Kurtuluş Savaşı öncesi milli mücadele döneminin Kahramanmaraş’taki baş aktörlerinden biri olan ve 31 Ekim 1919 tarihinde Uzunoluk’taki hamamdan çıkan Türk kadınlara saldırarak peçelerini açmaya çalışan Ermeni ve Fransız askerlerine ilk kurşunu atarak, Kahramanmaraş’ta milli mücadeleyi başlatan Sütçü İmam’ın Çınarlı Camii’nin yanında bulunan türbesi yaklaşık 2 yıl önce Gaziantep Vakıflar Müdürlüğünce restore edilmişti. Fakat ne yazık ki yapılan restorasyonun üzerinden çok bir zaman geçmemesine rağmen türbede çatlaklar oluşmaya başladı. Kötü görüntüler oluşan türbenin bu haline mahalleli tepki gösterirken, Fevzi Paşa Mahallesi Muhtarı Sıddık Gemci, türbenin restore edilmeden önceki halinin daha iyi olduğunu söyledi. Türbe duvarında oluşan çatlakların bir an önce onarılması gerektiğini ifade eden Muhtar Sıddık Gemci, bunun için bir muhatap bulamadığından şikâyetçi. Gemci, “Buradaki belediyeye diyorum onlar, ‘Bizim bütçemizin dışında, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yapması gerekiyor’ diyor. Vakıflardan gelenler de buraya gezmeye geliyor başka yaptıkları bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“BURAYA ZİYARETE GELENLERİN HEPSİ BU DURUMDAN ŞİKÂYETÇİ”

Sütçü İmam türbesinin restore edilmesinde büyük emeği olan Fevzi Paşa Mahallesi Muhtarı Sıddık Gemci, konuyla ilgili konuşmasında şunları söyledi: “Bu türbe eski haliyle daha iyiydi. Sonradan restore edilirken komple yıkıldı, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tekrar yapıldı. Daha 2-2,5 sene olmadan türbenin taşları ayrılmaya başladı. Buraya ziyarete gelenlerin hepsi bu durumdan şikâyetçi. Şikâyeti de Muhtar olarak bana iletiyorlar. Ben bunun için muhatap bulamıyorum. Gelen ziyaretçiler tepki göstererek buradan ayrılıyorlar. Bu bakımsızlıkta yerel yönetimin payı olduğunu zannediyorlar ama bu Antep’ten kaynaklanıyor. Antep’ten izin almadan burada bir şey yapamıyoruz. Buranın tadilatı tam olarak bitmediği halde bu şekilde teslim edildi. Sütçü İmam Kahramanmaraş’a Türkiye’ye mal olmuş bir isim. Ziyaretçiler ‘Bu şekilde olmaması lazım, bu nasıl rezillik, duvar çatlamaya, dökülmeye başlamış, başımıza düşecek, kahraman bir insanın bu şekilde olmamasına inanıyorum’ diyorlar.

“BOŞUNA YIKTILAR”

Az önce Antalya’dan gelen bir aile onlarda bana şikâyetlerini ilettiler. Sanki burayı böyle yapan benmişim gibi herkes şikâyetini bana anlatıyor. Artık gına geldim. Burayı Vakıfların yapması gerekiyor. Ben buradaki belediyeye diyorum onlar, ‘Bizim bütçemizin dışında, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yapması gerekiyor’ diyor. Zaten burayı yapanda Vakıflar Bölge Müdürlüğü. Türbenin eski hali bundan çok çok daha güzeldi. Boşuna yıktılar. Şu an muhatap bulamıyorum. Vakıflardan gelenler buraya gezmeye geliyor başka yaptıkları bir şey yok.

SÜTÇÜ İMAM KİMDİR?

Sütçü İmam 1871 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Geçimini uzunoluk semtinde süt satarak sağlıyordu. 31 Ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakârlıklarına mükafat olarak Belediyeye odacı alınmıştır. Ayrıca bu vazifesi dışında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti. Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesi yanan Sütçü İmam Alman Eytamhanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi. İlk kurşunun atıldığı Uzunoluk meydanında 1936 yılında Belediye başkanlığı yapan Hasan Sukuti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme,1977 yılında da Kıbrıs meydanına Kurtuluş anıtı yaptırılmıştır.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz