Tarihi 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından gazetemize değerlendirmelerde bulunan CHP İl Başkanı Esat Şengül, Kahramanmaraşlıların ahde vefa duygusuyla Ali Öztunç’u 24 Haziran’da milletvekili olarak seçtiğini söyledi. 2 dönemin ardından milletvekili çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Şengül, Öztunç’a oy veren vermeyen herkesin kazandığını belirtti. Sözlerinin devamında genel merkezdeki kurultay çağrılarına ilişkin de konuşan Şengül, sürecin anormal olmadığını ve CHP’de bu tür kurultayların gayet doğal olduğunu söyledi.

KAHRAMANMARAŞ AHDE VEFA DUYGUSUYLA ÖZTUNÇ’A OY VERDİ”
Şengül, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Tabii 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde milletvekili çıkaramamıştık. Buna tüm partililer olarak üzüldük. Çünkü 7 Haziran’da bir ön seçim yapmıştık ve o ön seçimde 22 tane aday adayı yarışmıştı. O dönemde birinci sıra adayımız eski Pazarcık Belediye Başkanımız Kamil Dalkara ile güzel bir çalışma yürütmüştük. Hatta CHP tarihinin en güzel vatandaşa en dokunur seçim bildirgesi vardı. Buna rağmen milletvekili çıkaramamıştık. 1 Kasım’da da Ali Öztunç, RTÜK üyesi iken istifa etti ve genel merkez Kahramanmaraş’tan birinci sıra milletvekili adayı olarak gösterdi. Ali Bey tabii ilk geldiği sıralar Kahramanmaraşlı olmasına rağmen kent seçmeninin yapısını bilmiyordu. Ama o kampanyada geldi, gördü. Kahramanmaraş’ın ihtiyacı olan şeyler nelerdir? Bunları gördü. 1 Kasım seçimlerinde acı olan durum az bir oyla seçimi kaybetmemiz oldu. Düşünün ki 400-500 oy ile seçimi kaybetmiş bir vatandaş hala Kahramanmaraşlı bırakmıyor. Geliyor Kahramanmaraş’ın nerede ne sorunu var? Kendisi milletvekili olmadığı için yanında milletvekili heyetleri ile gelip o sorunu yerinde inceleyip, o sorunu alıp meclise taşıma noktasında müthiş faaliyetler yaptı. Böyle olunca da tabii Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz ahde vefa duygusuyla Ali Öztunç’u 24 Haziran’da milletvekili olarak seçti.”

BU DÖNEMDE 7 HAZİRAN’DAKİ GİBİ BİR KONJEKTÖR VARDI”
24 Haziran seçimlerinde de 7 Haziran’daki gibi bir konjektörün olduğuna dikkat çeken Şengül, “Bir yanda barajı geçmek isteyen HDP vardı. HDP barajı geçmek için bizim seçmen kitleminiz bir kısmını kendine kanalize etmeye çalıştı” diye konuştu. Şengül, “Bizim hemşerilerimiz aynı siyasi görüşte olmasa da memlekete hizmet edenin hakkını verirler diye düşünüyorum. Bu dönemde 7 Haziran’daki gibi bir konjektör vardı. Bir yanda barajı geçmek isteyen HDP vardı. HDP barajı geçmek için bizim seçmen kitleminiz bir kısmını kendine kanalize etmeye çalıştı. Bizde Kahramanmaraş’ta Ali Öztunç’u milletvekili yapmak için çalıştık. Neticede Ali Bey milletvekili seçildi. Ben Kahramanmaraşlılara müjdeler olsun diyorum. Kahramanmaraş sevinsin. Çünkü siyasi tercihler her zaman iktidar partisine dolu dolu oy vermekten yana olan hemşerilerim bu defa farkı şöyle görecekler; milletin menfaatini, milletin hakkını, hukukunu muhalefet partileri arar, sorar ve yoklar. Ali Öztunç böyle bir milletvekili olacak. İktidar partisinde çalışmayan milletvekili olduğu zaman yâda iktidar partisinin taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmediği zaman Ali Bey bunun takipçisi olacak” şeklinde konuştu.

FUTBOL TAKIMI GİBİ BİR AHENK İLE ÇALIŞMALARI SÜRDÜRDÜK”
Parti teşkilatları olarak seçim sürecinde futbol takımı gibi bir ahenkle çalışma yürüttüklerini dile getiren Şengül, şunları kaydetti: “Örgütümüzle birlikte 2012’de il başkanı olduk. Kendi çapımızda iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Çünkü değişen konjektöre uygun olarak hareket ediyoruz. Yöneticilerimiz 2012’den bu yana devam ediyor. Hepsinin emeğine sağlık. Bir futbol takımı gibi bir ahenk ile çalışmaları sürdürdük. Kaybettiğimiz zamanlar çok yıprandık. Ama ben örgütümüzün yapısını bildiğim için inancım hiç kırılmadı. Hatta seçim günü çok ta şık giyindim. Çünkü kazanacağımıza dair müthiş bir sinerjim vardı. Tabii akşam saatleri itibariyle seçimi kaybetmiş gibi görünsek te ben yurt dışı oylarının İyi Parti’den yüksek geleceğini biliyordum. Bunun neticesinde de kanacağımızdan emindim. Hiçbir şekilde bir telaşa girmedim. Tabii burada ben tekrar örgütümüze teşekkürlerimi sunuyorum. Kahramanmaraş’ta Ali Öztunç’a 65 bin oy veren seçmenin alnı dik olsun. Ali Öztunç bunların hakkını verir. Ama oy vermeyen seçmenimizde rahat olsun Ali Öztunç ayrım yapmadan siyasi ayrımcılık yapmadan Kahramanmaraş’a hizmet eder. Bu yönüyle de gönlüm rahat.”

ŞU ANDA ANORMAL OLAN BİR SÜREÇ YOK”
Şu anda genel merkezde anormal bir durumun söz konusu olmadığından bahseden Şengül, “Tabii seçim sürecinin ardından parti içinde bazı çalışmalar oluyor. Zaman zaman basın bunu gerektiğinden fazla önemsiyor. Normalde kurultaylar CHP’nin geleneklerinde olan doğal bir süreçtir. Kurultaysız olmaz. Danışma meclisi olmadan olmaz. Bu CHP’nin olmazsa olmazıdır. Şimdi herkes şöyle bir noktaya çekmeye çalışıyor; işte Muharrem Beyin cumhurbaşkanlığı adaylığında yüzde 31 oy alması, partinin de yüzde 22 oy bandında kalmış olması. Bundan dolayı , “Muharrem İnce ile Kemal Kılıçdaroğlu birbirine girdi” gibi kamuoyundan duyduğum bazı söylemler var. Şu anda anormal olan bir süreç yok. Ancak bu sürecin abartılması CHP’yi yıpratıyor. Bir seçim yaşanmış, seçimden sonra kazanım da var kaybedilen de var. Dolayısıyla bunun bir değerlendirilmesinin yapılması doğal bir şey. Benim gönlüm arzu ederdi ki ilçelerden başlamak üzere illerde danışma kurulu toplantıları yapılsın. Arkasından genel merkezimiz seçim çalışmaları değerlendirmesi kapsamında kurultayı toplasın. Partinin genel merkezi, MYK’si bugün toplanacak. Bugün bir karar verecek” ifadelerini kullandı.

ONURSAL BAŞKANLIK TEKLİF ETME TEK BAŞINA MUHARREM BEYİN İŞİ DEĞİL”
“Partinin cumhurbaşkanı adayı bir seçim kaybetmiş olsa da kimsenin beklemediği şekilde oldukça iyi bir oy aldı. Tabii bazı durumları söyleme hakkı var ama onursal başkanlık teklif etme tek başına Muharrem Beyin işi değil” diyen Şengül, sözlerinin devamında şunları dedi: “Bu partinin en büyük organı kurultay delegeleridir. Muharrem Bey kendine verilen güveni boşa çıkarmamak adına, “Ben bundan sonraki süreci de genel başkan olarak yürütürsem daha başarılı olurum” düşüncesinin iştahı var. Bu da siyaset içinde normal bir düşünce. Ama diğer yanda da gerek Muharrem beyin adaylığı ile ilgili gerek diğer birkaç hamleyle ilgili Kemal Beyinde Türk siyasi tarihine geçebilecek müthiş hamleleri vardı. Dolayısıyla birisi genel başkanımız diğeri de cumhurbaşkanı adayımız. Biz birini öbürüne değişecek durumda değiliz. İkisi de partimizin değeri.”

YEREL SEÇİMLERDE EN AZ 4-5 İLÇE BELEDİYEYİ KAZANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”
Şengül, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yerel seçimlere hızla hazırlanmamız gerekir. Bunun içinde az önceki konuşmamda da ifade ettiğim gibi bir kurultay yapılacaksa bir an önce yapılmalı. Yaşanmayacaksa bir an önce bu defter kapanmalı ve yerel seçimlere odaklanmalıyız. Çünkü son ittifak yasası ile ittifak partilerinin almış olduğu oy oranı ortada. Bu ittifaklar yerelde devam edecek mi etmeyecek mi? Bunlara partilerin yetkili kuruları karar verir. Biz ittifak olmayacakmış gibi kendi hazırlıklarımızı yapacağız. Ama bir ittifak ile hareket edildiği zaman ben Kahramanmaraş’ta en az 4-5 ilçe belediyeyi kazanacağımızı düşünüyorum. Bir defa Nurhak’ı asla vermeyeceğiz. Pazarcık’ı geçen seçimlerde kaybettik. Pazarcık’ta çok iddialıyız. Zaten Ekinözü’nü 120 oyla kaybetmiştik. Ekinözü’nde iddialıyız. Andırın’da iyi bir çalışma yürüttük. Belki seçim kazanabilecek oy potansiyeline ulaşamadık ama Andırın’da da bir şeyler yapılabileceğini gördük. Yine bu dönemle ilgili Çağlayancerit’e ayrı bir iştahlıyız.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz