Ev sahipliği yapan ülkeye saygınlık kazandıran önemli uluslararası etkinliklerden biri olan ve uluslararası platformda Dünya Fuarı (World Fair) olarak adlandırılan EXPO Fuarı, Onikişubat Belediyesi’nin başarısıyla 2023 yılında Kahramanmaraş’ta düzenlenecek. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in yoğun çabalarıyla kente kazandırılan EXPO 2023, birçok alanda kentin geleceğine damga vuracak. 56 ülkeden 2 milyondan fazla ziyaretçinin katılacağı tahmin edilen EXPO 2023 Fuarı’nın rekreasyon alanında hummalı çalışmalar devam ediyor. Uzun bir süre olmasına rağmen büyük oranda tamamlanan EXPO 2023 alanı, şimdiden yerli ve yabancı birçok önemli ismi misafir etti. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom ve beraberindekiler Kahramanmaraş’a gelerek EXPO 2023 alanında incelemelerde bulunmuştu. ‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ ana temasıyla düzenlenecek olan EXPO 2023 Rekreasyon Alanı’nda çalışmalar hızla devam ederken, alan bu kez ise merkezi Antalya’da bulunan Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) heyetine ev sahipliği yaptı. Türkiye’de süs bitkisi üreticilerini temsil eden ve süs bitkileri üretimi yapılan toplam alanın yaklaşık %50’sini kapsayan SÜSBİR heyeti, EXPO 2023 alanını gezerken, her alanda destek olacaklarını belirtti. EXPO yönetim binasında düzenlenen toplantıda Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Başkanı ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AİPH) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yılmaz, Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar ile SÜSBİR ve OAİB yönetim kurulu üyesi Umut Sakarya’yı Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek karşıladı. Başkan Mahçiçek, SÜSBİR heyetine proje alanını gezdirirken, iş birliği noktasında görüşmelerde bulundu.

YERLİ ÜRETİME DESTEK VERMENİZ ÇOK GÜZEL”

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Başkanı ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AİPH) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yılmaz, yerli üretimin kullanılmasına önem verdiklerini belirterek, “Ben Türkiye’deki süs bitkileri sektörünü ihracat ayağında temsil ediyorum, Ahmet Dündar başkanımız da üretim aşamasında temsil ediyor ve SÜSBİR diye bir birliğimiz var. EXPO’nun da aynı zamanda yönetim kurulu üyesiyim, Türkiye’yi temsilen. Burada bir EXPO olacak, şehre katkıları zaten herkes tarafından bilinen bir durum. Son zamanlarda özellikle ithalata karşı Türkiye’de yoğun bir talep vardı. Bu da bizleri ve üreticilerimizi son derece üzüyordu. Gerçekten de güzel üretim yapan ülkeyiz, fakat kendi ürünlerimiz dururken dışarıdan ithalat yapılması bizleri üzüyordu. EXPO’da sizinle de görüşmüştük, ayrıca teşekkür etmek istiyorum çünkü yerli üretime destek vereceğinizi, ithal ürün kullanmayacağınızı beyan etmiştiniz. Bizler neler yapabiliriz, nasıl birlikte hareket edebiliriz, sektörümüze nasıl yayabiliriz gibi konularda incelemelerde bulunmak için geldik. Ahmet başkanımız da bizlere destek verdi, teşekkür ediyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’IN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN DEĞERİ OLACAK”

Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar ise EXPO’ya destek vermekten mutlu olduklarını belirterek, “Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı olarak öncelikle tüm kalbimle ifade etmek istiyorum bu tür yatırımlar sadece Onikişubat Belediyesi’nin değil, sadece Kahramanmaraş’ın değil tüm Türkiye’nin bir değeri olacak. SÜSBİR olarak da böyle bir çalışmada üzerimize düşen ne varsa, çünkü biz de bu ülkede süs bitkilerinin gelişmesi için kurulmuş birliğiz. Çalışma misyonumuz ve amacımız bu. Bununla ilgili olarak sektörümüz çok ciddi bir ivme kat etti. Türkiye’de çok genç bir sektörüz süs bitkileri noktasında ama son yıllarda artık sadece ithalat yapan değil ihracat da yapan bir ülkeyiz. Özellikle üretimde geldiğimiz noktada istediğimiz tek bir şey var, kendi envanterimizin ve üretimimizin değerlendirilerek kamu çalışmalarında karşılık bulmasını bekliyoruz. Beklentimiz bu şekilde. Bu çalışmada emeği geçen başka başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. SÜSBİR olarak da bize düşen ne olursa elimizden geldiğince sizin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

EXPO AYNI ZAMANDA BİR TABİAT VE DOĞA PROJESİ”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek de SÜSBİR’in EXPO 2023’e katkısının kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Antalya’dan SÜSBİR’in çok değerli başkanı ve yönetim kurulu üyelerini şehrimizde misafir ediyoruz. Nezaket gösterdiler, bizleri ziyaret ettiler kendilerine teşekkür ediyorum. Gerçekleştireceğimiz EXPO 2023 projemizde zaten esas amaç daha çok bitkisel alanda, tabiat alanında yapılacak çalışmalar. Dolayısıyla SÜSBİR’in EXPO 2023’e katkısı bizler için önemli. Biz de konsept ve düşünce olarak öncelikle kendi ürünlerimizi, kendi ürettiklerimizi alacağız ve kendi ürettiklerimizin dışarıdan alacaklarımızdan çok daha güzel ürünler olduğunu göstereceğiz. Gerçekten EXPO aynı zamanda bir tabiat ve doğa projesi. Bu doğa projesinin oluşmasında SÜSBİR’in çok ciddi katkıları olacak. Bizler de kendileriyle çalışmaktan son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu memleketin güzel insanları her şeyi üretir, hem de en güzelini üretir. Bu en güzelini üretecek insanlarla çalışmak da bizler için bir onur. Kendilerine bir defa daha çok teşekkür ediyorum. İnşallah, beraber koordineli bir halde EXPO’nun gerçekleşmesinde hep beraber gayret edeceğiz, çalışacağız” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz