8 yılı aşkın süredir ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin en yoğun olduğu şehirlerin başında gelen Kahramanmaraş, misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da yaşamlarını sürdürebilmek amacıyla iş kuran Suriyeli mültecilerin, Arapça tabela kullanmaları bazı Türk vatandaşların tepkisine neden oluyordu. İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı’nın yaptığı açıklamalar doğrultusunda yeniden gündeme gelen Arapça tabelalar konusu, özellikle sosyal medyada bir linç girişimine döndü. Fakat durumun böyle olmadığı Kahramanmaraş’taki Suriyeli esnafların iş yerlerinde görülüyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA TABELALAR DEĞİŞTİ!

Geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin hem kent estetiğinin korunması hem de görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi için başlattığı uygulamalar kapsamında, farklı dilde yazılmış tabela, ilan ve tanıtıma yönelik levhalara ilişkin yeni kararlar alınmıştı. Türkçe anlaşılırlığın da kolaylaştırılması amacıyla başlatılan çalışmada, tabelalarda en az yüzde 60 oranında Türkçe karakter kullanılması, yazı karakterleri ve boyutunun da aynı olması kararlaştırılmıştı. Belirlenen standartlar doğrultusunda iş yeri ve işletme sahiplerine gerekli uyarılarda bulunularak kurallara uymaları istenmişti. Bu çalışmalar sonucunda Kahramanmaraş’taki Suriyeli mültecilerin iş yerlerinin büyük kısmının tabelasının Türkçe olduğu görülürken, Suriyeli esnaflar ise kent halkına misafirperverliklerin dolayı teşekkür etti.

İşte Kahramanmaraş’taki Suriyeli mültecilerin görüşleri;

TÜRK HALKININ DA YAZILANLARI ANLAMASI İÇİN YAPTIK”

Paşa Lokantası sahibi Abdul Halil

Dört yıldır Kahramanmaraş’tayım, burası gerçekten çok güzel. İnsanlarınız çok iyi, bize çok güzel davranıyorlar, Allah’a şükürler olsun olumsuz bir durum yok. Biz Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’de olmaktan çok memnunuz, burası güvenli. Tabelalarımızı geçtiğimiz aylarda Türkçe’ye çevirdik, Türk halkının da yazılanları anlaması için yaptık. Bütün Kahramanmaraş halkına ve Türk halkına bize yapmış oldukları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum.

ANLAŞILABİLİR OLMASI İÇİN TABELALARIMIZI DEĞİŞTİRDİK”

Arabicana Şekerleme sahibi Muhammet Cemil Nabhan

Yaklaşık 7 sene önce ülkemizdeki savaş zulmünden kaçarak Kahramanmaraş’a yerleşmiştik. Burada kent halkı bize çok misafirperver davrandı. Biz de Suriyeliler olarak Türkiye’ye faydalı olabilmek, onlara teşekkür etmek için çalıştık. Elhamdülillah Türk askeri sayesinde oradaki ailelerimiz, anamız, babamız çok iyi durumda yaşıyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederiz. Allah kendisinden razı olsun, Müslüman ülkelerin duasını üzerinden eksik etmesin ve sürekli güç nasip etsin. Kimsesiz zamanlarımızda kimimiz oldunuz, bize evinizi açtınız, ekmeğinizi paylaştınız. Kardeş Türkiye’ye teşekkür ederiz. Artık tabelalarımız da Türkçe. Anlaşılabilir olması için tabelalarımızı değiştirdik.

BİZE KARŞI GÖSTERİLEN MUAMELE GÜZEL”

Tekke Dürüm sahibi Abdülaziz İsmail

Ben de 7 yıldır burada yaşıyorum. Ben burada olmak çok memnunum, halkınız çok iyi ve çok güzel. Bize karşı gösterilen muamele güzel, burası güvenli. Recep Tayyip Erdoğan sizin olduğu kadar bizim de liderimiz, bizi tek koruyan lider o oldu. Artık Arapça tabela asmak yasak, biz de Suriyeli esnaflar olarak tabelalarımızı düzenledik, Türkçe’ye çevirdik.

BAZEN TÜRK MÜŞTERİLER BİLE GELİYORLAR”

Medine Kuyumculuk sahibi Abdül Fettah Varid

6 yıldır Kahramanmaraş’ta oturuyorum. Suriye’de ki iç savaştan, Esed’in zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınmıştık. Kahramanmaraş çok güzel bir şehir. Vatandaşlarınız hem Müslüman, hem temiz hem de ahlaklı. Ben çok düşündüm hangi şehirde yaşasak diye, buranın İslam’ın daha iyi yaşandığını gördüm, dinine bağlı insanlar burada çok daha fazla. Hepsi namaza gidiyor, Kahramanmaraşlılar Müslüman temiz kardeşlerimiz. Ben çocuklarıma Türkçe öğretiyorum, sizin okullarınızda okuyorlar. Burada yaşamımızı sürdürüyoruz, İnşallah bizim ülkemizde savaş biterse geri döneceğiz. Tabelalarımızı Türkçe yapmamızı Türk halkı çok istiyordu, biz de onların ev sahipliğinden ve güzel bakışından dolayı Türkçe yaptık. Şimdi bazen Türk müşteriler bile geliyorlar, bizle alışveriş yapıyorlar. Hepsi bizim kardeşimiz.

BAKAN YARDIMCISI ÇATAKLI’DAN SURİYELİLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü olmadığını söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, önemli konularda suç işleyen Suriyelilerin Türkiye'de geçici koruma statüleri iptal edilmek suretiyle yasal kalış hakları sonlandırılacağını ve ülkelerine gönderileceğini söyledi. Son zamanlarda sosyal medyada yapılan Suriyelilerle ilgili olumsuz paylaşımların sorulması üzerine Çataklı, Suriye'deki olaylarda 1 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Haziran da Suriye'de kayıtlara geçen sivil can kaybının 347 olduğunu belirten Çataklı şöyle konuştu:

GÜVENLİĞİ SAĞLANAN BÖLGELERE 335 BİN SURİYELİ DÖNDÜ”

"Ülkemizde bulunan Suriyeli misafirlerimizle ilgili ana hedefimiz ülkelerine dönmelerini sağlamak. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlığımızın ve ilgili kurumların yoğun gayretleri var. Bu amaçla iki operasyon yaptık. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarını gerçekleştirdik. Güvenliği sağlanmış bu bölgeye 335 bin Suriyelinin dönüşü gerçekleştirildi. Ülkemizin temel hedefi, orada istikrarın sağlanması ve bu insanların yurtlarına, evlerine dönmesinin temini. Ancak kimseyi zorla gönderme şansımız da yok. Zaten bizim dışımızda da ne Avrupa ülkelerinden ne Suriye'nin komşusu olup Suriyelilerin sığındığı ülkelerden kimsenin zorla Suriye'ye gönderildiği de yok."

SUÇ İŞLEYEN SURİYELİLERİN YASAL KALIŞ HAKKI İPTAL EDİLİYOR”

Çataklı, "Kimsenin bir defa ülkemizde suç işleme özgürlüğü yok. Bu Suriyeliler için de geçerli vatandaşımız için de geçerli. Suriyelilerin de diğer yabancıların da işlediği suçlarla ilgili olarak hem adli mercilerimizde işlemler sürüyor hem de idari işlemler gerçekleştiriliyor. Özellikle önemli konularda suç işleyen Suriyelilerin Türkiye'de yasal kalış hakkı yani geçici koruma statüleri iptal edilmek suretiyle yasal kalış hakları sonlandırılıyor. Ülkelerine dönmeleri sağlanıyor" diye konuştu.

DENETİMLERİ SIKLAŞTIRACAĞIZ”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nce, ilgili bütün paydaşların da görüşleri alınmak suretiyle 'Düzensiz Göçle Mücadele Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı'nın hazırlandığını ve uygulamaya konulduğunu anlatan Çataklı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklaması ve talimatları doğrultusunda 6 aylık ayrı bir planlama çalışması yaptıklarını dile getirdi.

YABANCILARIN UYUMU NOKTASINDA ÇALIŞMALAR YAPILACAK”

Çataklı, şöyle devam etti: "Önümüzdeki 6 aylık süreçte ülkenin tamamında, ilk girdikleri sınırın kapısından ülkenin her sathında yoğun denetim yapacağız, denetimleri sıklaştıracağız. Ülkemize yasa dışı yollardan girmiş olan tüm yabancıların yakalanması ve sınır dışı edilmesiyle ilgili çalışmalarımıza hız vereceğiz. Yasal yollardan da olsa ülkemizde olan yabancıların uyumu konusunda çalışma yürüteceğiz. Bu ülkenin kurallarına, geleneklerine, göreneklerine ve kamu düzenine uymaları hususunda çalışma yürüteceğiz."

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz