diye fazlaca yiyor daha sonra kolesterol tavan yapıyor, ondan sonra adam daha fazla zahmete gidiyor” dedi.

“KIRIKLARIN İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUYOR”

Ayak paçasının insan bünyesindeki bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan Albayrak,   “Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için koronavirüs sürecinde satışlarımızı artırdı. Zaten televizyondaki uzmanlar defalarca paça için diyorlar. Bunu profesörler bile kanıtlamış bir şekilde söylüyorlar. Benim doktor müşterim çok fazla. Büyük tosun ayağının tanesini 15 TL’ye veriyoruz. Benim sattığım fiyat 15 lira ama başka yerlerde daha uyguna verenlerimiz var. Koyun ayağının ise bizdeki tanesi 3 lira. Ne yersen ye ne yaparsan yap her şeyin fazlası zarar. İlikte de bu geçerlidir. Oturup ekmeğin arasına ilik koyup yerseniz zararlı olur. İlik bağışıklığı güçlendiren ve aynı zamanda çocukların gelişiminde kullanılan bir etkendir. Özellikle altını çiziyorum çocukların gelişiminde rol oynuyor. Bunun yanında kırıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Zaten kemik iliğiyle kaynatıldığı ister istemez bu ilik suya karışıyor. O da zaten kırıklara birebirdir. Örneğin bir kırık 1 ayda iyileşiyorsa kelle paça içere, ilikli kemik suyu içerek bunu 15 güne düşürebilir. Ama bunu yaşı 15 ile 40 arası kişiler için konuşuyorum. 45 yaşından sonrası kişilerden bahsedecek olursak bunlara ayağını tamir edeyim derken bir taraftan da Kolesterolünü yükseltmesin diye 1 gün durup 1 gün için diye tembih ediyorum” diye konuştu.

“BEN HER ZAMAN BUNU SÖYLERİM”

Ayak alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin de konuşan Mustafa Onur Albayrak, ‘insanlar bildikleri yerden alışveriş yapması lazım’ dedi. Albayrak konuşmasının devamında, “İnsanlara bildikleri yerlerden alışveriş yapması İçeri girdiğinde kişi, iş yeri ve malzeme kafana yatmıyorsa almayacaksın. Şimdi biri satıyor 10 liraya biri satıyor 15 liraya adamın iş yerine giriyorsun pislikten geçilmiyor çok kötü bir tarafta da adam tertemiz dükkân yapmış boncuk gibi 15 liraya satıyor. 5 lira 5 liradır demeyeceksin o adamın dükkânı öyle temizse malzemesi de temizdir. Ben her zaman bunu söylerim” ifadelerini kullandı.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz