Son yıllarda Türkiye genelinde “Doğa İçin Çal” gibi çalışmaların yürütüldüğü projelere bir yenisi daha eklendi. Kahramanmaraş’ta Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri de bu projeden örnek alıp farkındalık oluşturmak amacıyla klip çekti. “Kahramanmaraş Atatürk Anadolu Lisesi İçin Söyle” projesi kapsamında bir araya gelen öğrenciler, “Suya Gider Allı Gelin ve Gönlüm Ataşlara Yandı” eserlerini seslendirdi. Kahramanmaraş Atatürk Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde hazırlanan “Kahramanmaraş Atatürk Anadolu Lisesi İçin Söyle” projesi müzik öğretmeni Savaş Ünsel tarafından yürütüldü. Klip sosyal medyada da büyük ilgi görüyor.

ÖĞRENCİLERİN SOSYALLEŞMESİNE KATKI OLACAK BİR PROJE”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Atatürk Anadolu Lisesi Okul Müdürü Fazlı Zabun, Atatürk Anadolu Lisesi olarak akademik eğitim yapan bir okul olduklarını dile getirerek çocukların sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunması istedikleri için böyle bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Zabun, “Öğrencilerimizin farklı yetenekleri olabiliyor. Müzik alanında da yetenekli öğrencilerimizin olduğunu müzik hocamız Savaş Bey özellikle belirtti. Tabi her alanda öğrencilerin farklı yeteneklerini görmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda da müzik öğretmeni tarafından programlar yapıldı. O programlarda öğrenciler kendileri hazırlayıp, kendileri çalıyorlar. Bu tür faaliyetlerin öğrenciyi geliştirdiğine, sosyalleştirdiğine ve kendine özgüvenin arttırdığına inanıyoruz. Böyle çalışmaları da sonuna kadar destekliyoruz. Yapılan çalışmayı da desteledik. Çünkü okulumuza katkı sağlayacak. İlimizin tanıtımında, öğrencilerimizin sosyalleşmesinde çok katkı olacak bir projeydi. İçerisinde bizde söyledik. Güzel bir proje, güzel bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Tüm izleyenlerden çok olumlu dönüşler aldık. Hepsi beğeniyle övgüyle söz ettiler. Bu övgülerle inşallah devamı da gelir diye düşünüyorum” dedi.


 

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTEDİK”

Atatürk Anadolu Lisesi Müzik Kulübü olarak öğretim yılı başında planlanan projenin hazırlık aşamasının 6 ay sürdüğünü ifade eden Müzik Öğretmeni Savaş Ünsel ise, projenin amacının geleneksel değerleri gençlerle buluşturup yeniden yorumlayarak genç nüfusun geleneksel Türk Halk müziğini daha çok sevmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın kültürel ve doğa güzelliklerini tanıtmakta projenin amaçlardan biri olduğunu dile getiren Ünsel, “Uzun zamandır böyle bir proje düşünüyorduk. Çünkü gençleri halk müziğine katmak istiyoruz. Yükselen değerler arasında popüler kültür aldı başını gidiyor. Bizde halk müziği dinlesinler istiyoruz. Doğa için Çal’ı takip ediyoruz. Bu çok zor bir proje ve bu fikir geçen yıl çıktı. Sene başında planladık. Öğrencilerimizi toplayıp çalışmalarımızı yaptık ve çalışmalarımızı 6 ay sonra tamamladık. Öğrencilerimizle farkındalık oluşturup, halk müziğiyle tanıştırmak ve Kahramanmaraş’ın tanıtımını yapmak istedik. Youtube da her ilin, her okulun bu proje de çalışmaları var. Bizde niye yok dedik. Bu eksikliği fark ettik Maraş için hiç bir şey göremedik” diye konuştu.


 

SIFIR BÜTÇEYLE YAPTIK”

Projeyi yaklaşık 30 öğrenci, 3 öğretmen ve okul müdürünün katılım ve katkılarıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ünsel, böyle bir projeyi hiçbir destek almadan sıfır bütçeyle yaptıklarını söyledi. Ünsel, son olarak şunları kaydetti: “Öğrencileri yeteneklerine göre seçtik. Bir nevi O Ses Türkiye ortamı yarattık. İstek ve talep çok fazlaydı. Ama ton ayarına göre 30 öğrenci seçtik. Okulumuzda yeteneği olan çok fazla öğrenci var. Güzel Sanatlar gibi öğrencilerimizin yetenekli olduğu bir okul. Her sınıftan öğrencimiz var. Çalışmalar sırasında çok zorlandık. Müzik odamızı stüdyo ortamına çevirdik. Her şeyi sıfırdan yapmak istedik. Biz stüdyomuzu kendimiz kurup, gönüllü öğrencilerle beraber bir şeyler yapmaya çalıştık. Seste istediğimiz kritere yaklaşabildik. Görüntüleri ise cep telefonuyla çektik. Bu projeyi yaparken destek ve katkı sıkıntımız oldu. Gelecek yıllarda “Maraş İçin Çal” gibi çalışmalar yapmayı düşünüyoruz ve bunun içinde destek, katkı gerekiyor. Öğrenci velilerimizden olumlu sonuçlar aldık, öğrencilerimizin akranları bu yaptığımız çalışmayı çok beğenmişler. Geri dönüşler pozitif oldu. Okul müdürümüze çok teşekkür ediyorum, inşallah devamı gelecek.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz