Yerli üreticiyi korumak ve ithalattaki vergi kaçağını önlemek için yapılan Gözetim Uygulaması akıllı telefonların fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu düzenlemeyle 200 dolar altındaki telefonlar daha yüksek vergilendirilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan uygulamayla birlikte, 1000 ve 2000 TL bandındaki ucuz fiyatlı cep telefonların fiyatları fahiş şekilde zamlı olarak yansıyacak. Konuyu değerlendiren DEKA Turkcell Mağazaları Genel Koordinatörü Recep Bilgiç, fiyat artışlarında birçok nedenin olduğunu ifade ederek, tüm bu gelişmelere rağmen DEKA Turkcell mağazalarında taksitli olarak uygun fiyatlara telefon satışlarının devam ettiğini söyledi.

“ÜRÜNLERİ ŞU AN DEPODA BEKLETİYORLAR”

Recep Bilgiç şu ifadelere yer verdi: “Vergi artışından dolayı, birkaç gün içerisinde telefon fiyatlarında ciddi bir artış bekleniyor. Düşük model telefonlardan böyle bin lira ve 2 bin lira arasında olan telefonlarda yüzde 50 civarı artış bekleniyor. Telefon fiyatları arttıkça bu artış biraz daha azalıyor ama bütün telefonlarda bir fiyat artışı olacak. Buna bağlı toptancı firmalar yani distribütör dediğimiz toptancı firmalar telefon bayilerine telefonculara ürün gönderimi yapmıyorlar piyasa artacağı için. Şu an depoda bekletiyorlar ürünleri.

“TAKSİTLİ TELEFON SATIŞLARI CAZİP KAMPANYALARLA TÜM HIZIYLA, DEVAM EDİYOR”

Ve buna bağlı telefoncularda ürün satın alamadıkları ve elindeki ürünü kaç paraya satacağını bilemediği için doğal olarak satmıyor bekletiyor. Şu anda piyasanın durumu belli değil ama DEKA Turkcell mağazalarında taksitli telefon satışları cazip kampanyalarla tüm hızıyla, devam ediyor. Piyasada telefon bulamayanlar DEKA Turkcell mağazalarında bol çeşit, bol ürün, uygun fiyat her şey burada. Müşterilerimizi bekliyoruz.

“BU DA TELEFON FİYATLARININ ARTMASINA ETKİLİ OLDU”

Koronavirüs sebebiyle tabiki de bu Çin’deki telefon üretimiylede ilgili aksamalar oldu. Şu an dünya genelinde telefon üretimiyle ilgili bir azalma var. Bu da dünya geneli stokları piyasadaki ürün adetleri azaldı. Bu da biraz piyasaya etkili oldu. Onun dışında döviz artışı da aynı şekilde fiyat artışına sebep oldu. Biliyorsunuz koronavirüs başladığında kur 5,8 civarındaydı şimdi 7 lira üzerinde bir kur var. Bu da telefon fiyatlarının artmasına etkili oldu. Tüm bu gelişmelere rağmen ama DEKA mağazalarında taksitli olarak uygun fiyatlara telefon satışlarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Samet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz