Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, pandemi döneminde online olarak gerçekleştirilen eğitim-öğretim sürecinde maddi imkansızlıklar nedeniyle derse ulaşmakta zorlanan öğrenciler için tablet dağıtım kampanyası hakkında konuştu. Milli Eğitim Bakanlığınca Kahramanmaraş’taki ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitime erişmesi için gönderilecek 14 bin adet tabletin 6 bin 330 tanesinin kendilerine ulaştığını ve öğrencilere teslim ettiklerini söyleyen Yılmaz, Kent genelinde yaklaşık 40 bine yakın öğrencinin tablete ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Tablet dağıtımı konusunda ülke genelinde bir kampanya başlatıldığını Kahramanmaraş’ta da bu kampanya çerçevesinde hayırseverlerden 2 bin civarında bir tablet yardımı yapıldığını belirten Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, bu yardımların yetersiz olduğunu hatırlatarak, “Kahramanmaraş’ta iş adamlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, yerel yöneticilerimiz herkes elini taşın altına koysun, imkânlarını seferber etsin, eğitime erişme imkânı olmayan öğrencilerimize yardımcı olalım” ifadesini kullandı. Tabletlerin dağıtımı konusunda ise insanların kafasında oluşan soru işaretlerini cevaplayan Yılmaz, Tabletler verilirken hiç kimseye kişisel olarak bir öncelik tanıma olmadığını, tamamen ihtiyaç durumu, kardeş durumu, akademik başarı durumu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu çerçevede bakanlıklar arası yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan sıralamaya göre dağıttıklarını söyledi.

“EĞİTİM PORTALIMIZDAN ÖĞRENCİLERİMİZ GİREREK FAYDALANIYORLAR”

Yılmaz konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Tabletler uzak eğitim sisteminde en kıymetli araç-gereci haline geldi. Eskiden sınıfımızda etkileşimli tahta varsa öğrenci ve öğretmenimiz dersi en verim bir şekilde kullanabiliyordu. Şimdi sınıflarımızda etkileşimli tahta var ama sınıflarımızda öğrenci yok. Öğrencilerimize ulaşabilmenin tek çözümü uzaktan erişimi sağlamak. Bakanlığımız iki yoldan bunu gerçekleştiriyor. Bir tanesi 3 televizyon kanalı kurdu. Bununla birlikte bir taraftan da Eba.gov.tr diye dünyada bir numara olan eğitim portalımız var. Bu portalda da her türlü seviyedeki öğrencimizin her türlü sorusuna ve karşılaşabileceği her türlü soruna çözüm üreten çok kapsamlı, çok zengin eğitim portalımız var. Eğitim portalımızdan da öğrencilerimiz girerek faydalanıyorlar. Bu birinci kısmı ikinci kısmı ise öğrencilerimiz doğrudan öğretmenlerimizle belki sınıf ortamında yüz yüze gelemiyor ama uzaktan eğitimle erişim sağlanıyor. Burada da öğretmenimiz evinde ya da okulda dersi anlatırken, öğrencimiz evinde dinlemesi gerekiyor. Dinleye bilmesi için birincisi dinleyeceği ekrana ihtiyaç var. Bu ya bilgisayar olacaktır, ya tablet olacaktır ya daha küçük annesinin babasının ya da kendinin kullandığı telefon olacaktır. 

“BUNUN EN KULLANIŞLI OLANI TABLET”

Tabi bunun en kullanışlı olanı tablet. İkincisi bunun içinde internet erişiminin olması gerekiyor. Bunlar yoksa biz tedbirden il genelinde bütün bölgelerde. EBA destek noktaları açtık. Yani öğrencimizin internet yoksa tablet yoksa EBA destek noktasına gelerek oradan bizim hazırlamış olduğumuz bilgisayarlardan öğretmenlerinin derslerini dinleyebilme imkânı var. Ama her öğrencimiz EBA destek noktasına gelemeyebiliyor. Bazı öğrencilerimiz uzak mahallelerdeler. Bu öğrencilerimizin ihtiyaçlarını gidermek için de tablet hediye edilmesi planlandı. Cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla 500 bin adet tablet ülke genelindeki ihtiyaç sahibi öğrencilerimize dağıtılmak üzere Bakanlığımıza programlandı. Ve peyderpey tedarik edilerek kademeli bir şekilde illerimize gönderiliyor. Bizim ilimize de yaklaşık 14 bin adet tablet gönderileceği Bakanlığımızca bize bildirildi. Bunun 6 bin 330 adeti şu anda geldi ve biz öğrencilerimize ulaştırdık. Bakanlığımızın yetkilileri kalan kısmının da çok kısa süre içerisinde elimize ulaşacağını haber verdi. Onlarda elimize ulaştığı zaman öğrencilerimize biz bu tabletleri ulaştıracağız.

“EĞİTİME ERİŞME İMKÂNI OLMAYAN ÖĞRENCİLERİMİZE YARDIMCI OLALIM”

Bakanlığımızın göndermiş olduğu tabletler bütün ihtiyacı gidermeye yetmiyor. İhtiyaç sahibi çok sayıda öğrencimiz var. Bizim beklentimiz 40 binden fazla öğrencimize tablet ulaştırılması bunun içinde ülke genelinde bir kampanya başlatıldı. Bizde Kahramanmaraş’ta iş adamlarımıza Sivil Toplum Kuruluşlarımıza yerel yöneticilerimize herkes elini taşın altına koysun, imkânlarını seferber etsin, eğitime erişme imkânı olmayan öğrencilerimize yardımcı olalım. Çünkü bugün eğitim için yapılacak en hayırlı işlerden birincisi eğitime erişim imkânı sağlamak. Bu da ancak tabletle mümkün olabiliyor. En etkili ve en kolay olanı tablet. Bu çerçevede gerek Sivil Toplum Kuruluşlarımız gerek sanayi odalarımız, esnaf odalarımız, ticaret odalarımız gerekse bireysel anlamda vatandaşlarımız yerel yöneticilerimiz bu kampanyaya iştirak etmeye başladılar. Bu çerçevede şu ana kadar bize ulaşan ve bugünlerde elimize geçmesini beklediğimiz 2 bin civarında bir tablet oldu. Bu tabi oldukça yetersiz. Milletvekillerimiz, Valimizin çağrısı yakın takibi ve desteği ile de iş adamlarımızdan ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan bu katkının artmasıyla ilgili bir çağrıda bulundular. Bu çağrıya da vatandaşlarımız iş adamlarımız ilgi gösterdiler.

“BU ÇAĞRIMIZ DEVAM EDİYOR”

Birinci Eğitim-Öğretim 1 gün sonra tamamlanmış olacak. Ama yeni eğitim öğretim yılında da uzaktan eğitime büyük ihtimalle belli bir süre ya da belli derslerde ihtiyaç olacak. Dolayısıyla bu ihtiyaç giderilinceye kadar tablete ihtiyacımız olacak. Bu çağrımız devam ediyor. Vatandaşlarımızdan iknaları olanlar sayısı önemli değil bir tane de olur bin tane de olur, 10 bin tane de olur. Çünkü 1 tane olursa 1 öğrencimizin sorununu gidermiş olacağız. Tabletler gönderildikten sonra ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin belirlenmesinde bir kriter belirledi bakanlığımız. Bizden kardeş sayısı, eğitime erişim imkânı olup olmaması, evinde internet olup olmaması tableti bilgisayarı ya da eğitime erişimi sağlayacak materyali olup olmaması durumlarını göz önünde bulundurularak okullarımızdan öğrencilerimizle ilgili bilgi topladık. Bu bilgileri bir sistem üzerinden tasnif ettik ve bakanlığımıza sunduk. Bakanlığımızda bu noktada Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın veri tabanıyla hareket ediyor. Çünkü orada bütün ülkedeki vatandaşlarımızın ekonomik düzeylerini ortaya koyan her hangi bir destek alıyorlar mı almıyorlar mı ekonomik durumları nedir ne değildir bir veri tabanı var. Veri tabanıyla bakanlığımız karşılıklı olarak onları örtüştürmek suretiyle en çok ihtiyacı olanlarla ilgili tamamen iki bakanlığımızın yapmış olduğu değerlendirme sonucunda bir liste oluştu.

“İLK PLANDA BİZİM İLİMİZ İÇİN 14 BİN KİŞİLİK BİR LİSTE OLUŞTU”

İlk planda bizim ilimiz için 14 bin kişilik bir liste oluştu. Bu listeyi okul ve öğrenci bazlı olarak bakanlığımız ilan etti. Okullarımız öncelikli olarak hangi öğrencilere verilecek bunları biliyorlar. Bakanlığımız bize tabletleri ulaştırıyor. Bizde il müdürlüğü olarak koordinasyonu yapıyoruz ilçe müdürlüklerimizde bir komisyona teslim ediyoruz. İlçe müdürlüklerimizde okullarımıza orantılı bir şekilde dağıtıyorlar. Orada da ihtiyaç ve öncelik sırasına göre öğrencilerimize ulaştırıyorlar. Bakanlığımızın ulaştırdıklarının dışındaki tabletleri de yani vatandaşlarımız ya da Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Milletvekillerimiz veya yerel yöneticilerimizin tedarik edip teslim ettikleri bütün tabletleri önce il müdürlüğü olarak biz bir protokolle teslim alıyoruz. Ondan sonra da biz aynı şekilde eşit bir şekilde ilçelerimizdeki öğrenci durumu, ihtiyaç durumunu dikkate alarak eşit bir şekilde paylaştırıyoruz, ilçe müdürlüklerimize gönderiyoruz. Aynı şekilde ihtiyaç durumuna göre okullarımızda ihtiyaç sahibi öğrencilerimize aynen bakanlığımızın belirlemiş olduğu kriterlere göre öğrencilerimize ulaştırılıyor. Tamamen bize geliyor biz ilçelerimize, ilçelerimizde belirlenen kriterler çerçevesinde okullar üzerinden ulaştırıyorlar.”

Tabletler verilirken hiç kimseye kişisel olarak bir öncelik tanıma yoktur; tamamen ihtiyaç durumu, kardeş durumu, akademik başarı durumu ve bakanlığımızın bu çerçevede bakanlıklar arası yapmış olduğu değerlendirmenin sonucundaki sıralamaya göre dağıtıyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz