Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Haydar Ürün tarafından anlatılan toplantıya Sağlık Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve müdürlük çalışanları katıldı. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkları şu şekilde özetleyen Dr. Ürün, “Su ve besinle bulaşan hastalıklar eski çağlarda çok büyük salgınlara neden olurdu. Günümüzde bu hastalıklar çok sık görülmese de hala tehlike teşkil etmektedir. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklara örnek olarak tifo, kolera, bağırsak parazitleri, bruselloz, hepatit A ve besin zehirlenmeleri verilebilir, “ diyen Dr. Ürün, “Su sağlığımızın garantisidir. Hayatın gücü, yaşamsal besinlerin en önemlisidir. Vücudumuza ihtiyacı kadar temiz ve kaliteli suyu sağlamadan sağlıklı olmak mümkün değildir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat için yeteri kadar sağlıklı su tüketilmelidir.Tükettiğimiz suların mineral içerikleri (kalsiyum, magnezyum, sodyum gibi) farklı olabilir, Her yaşta suya ihtiyaç vardır. Gıda kaynaklı hastalıklar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığı üzerinde özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bunun sonucunda insanların sağlığını ve hayatını kaybetmesi yanında, yapılan sağlık harcamaları büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Gıda güvenliği programlarının uygulanmasıyla bu tehlikeler en aza indirilerek meydana gelen hatanın nereden kaynaklandığı ve çözümü bulunabilmektedir” dedi. 

'SULAR KLORLANARAK KULLANILMALI'
Dr. Ürün, su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmada yapılması gerekenler konusunda ise şunları söyledi: “Sağlıklı ve yeterli su temin edilmeli, günlük hayatımızda ellerimiz yeterli sıklıkta bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. Köylerde kaynağı koruma altında olmayan ve klorlanmayan sular içme ve kullanma suyu olarak tüketilmemelidir. Kanalizasyon şebekesi bulunmayan yerleşim yerlerinde içme suyu kaynakları dikkate alınarak uygun koşullarda fosseptik çukurlar yapılmalıdır. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir.• Yiyecekler iyi pişirilmeli, güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Açıkta ambalajı olmadan satışı yapılan ve çabuk bozulabilen gıdalar alınarak tüketilmemelidir. Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, sıcak ve nemli havalar dikkate alınarak gün içerisinde uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Bulaşıcı hastalık taşıması muhtemel evcil ve yabani hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Kişiler, hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından toplumdaki diğer kişilerin hastalanmaması için insanlarla yakın temastan kaçınmalıdır. Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma gibi hastalık belirtileri ortaya çıkarsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

Haber Merkezi

 

Editör: Mahmut Beyaz