Kahramanmaraş’ta yaşayan küçük yaştaki çocuklar okula gitmek yerine kağıt ya da eski eşyalar toplayıp satarak geçimlerini sağlıyorlar.

2011 yılında Suriye’de ki çıkan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’nin çeşitli şehirlerine veya kamplarına sığınan Suriyeliler 4 yıldır ülkelerinden uzaklar. Suriyelilerin en yoğun yaşadığı şehirlerden biri olan Kahramanmaraş’ta ki Suriyeliler geçimini çeşitli meslek gruplarında çalışarak geçimlerini sağlıyor. Ancak yaşları çok küçük de olsa bazı Suriyeli çocuklar şehrin çeşitli bölgelerinde kâğıt toplamaya başladı. Kendi boylarından büyük el arabasıyla dolaşan ve çöp konteynerlerine tek tek girip hurda arayan Suriyeli çocuklar, bir şeklide geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Gün boyu çöpleri karıştırarak bulduğu kâğıt, demir ve plastik malzemeleri topluyorlar. Sabahın ilk saatlerinden itibaren çöp konteynerlerini karıştırmaya başlayan çocuklar, çöpten ekmek paralarını çıkartmak için büyük çaba harcıyor.

OKULYOK İŞ VAR
Normal şartlarda eğitimlerine devam etmeleri gereken Suriyeli çocuklar sadece kağıt atık toplayarak değil kağıt mendil satarak da aile bütçesine katkı sağlamaya çalıyor. Kışın yaklaşması ve havaların soğuması işlerini zorlaştırsa da onlar aslanın midesinde olan ekmeği çıkarmak için mücadelelerine devam ediyor.

SURİYELİLER GENİŞ AİLELERDEN OLUŞUYOR
Toplum yapıları bakımından çok geniş aile yapıları olan Suriyeliler en az 6-7 kişilik aile bireylerinden oluşuyor. Aile içerisinde birey sayısı arttıkça doğal olarak giderlerde artıyor. Hayatın gittikçe pahalılaştığı günümüzde yabancı bir ülkede olmanın dezavantajını yaşana Suriyeli vatandaşlar ailedeki tüm bireyleri çalıştırmak zorunda kalıyor.

BİR KISIM ŞEHİRDE BİR KISIM ÇADIRKENTTE
Orta Doğu’da yaşanan karışıklıktan kaçan Suriyelilerin bir kısmı kendileri için önceden hazırlanmış Çadırkentte yaşarken bir kısmı da şehir merkezinde yaşıyor. Bu durumun temel sebebi ise Kahramanmaraş’a olan göçün beklenenden çok daha fazla olması.

EV KİRALARI ARTTI
Özellikle Kahramanmaraş merkezde Suriyeli vatandaşları çoğalması ve birkaç ailenin birleşip tek bir ev tutması konut kiralarının da artmasına neden oldu. Kahramanmaraşlı vatandaşların birçoğu bu konudan şikayetçi olurken ev sahipleri için bu durum biraz daha farklı. Normal koşullarda 500 liraya verecekleri ve yaklaşık 3 katına kiralayan ev sahipleri bu pahalılıktan pekte şikayetçi değil.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz