İçişleri Bakanlığı yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkardı. Bakanlık 9 günlük bayram tatili olmasına rağmen trafik denetimlerini 31 Mayıs 2019-10 Haziran 2019 arasında 11 gün süreyle gerçekleştirecek. Bu kapsamda 81 İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlıklarına gönderilen “Trafik Tedbirleri” konulu talimat ile 31 Mayıs 2019-10 Haziran 2019 tarihlerini kapsayan 11 günde kara yollarında alınacak güvenlik önlemleri tek tek sıralandı. Buna göre, planlanan 11 günlük süre içerisinde, emniyet ve jandarmadan günlük ortalama 9 bin 202 trafik ekibi, 16 bin 802 trafik personeli sahada görev alacak. Bayram tatili süresince toplam 101 bin 23 trafik ekibi/timi ve 184 bin 825 trafik personeli görevli olacak.

BAKAN SOYLU EKİPLERİ YERİNDE DENETLEYECEK
Trafik tedbirlerinin yerinde denetlenmesi ve yaşanabilecek sıkıntılara anında müdahale edilebilmesi amacıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bakan yardımcıları, Jandarma genel komutanı, Emniyet genel müdürü, tüm vali ve kaymakamlar, Emniyet Genel Müdürlüğü genel müdür yardımcıları ve daire başkanları, Jandarma Genel Komutanlığı komutan yardımcıları ve daire başkanları, il ve ilçe emniyet müdürleri ile il jandarma komutanları da sahada olacak.

“HER 10 KİLOMETREDE BİR EKİP GÖREVLENDİRİLECEK”
Özellikle kazaların yoğunlaştığı kaza kara noktalarında ve güzergâhlarda alınan trafik tedbirlerinin yanı sıra ilave tedbir ihtiyacı olup olmadığının tespiti ve denetimi için tatil süresince 36 polis başmüfettişi, 21 jandarma başmüfettişi, 9 jandarma denetleme üyesi olmak üzere 66 müfettiş görevlendirilecek. Trafik ekiplerinin kara yolu güzergâhlarında tepe lambaları daima açık olacak şekilde “görünürlükleri” ön plana çıkarılacak. Sürücüler üzerinde “algılanan yakalanma riski duygusu” sürekli canlı tutulacak. Son 3 yılda bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu tespit edilen 18 ildeki 20 güzergâhta her 10 kilometrede bir ekip görevlendirilecek. Ayrıca emniyet ve jandarma merkez birimlerinden toplam 52 personelden oluşan 18 ekip belirlenen güzergâhlardaki trafik ekip ve personelini denetleyecek.

HAVADAN YOĞUN DENETİM YAPILACAK
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bu bayramda da havadan denetimlere ağırlık verilecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Diyarbakır başta olmak üzere 25 ilde 126 saat helikopter ile denetim yapılacak. Ayrıca 71 ilde bin 565 saat drone ile kural ihlali yapan sürücüleri tespit edecek.

OTOBÜSLERDE SİVİL EKİPLER YOLCU GİBİ DENETİM YAPACAK
Bayram süresince toplam bin 520 yolcu otobüsü, yolcu olarak binecek sivil ekiplerce habersiz olarak denetlenecek. Terminallerde ve ara istasyonlarda şehirlerarası otobüs denetimleri artırılacak. Terminallerde izin verilen yerler dışında şehirlerarası otobüslerin kalkışlarına ve korsan taşımacılığa izin verilmeyecek. Sefere çıkan bütün otobüsler denetlenecek, şoförlerin kural ihlali yapmamaları, sürücü ve yolcuları seyahat süresince emniyet kemeri takmaları konusunda bilgilendirilerek bu hususa ilişkin kontrollere özel önem verilecek.

Şehirlerarası yolcu otobüsleri ile 30 Mayıs-11 Haziran 2019 arasında tarifeli yolcu taşımalarına izin verilen B2/D2 yetki belgeli TUR araçlarının, SRC belgeleri, taşıma sözleşmeleri, yedek şoför, takograf (hız, çalışma/dinlenme süreleri) cihaza takılı sürücü belgesi/kartının aracı kullanan kişiye ait olup olmadığı titizlikle incelenecek. Otobüslerin karıştığı kazalar da dikkate alınarak özellikle 02.00-08.00 ve uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı dikkat kaybının oluştuğu 05.00-07.00 saatleri arasında şoförler araç dışına davet edilecek, gerekli kontrollerin yapılması ve dinlenmeleri sağlanacak.

MEVCUT PERSONEL SAYILARIMIZA KADRODAN PERSONEL TAKVİYESİ YAPILDI”
Bayram tedbirleriyle alakalı Kahramanmaraş’ta neler yapılacağı hususunda bilgi veren İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Bölge Trafik Şube Müdürlüğü olarak bizde uzun sürecek olan bayram tatiliyle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Öncelikle mevcut personel sayılarımıza kadrodan personel takviyesi yapıldı. Normal kadro polislerimiz bu bayram süresince trafik denetimlerinde görevli olacak, bununla ilgili araç takviyelerimizde yapıldı. Bayram tatili deyince aklımıza gelen en önemli noktalardan birisi de terminallerde otobüslerle ilgili devamlı sürecek bir denetim programımız olacak. Terminallerin dışında terminale girmeden yolcu indirip bindiren otobüsler var. Onlarla ilgili de ekiplerimiz çalışma yapacaklar. Tüm otobüslerin hem sürücülerle ilgili hem aracın teknik donanımıyla ilgili bir denetim yapmayı planlıyoruz. Terminallerdeki diğer bir etkinliğimizde eğitim büromuzdan görevlendireceğimiz personellerle otobüslerde yolcuğuna hazırlanan vatandaşlarımıza emniyet kemeri takmaları hususunda bir bilgilendirme yapacağız. Biliyorsunuz toplu taşıma araçlarında emniyet kemeri kullanımı yaralama ve ölüm riskini azaltan en önemli faktör. Vatandaşlarımıza yine bu bayramda ısrarla emniyet kemerini hatırlatacağız.

“RADAR DENETİMİ YAPACAĞIZ”
Bayramlarda özellikle şehirlerarası yollarda meydana gelen kazalardaki en baş ihlal hız ihlali. Hem bölge trafik hem şehir içinde radar denetimlerimizi arttıracağız. Normal zamandan daha fazla radar denetimi yapacağız. Tespit ettiğimiz bazı noktalarda dronelerle denetim yapacağız. Özellikle şehirlerarası yollarda hatalı sollamanın sıklıkla işlendiği mevkiler var. Hem kırmızı ışık ihlalleri hem hatalı sollamayla ilgili ihlalleri tespit etmek adına drone denetimlerimizi yapacağız. Yine normal kadrodan takviye edilen personellerimizle birlikte sivil otobüs denetimleri yapacağız. Sivil personelimizi şehirlerarası otobüslere bindirerek seyahatin bittiği ile kadar otobüs şoförünün kurallara uyup uymadığıyla ilgili denetim yapacağız.

“KIRMIZI DÜDÜK UYGULAMASI BU BAYRAMDA DA DEVAM EDECEK”
Gaziantep uygulama noktasında devam eden yaşam tüneli çadırımız var. Burada emniyet kemeriyle ilgili bilgilendirme yapılıyordu. Sonradan yaya önceliğini de buraya eklemiştik. Buradaki faaliyetimize de yine hız kesmeden bayram süresince devam edeceğiz. Sürücülerimizi burada kısa bir süre misafir edip bilgilendirilmelerini sağlayacağız. Geçen Ramazanda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hatalı sürücüye kırmızı düdük projesi vardı. Hem çocuklarımızı trafik kurallarına alıştırmak hem de çocuklarımızın anne baba üzerindeki etkilerinden faydalanmak adına etkili bir projeydi. Kırmızı düdük uygulaması bu bayramda da devam edecek.

“ÇOCUKLARA KARNE VERECEĞİZ”
Bu bayramda ekstradan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Dikkat sizden, notlar bizden”, “Karnemi dolduruyorum, trafiğe güvenle çıkıyorum” diye uygulamaları var.  Emniyet Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı bir karne var. Bu karnede yine çocuklarıyla seyahat eden araçları durduracağız. Çocuklara karne vereceğiz. Bu karne neyi kapsıyor? Çocuk kendi içinde bulunduğu aracın seyahat durumunu değerlendirecek. Bu uygulamadan anne babaların çocukların üzerindeki etkisinden yararlanacağız. Çocukları birer trafik dedektifi olarak görevlendireceğiz. Karnesini dolduran çocuklarımız Twitter’dan Trafik EGM adresine doldurdukları karneyi gönderdiklerinde ilk 100 çocuğa Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından bisiklet hediye edilecek.

“SÜRÜCÜLERİMİZ DİNLENMEDEN YOLA ÇIKMASINLAR”
Özellikle Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günü şehir merkezinde alışveriş kaynaklı bir yoğunluk bekliyoruz. Mezarlıklar civarında ek personel ve ekip görevlendirdik. Tabii çarşı merkezimizde de alışverişten kaynaklanan araç ve yaya yoğunluğu olacak. Buradaki yaya geçitlerinin idaresi ve herhangi bir sorun olmaması için çok sayıda personel görevlendirdik. Tüm vatandaşlarımızdan sürücülerimizden ricam; trafiğin yoğun olduğu dönemlerde ve yollarda kazalarda da bir miktar artış meydana geliyor. Bu yüzden sürücülerimiz özellikle şehirlerarası yollarda en büyük kaza nedeninin hız ihlali olduğunu bilsinler. Dinlenmeden yola çıkmayı planlayanlar olabilir. Buda uykusuzluk ve yorgunluk demektir. Sürücülerimiz bu konuda dikkat etsin. Cep telefonuyla konuşmasınlar. Mutlaka ve mutlaka emniyet kemerini bağlasınlar ve bağlatsınlar. Tüm vatandaşlarımız kazasız güzel bir bayram tatili diliyorum.”

Haber: Emre Akkış 

Editör: Mahmut Beyaz