Kahramanmaraş Demirciler Çarşısı'nda tahtadan yapılmış ürünleri satan Yaşar Solukalan, küçük çocukları yatırıp sallyarak uyutmaya yarayan, bir tür küçük yatak olarak geçen beşiklerin geldiği son duruma ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Şu anda çemberli tahta beşiklere talebin çok az olduğunu kaydeden Solukalan, ‘Şimdi mobilya beşikleri çıkmış çemberli tahta beşiklere ihtiyaç yok’ dedi. Eskiye dönük bazı insanların tahta beşikten vazgeçmediğinin altını çizen Yaşar Solukalan, Demirden yapılan beşiklerin de talepleri azaldı, onlarında fazla bir önemi kalmadı. Sadece çemberli tahta beşikler eskiden beri olduğu için buna alışan insanlar bazen tercih ediyor. Demir beşik kaba ve ses çıkartır ama çemberli tahta beşikler sessiz çalışır, o yüzden bunu tercih ederler. Mobilyacıların cevizden ürettiği beşikler var, şimdi onlar revaçta ama onlarda pahalı, bin 500 lira civarında. Bizim sattığımız çemberli beşikler 100 lira, demir beşiklerin fiyatı da 70 ila 100 lira arasında değişiyor” dedi.

SIRF BUNUN İÇİN GELİP ALIYORLAR”

Kahramanmaraş’a özgü çemberli tahta beşikleri soğut ağacından yaptıklarını anlatan Yaşar Solukalan, “Kavak ağacından beşik olmaz, kavak ağacının parçaları ince olduğundan çabuk kırılır ama soğut ağacından yapılan kırılmaz. Şu an elimizde tahta beşikleri bulunduruyoruz. İllaki bu beşikten isteyenler oluyor, bizde onların için elimizde bulunduruyoruz” dedi. Yaşar Solukalan, artık ayda 1-2 tane çemberli tahta beşik sattıklarını belirterek, “Kahramanmaraş’ın köylerden yakın illerden sırf bunun için gelip alıyorlar. Kimisi de dekor için alıyor” şeklinde konuştu.

ÇEMBERLİ BEŞİK TEK KAHRAMANMARAŞ’TA VAR”

Çember beşik denen bu tahta beşiğin sadece Kahramanmaraş’ta olduğunu vurgulayan Solukalan, başka illerde de olduğuna ancak o illerin de kendilerine has yaptıklarını hatırlattı.

Tarak, kaşık, ekmek tahtası, tuz plağı, sandalye, sedir, baston, kürek, deveme ve tahta kumbara gibi ürünler sattığını söyleyen Yaşar Solukalan, çocuklar için de oyuncak küçük tahta beşikler sattığını belirterek, “Bu bizdeki oyuncak beşik ağaçtan olduğundan gelip bunlardan alıyorlar. Çocuklar bunları süslüyorlar, boyuyorlar kullanıyorlar” dedi.

1972’den beri Tarihi Demirciler Çarşısında olduğunu ifadene eden Solukalan, “Burada üretim yapardım. Şu an emekli oldum üretmiyorum, aldığım ürünleri burada satıyorum. Vakit geçirmek için para pul için değil. Burada oturuyorum vakit geçiyorum. Boş duracağımıza ufak tefek ürünler satıyoruz.” diye konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz