2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve geçen süreçte dünyaya yayılması sebebiyle pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını, küresel tehdit olmaya devam ediyor. Türkiye’de 4 bin 431’dan fazla kişinin ölümüne sebep olan salgın, dünyada 5 milyon 600 bine yakın kişiye de bulaştı. İnsanların hayatına mal olmasının yanı sıra dünyadaki bütün sistemleri de alt üst eden koronavirüs, sağlıktan ekonomiye, sosyal hayattan siyasete kadar her alanda dengeleri bozdu. Yaşanan zorlu süreçte, salgının yayılışını durdurmak adına bir dizi tedbirler alınmış, sokağa çıkma yasağı veya bazı sektörlerde iş yerlerinde faaliyetlerin durdurulması kararı verilmişti. Sürücü kurslarının da faaliyetlerine 16 Mart tarihinde alınan kararla birlikte durduruldu. Yaklaşık 90 gündür sürücü adaylarına eğitim veremeyen sürücü kurslar 1 Haziran’dan itibaren eğitimlerine devam edecek. Bizde Manşet Gazetesi ekibi olarak kentteki sürücü kurslarıyla konuşarak 1 Haziran’dan sonra eğitimler nasıl olacağından, eğitimleri yarım kalan ve mağduriyet yaşayan kursiyerlerin işlemlerine, sokağa çıkma kısıtlaması olan 20 yaş altı adayların durumundan eğitimlerde uygulanacak koronavirüs tedbirlerin kadar birçok konuda bilgi altık.

BÜTÜN TEDBİRLERE HARFİYEN UYULMAKTADIR”

Kahramanmaraş Sürücü Kursları Derneği Başkanıyım aynı zamanda da Akdeniz Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Seyfi Moroğlu, yaptığı konuşmada şu ifadeler yer verdi. “Sürücü Kurslarımız 75 günlük aradan sonra 1 Haziranda açılacak, bu 1 Haziran’ın hazırlıklarını yapıyoruz. İlçe belediyelerimizle diyaloğa geçtik bugün itibariyle Dulkadiroğlu ilçe belediyemiz kurslarımızın tamamını dezenfekte yaptı. Bizde diğer maske ateş ölçer, siperlik gibi kursiyerlerimizin hijyenini korumaya çok özen gösteriyoruz. Sosyal mesafeye çok dikkat edeceğiz. Şu an için her şeyden önce sağlık gelmektedir, her türlü tedbirlerimiz alınmaktadır.

İLK ETAPTA BUNLARI TEMİZLEYECEĞİZ”

Şu anda daha önce ehliyet alan arkadaşlarımızın işlerini takip ediyoruz, eğitim-öğretim yok ama 1 Haziran itibariyle eğitim-öğretime başlayacağız. Kurslarımız 16 Mart’ta kapanırken bazı kursiyerlerimizin teorik dersi yarım kaldı, bazılarının sınavları yarım kaldı, bazılarınınsa direksiyon sınavları yarım kaldı biz ilk etapta bunları temizleyip yeni kursiyerlerimizi de 1 Haziran’dan itibaren almaya başlayacağız. Onlarında eğitimine devam edeceğiz. Eğitime devam ederken sosyal mesafeyi çok önem veriyoruz. Bizim normalde potansiyelimizin yüzde 60’ı 20 yaş altı bunların kısıtlaması 1 Haziran’a kadar kaldırılacağını tahmin ediyoruz. Hatta 27-28 Haziran’a kadar kalkacağın duymuştuk bunlar büyük ihtimalle kalkacak.

BU BİR HAYATİ TEHLİKE”

Kursa girişte kursiyerlerimizin ateşleri ölçülecek, hijyenleri yapılacak ondan sonra da sınıflarımız 30 kişiyse bir boş bir dolu sandalye ile ancak yarısını alacağız o saatte diğer yarısını başka bir saatte alınacak. Her değişmede dezenfektan yapılacak. Direksiyon eğitimlerinde de aynı hassasiyeti göstereceğiz. Tüm kursiyerlerin ateşleri ölçülecek, maskeleri verilecek gerekirse siperlik takılacak. Yani elimizden geldiği kadar sosyal mesafe kurallarına, hijyen kurallarına yüzde 100 olarak uymak istiyoruz, bu bir hayati tehlike.

HAKSIZLIK VAR”

Biz bu yarım kalan, mağdur olan kursiyerlerimizin Mayıs ayında telafi edilmesini istiyorduk şu anda da bütün tedbirlerimizi aldık 1 Haziranda açılması doğru bir karar. Çünkü bu işletmelerin bir

maliyeti var, aşağı yukarı 75 gündür kapalılar hiçbir gelirleri yok. Bizde mücbir sebeb kapsamında sürücü kurslarıyla özel okulları aynı kefeye koydular. Özel okullar dönem başında öğrenci döneminde herkesten parasını kesin alıyor 1 yılık parayı alıyor. Ama bizimki aydan aya öğrenci değişiyor. Bu değişimden dolayı bizim tahsilatlarımız sıfıra düştü. Mücbir sebep kapsamınada alınmadık. Bizde yan yana iki tane kurs var, biri şahıs adına kayıtlı diğeri şirket adına kayıtlı; şahıs adına kayıtlı olan mücbir sebebe giriyor şirket adına kayıtlı olan mücbir sebebe girmiyor. Böyle de bir haksızlık var. Bu mücbir sebep kapsamında bütün gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin alınması gerekiyor eşitliğin sağlanmak için. Şimdi Kahramanmaraş’ta 32 tane kurs varsa, diyelimki bunun 10 tanesi şahıs adına kayıtlı, bunlar mücbir sebepten diğer 22 tanesi mücbir sebebe girmiyor. Bu da haksızlık meydana getiriyor.

O KONUDA BİR SIKINTIMIZ YOK”

Hijyen kitinde bizim hijyen makinamız var. hijyen makinamızla dezenfekte edilecek araçlarımız. Her araçta ateş ölçerimiz olacak, maskemiz olacak maskemiz hiçbir kursiyer eğitime alınmayacak. Hocalarımız da bu konuda hem kendi sağlıkları açısından hem toplum sağlığı açısından hassasiyet gösterecekler. O konuda bir sıkıntımız yok.

BUNU FIRSATÇILIĞA ÇEVİRİ FİYAT ARTIRMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”

Maliyetlerimiz artsa da biz bunu fırsatçılığa çeviri fiyat artırmayı düşünmüyoruz, ona biz katlanacağız. Herhangi bir fiyat değişikliği yapmayacağız şimdilik. Yılbaşlarında zaten normal periyodik fiyat değişimleri oluyor. Şu anda sürücü kursu ücretleri Kahramanmaraş’ta ve ilçelerde 1750 TL 1250 TL’de kursiyerlerin devlete yatırdıkları paralar var. Sınav ücretleri toplamda şu an bir ehliyet almak için 3000 lira para çıkmaktadır. Sürücü kurslarının fiyatlarını valilikler belirlemekte valilikte 7 kişilik bir komisyon var. O komisyonların belirlediği fiyata uymak yasak zorunluluk. Uymazsan belli bir yaptırımı var, cezası var.

KURSİYERLERİMİZİ DE BAYA ÖZLEDİK”

Bir an önce 20 yaş altı vatandaşlarımızın kısıtlamasının kaldırılması gerekmekte, sürücü kurslarımızın mücbir sebebe alınması hayati bir önem taşımakta. Bunun dışında kursiyerlerimizle 1 Haziranda buluşacağız. Kursiyerlerimizi de baya özledik onlarla İnşallah iyi bir çalışma içerisine gireceğiz.”

AKDENİZ BÖLGEMİZDE BÜTÜN TEDBİRLERE HARFİYEN UYULMAKTADIR”

Kahramanmaraş Sürücü Kursları Derneği Başkanıyım aynı zamanda da Akdeniz Sürücü Kursları Federasyonu Başkanıyım. Akdeniz Bölgemiz çok geniş bir coğrafya bir ucu Antalya bir ucu Gaziantep burada işte Isparta, Burdur, Mersin Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş bunların tamamından sorumluyuz. Buradaki yaptığımız çalışmaların aynısını diğer illerdeki arkadaşlarımıza dernek başkanlarımıza bilgi paylaşımı yapmaktayız. Herkese bilgileri paylaşmaktayız. Burada aldığımız hijyen tedbirlerinin tamamını bu 10 ile tebliğ etmekteyiz. Çok şükür bizim Akdeniz Bölgemizde bütün tedbirlere harfiyen uyulmaktadır.

BİLİM KURULUNUN ÖNERİSİNE GÖRE EĞİTİMLERİMİZİ VERECEĞİZ”

Büyük Sürücü Kursu sahibi İbrahim Kapudere ile yaptığımız röportajda ise Kapudere şu şekilde konuştu: “Bizim kurumumuz 16 Mart itibariyle kapatıldı eğitim sektörü 1 Hazirana kadar ara verildi. 80-90 günlük bir süre 1 Haziranda Eğitime başlayacağız. Hem teorik olarak hem direksiyon eğitim olarak bunların hepsini tabi Bilim Kurulunun önerisine göre eğitimlerimizi vereceğiz dezenfektanlarla, maskelerle, eldivenlerle hepsiyle eğitimlerini toparlayıp devamını sürdüreceğiz.

MAĞDURİYETLERİ SÜRÜCÜ KURSLARI GİDERECEK”

Şu anda açığız ama 20 yaş altının sokağa çıkma yasağı var hala piyasanın biraz rahatlaması gerekiyor. Kurumlarımız açık önceden ehliyeti hak edenler gelip dosyalarını almaları nezdin de kurumlarımız açık. Kayıtta alıyoruz, şu anda aldığımız kayıtlar 1 Hazirandan itibaren sisteme yüklenip eğitimlerine başlanılacak. Mart döneminde verdiğimiz öğrenciler tam direksiyon eğitimine başlayacağı sürede ya da bundan önceki direksiyon eğitimleri yarım kalan öğrenciler 80-90 günlük bir ara verdiler. Orada öğrencilerin hepsi mağdur oldu, direksiyon eğitimleri yarım kaldı. Yarım kalıpta 80-90 gün ara verdiğin öğrenci sıfırlanıyor. Onların tekrardan eğitim almamış gibi başlayacak. Mağduriyetleri sürücü kursları giderecek.

ONUNLA İLGİLİ BİR YÖNETMELİK GELMEDİ”

Sürücü kursumuzun bizim kontenjan 90 her sınıfın kontenjanı 30 oluyor 3 sınıfımız var. Bilim Kurulu sürücü kurslarına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarı kontenjan kullanacaksınız gibi bir ibare kullandı ama bize onunla ilgili bir yönetmelik gelmedi. Sınıfın kontenjanı 30 ama 15’e düştü her sırada bir kişi oturacak, sınıfta bizim öğretmenimizde, öğrencilerimizde hem maske olacak.

HER ÖĞRENCİDE DEĞİŞECEK”

Araç içerisinde hem bizim direksiyon hocamız hem eğitime gelen kursiyer maskeli olacak personelimiz öğrencilerimiz eldivenli olacak direksiyonumuz ve vites topumuzdaki streçler her öğrencide değişecek. Sistem o şekilde olacak bir öğrenciye eğitim verildikten sonra yarım saat araç boş duracak yarım saat sonra tekrardan yeni bir öğrenci binecek aracımızdan dezenfektan olacak. Öğrenci bindikten önce dezenfektan edeceğiz indikten sonra da dezenfekte edeceğiz. Her öğrenci binmeden önce aracımız dezenfekte edilecek yani.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz