Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs etkisini hala gösterirken Türkiye etkin mücadelesine devam etmekte. Koronavirüsün önüne geçmekte uzmanlar maske, hijyen, sosyal mesafe konularında uyarırken bu noktada Kahramanmaraş halkıda çoğunlukla uyarıları dikkate alıyor. Zamandan ve enerjiden tasarruf ettiğimiz ulaşım seçeneklerinde taksici esnafı, sosyal mesafe ve hijyen konusunda Koronavirüs bulaşma riskinin daha az olduğu taksilerin, yüksek risk taşıyan otobüslere nazaran daha fazla tercih edilmesini bekliyordu. Ancak,  hayal kırıklığına uğradıklarını ifade eden Kahramanmaraş Bankalar Taksi Durağında çalışan taksici esnafı Hakan Ay, Kahramanmaraş halkında taksi kültürünün çok fazla gelişmediğini söyledi. Büyükşehir olmamıza rağmen Osmaniye, Kilis gibi küçük şehirlerin Kahramanmaraş’a göre taksi kültüründe daha önde olduğunu kaydeden Ay, “Taksiyi başka yerlerde kullananlar hiç tereddütsüz biniyor ama şehrimizde yetişmiş insanlar kendinden önceki nesilde taksiyi çok az kullandığı için kendileri de hep çekinerek bakıyorlar. Mecbur kalıp bindiklerinde de çok memnun oluyorlar” dedi.

“OTOBÜSLERDEN BİZE DÖNÜŞ SADECE BÖYLE OLUYOR”

Pandemi döneminde otobüslerin risk taşıdığı için taksileri tercih ederler diye düşündüklerini söyleyen 35 yaşındaki Hakan Ay, “Otobüslerde sınırlı sayıda yolcu alındığı dönemde taksilere dönüş olur diye beklerken bir değişiklik olmadı, insanlar taksilere yönelmedi. Şu an otobüsler de normale döndü gördüğüm kadarıyla bize hiçbir şekilde dönüş olmadı ama otobüsten yansıma şu şekilde oluyor; gece geç saatlerde otobüslerin çalışma saati bittiğinde insanlar taksiyi mecburiyetten kullanıyor. Otobüslerden bize dönüş sadece böyle oluyor” diye konuştu.

“SON 20 GÜNDÜR HAFİF KIPIRDAMA VAR İŞLERİMİZDE”

Kahramanmaraş’ta taksi kültürünün olmadığını koronavirüs ortaya çıkmasıyla aşırı etkilendiğini belirten Ay, “Taksi çok az kullanılan bir ihtiyaç olarak görülüyor. Araç fazlalığından, her bir yere ulaşım olduğundan dolayı taksiye çok az kişiler talep ediyor. Üstüne koronavirüsün gelmesiyle tamamen işler durdu hatta 24 saatte sadece 2 tane işe çıkıp eve giden arkadaşlar oldu. Bazıları 8-9 saat bekleyip hiç müşteri alamanadan sinirlenip çıkıp giden oldu. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde tamamen kapalıydık. Telefonla araya müşterilerimize kesinlikle çıkamadığımızı söyledik. Son 20 gündür hafif kıpırdama var işlerimizde. Ufak tefek yurt dışından yabancı gurbetçiler geliyor son bir haftadır onların hareketlenmesi var ama geçen yıl bu yaz dönemine bakarak işlerde yüzde 40 azalma var ama 20 gün öncesine kadar buna şükür diyoruz” ifadelerini kullandı.

“O BANA GERÇEKTEN İLAÇ GİBİ GELDİ”

Hakan Ay, konuşmasının devamında; “Devletimizin de bize şöyle bir yardımı oldu sadece; bazı arkadaşlarımız pandemi parası adı altında verilen bin TL’den yararlandı, Esnaf Kefaletten para çeken bazı arkadaşlarımızın ödemelerini faizsiz 3 ay erteledi. Banka olanları değil yalnız Esnaf Kefaletten olanını erteledi devlet. Benimde şahsıma erteledi o bana gerçekten ilaç gibi geldi” dedi.

“PANDEMİDEN ÖNCEDE ZATEN TAKSİ KONUSUNDA SIKINTILARIMIZ ÇOKTU”

Şehirdeki aktivitelerin, organizasyonların olmadığından dolayı taksiye çok az rehavet olduğunu söyleyen Ay,  “Genel olarak bakarsak pandemiden öncede zaten taksi konusunda sıkıntılarımız çoktu. Ücret konusunda, tanıtım konusunda, şehirdeki aktivitelerin, organizasyonların olmadığından taksiye çok az rehavet vardı, çok az ihtiyaç duyuluyordu. İnşallah bundan sonraki süreçte daha hızlı daha güzel, daha yenilikçi şeyler olur. Mesela herhangi bir organizasyon olduğunda fuar olduğunda; kitap fuarı olsun, kuyumcular fuarı olsun bunlar bizi çok etkiliyor. Bundan sonraki süreçlerde böyle aktivitelerin şehrimizde olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

“BİZ ÖNCE KENDİ VİCDANIMIZI RAHATLATIYORUZ SONRADA İNSANLARA DA BUNU YANSITMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Araç içerisinde gerekli gerekli hijyen çalışmalarına yaptıklarına dikkat çeken Hakan Ay, “Koronavirüs başladığından bu yana emniyet olsun, sürücüler cemiyetinden olsun sürekli uyarılar veriliyor. Yapmamız gereken söyleniyor; maske olayı, öne oturmama olayı, 3 kişiden fazla almama olayı olmuştu sonraki etaplarda da haftanın belirli günlerinde bağlı olduğumuz Odadan araçlarımızı gelip dezenfekte yaptılar, bunu da kayıt altına aldılar. Onunda çok büyük faydası oldu. Biz kendi şahsımız zaten aracımızda maske olsun, kolonya olsun, bu tür şeyleri her zaman bulunduruyoruz. Bir müşteriyi alıp bıraktıktan sonra en azından elle dokunulabilen yerleri kendi hijyen malzemelerimizle temizlik yapıyoruz. Biz önce kendi vicdanımızı rahatlatıyoruz sonrada insanlara da bunu yansıtmaya çalışıyoruz, anlatıyoruz. Rahat olun çekinmeyin, gerekli temizlik hijyen bakımından gerekli önlemlerin alındığını söylüyoruz. Şu an itibariyle aynı şekilde haftanın belirli gününde araçlarımızı dezenfektan yapılıyor. Her sabah ve her akşam olmak üzere bizde temizlik yapıyoruz” dedi.

“GEREKLİ TEDBİRLERİ UYMAYAN MÜŞTERİLERİMİZİ UYARIYORUZ”

Gerekli tedbirleri uymayan müşterilerimizi uyardıklarını hatırlatan Hakan Ay, “Maske takmayan müşterilerimiz olursa takmaları konusunda hareket etmeden önce uyarıyoruz, zor durumda kalacağımızı söylüyoruz. Israrla takmam derse ceza yiyeceğimizi söylüyoruz ve hareket etmiyoruz. Maskem yok derse zaten araçlarımızda maske bulunduruyoruz mecbur biz kendimiz maske veriyoruz. Fazla kalabalık olurlarsa çok yakın temasta olmayacak şekilde tek arabaya sığmıyorlarsa iki araçla yönlendiriyoruz gidecekleri yere bunları tavsiye ediyoruz. Şu ana kadar zorluk çıkartan olmadı herkes kurullara uyumlu” diye konuştu.

“MECBUR KALIP BİNDİKLERİNDE DE ÇOK MEMNUN OLUYORLAR”

Hakan Ay, “Şehrimizde araca aşırı bir düşkünlük var. Bir evde üç erkek birey var baba iki oğul üçünün de arabası var, hem bu nedenle hem de şöyle bir şey var; taksiye binmek çok lüks, çok pahalı gibi bir algı var, insanların kafasında hala değişmeyen. Çok mecbur kalıpta taksiye binip de taksi ücretini öderken çok uygunmuş diyen çok müşterilerimiz oluyor. Taksiyi başka yerlerde kullananlar hiç tereddütsüz biniyor ama şehrimizde yetişmiş insanlar kendinden önceki nesilde taksiyi çok az kullandığı için kendileri de hep çekinerek bakıyorlar. Mecbur kalıp bindiklerinde de çok memnun oluyorlar. Şehrimizde herhangi bir aktivite olmadığı zaman hiçbir taksilerde ekstradan mevcut müşterilerin dışında bir gelişme olmuyor. Şehirde ne bir acemi birliği ne bir polis okulu ne bir fuar ne bir organizasyon bunlar hiç olmuyor. Büyükşehir olduğumuz halde emin olun Osmaniye, Kilis bile bizde taksi kültüründe daha önde. Nereden biliyorsanız derseniz görüştüğümüz taksiciler var oradan onlar mesela taksi durakları, taksi ücretleri bize göre daha pahalı. Biz şehrin en merkezi yerinde olduğumuz halde onlar kadar para kazanamıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TAKSİYE BİNDİĞİNİZDE TAKSİMETREYİ AÇTIRIN”

Devletin taksilerde mecburi koştuğu vergi sistemi, sigortası gibi faktörlerin çok pahalı olduğunu bu sebepten dolayı da bazı taksicilerin bunun acısına çıkartırcasına ücret konusunda abarttığını söyleyen Taksici Ay, taksiye bindiklerinde taksimetreyi açtırmayı unutmamaları konusunda uyararak, “Bunların bize dönüşü oluyor gerekli birimlere de şikâyet oluyor. Onlarda olunca ürken insanlar daha da çoğalıyor, kulaktan kulağa yayılıyor. Bunu bir seriye bağlayıp, mecburiyete bağlayıp nereye giderseniz gidin taksimetrenin açılacağını Türkiye’nin neresine olursanız olun taksiye bindiğinizde taksimetreyi açtırdığınız sürece taksi ücretinde daha karlı olacağınızı ve olması gerekenin o olduğunu söylüyorum. Türkiye’nin nereye giderseniz gidin bindiğinizde direk açtırın, açtırmazsanız bazı taksici arkadaşlarımız açmıyor 20 yazacak yere 30 istiyor sonra ister istemez arada münakaşa oluyor bir şekilde anlaşıyorlar ama o yolcunun bir daha taksiye bakış açısı çok değişiyor. Bazı arkadaşlarımız 20 yerine 10 liraya gidiyor sonra diğer başka bir taksiye bindiği zaman da ben daha önce buraya 10 liraya gittim diyor, öylede sıkıntı oluyor yani bir ortasını bulamıyoruz. Bunu denetleyecek bunu sabitleyecek kurallara uyulmasını sağlayacak bir mekanizma, bir sistem, bir kurum, birilerinin el atması ve yaptırım olması gerekiyor diye düşünüyorum” cümlelerine yer verdi.

“FİYAT TARİFEMİZDE AYNI”

Fiyat konusuna da değinin Taksici Hakan Ay, “Koronavirüsten önceki fiyat tarifemizde aynı şeyler aynen gerçekli, hiçbir değişiklik yok aksine insanları tekrar taksiye yönlendirebilmek için daha da ikramlı fiyatlar yapıyoruz. 4 TL’den açılıyoruz, kilometrede 5 TL atıyor her kilometrede 5 lira ekliyoruz” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA TAKSİ KÜLTÜRÜ YOK NE YAZIK Kİ”

Ay, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Kahramanmaraş, Büyükşehir o kadar taksi var en son 220 idi şu an daha fazla merkez olarak taksi kültürü yok ne yazık ki, taksiyi kullananlar hep dışardan gelen memurlar, askerler, öğrenciler ekseriyet, şehrimizden kullananlarda mecbur kaldıkları için çaresiz kaldıkları için kullananlar. Bu insanlara demek istediğim korkmasınlar gidecekleri yere taksimetreyi açıp gittikleri zaman zarar etmeyeceklerini düşünüyorum. Bir aile 4 kişilik çekirdek aile otobüse binip çocuklarıyla bu pandemi sürecinde hem riske alıp hem de isteği yerde inemeyecek istediği yerden binemeyecek. Taksiye binse kapısında inecek rahat rahat bir yolculuk yapacak. Öyle aşırı pahalı olacağını da düşünmüyorum. Çünkü Kahramanmaraş’ın bir ucundan biri ucuna gitsen Havaalanından Ramada’ya gitsen 70 lira yazıyor. Şu an çarşı merkezdeyiz buradan Binevlere çıksan 40 lira yazıyor. Beş kişilik bir aile içinde taksi ile yolculuk yapmak hem de malzemeleri varsa bence hiçbir şey değil. Bence korkmasınlar en azından bir fiyat alsınlar, sorsunlar ama illaki taksiyi kullanacakları zamanda taksicinin taksimetreyi açılmasını rica etsinler. Taksimetreyi açtıkları sürece en azından cebindeki paraya göre de yolculuk yapabilirler böyle bir şansı da var. Cebinde 30 lirası varsa 30 liralık mesafe yaklaştığında durdurup inebilir. Umarım inşallah ileriki dönemlerde aktiviteler, organizasyonlar bu tür şeyler çoğalır” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRİMİZ İÇİNDE İNŞALLAH İLERLEYEN YILLARDA GÜZEL ŞEYLER OLUR”

Hakan Ay son olarak, “Sigortası olsun, muhasebesi olsun, yer işgal parası olsun; sen ne kadar kazandın mı kazanmadın mı demiyor devlet, hepsini ödemek zorundasın. Bize ödemelerde bir indirim falan olması gerekiyor, en azından bu süreçte, bu işlerin çok çok zayıfladığı süreçte. Şehrimiz içinde inşallah ilerleyen yıllarda güzel şeyler olur oda bizlere yansır” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz