Son 3 yıldır yağışların yeterli oranda olmaması nedeniyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine bağlı Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (KASKİ) kuraklık eylem planını devreye soktu. İlk olarak kentte bulanan yaklaşık bin 200 caminin şadırvanlarında muslukları değiştirdi. Ayrıca ekipler kent genelinde bulanan çeşmelerin musluklarını değiştirerek suların boşa akmasını engelledi. Bunun yanında kayıp kaçak ekibi kuran KASKİ genel müdürlüğü 5 mobil birimden oluşan ve teknolojinin son harikası cihazları kullanan ekipleri sayesinde, mahalle, cadde ve sokaklardan geçen boruları dinlemeye başladı. Gece ve gündüz dinleme yapan ekipler, kaçağın yerini belirleyerek kaçakların önüne geçiyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile başlayan seferberlik ile ekipler 7/24 çalışabilecek seviyeye getirildi. Mobil ve dahili birimler oluşturularak kaçakların önüne geçilirken, kaçaktan kurtarıla sular vatandaşların evlerine veriliyor.

TÜKETİM ARTACAK

Yaz aylarında tüketimin artması ile başlayacak su sıkıntısı böylelikle çözülmüş olacak. Şeyhadil Mahallesi Veysi Kaynak Caddesi üzerine gelen ekipler, burada dinleme yaptı. Suyun geçtiği tüm noktalar ekiplerce dinlenirken kaçak olmadığı tespit edildi. Teknolojinin yardımı ile Drone uçuran ekipler su borularının çok geçtiği alanlarda ise hesaplama yaparak kaçakları anında bulabiliyor. Bu yaz ve sonraki yıllarda yapılacak denetimler ile kaçakların önüne geçilerek vatandaşın temel ihtiyacı olan su kesintiye uğramayacak.

HER GÜN DENETİMDEYİZ

Konu hakkında bir açıklama yapan kayıp kaçak ekiplerinden İbrahim Kusan: “KASKİ Dulkadiroğlu şubesinde çalışıyorum. Kaçak suyu tespit etmek için gece gündüz, ihbar gelsin gelmesin tüm sokaklarda gezip kaçakları kontrol ediyoruz. Son 2-3 yıldır yağışı az almamız nedeniyle yaşanabilecek sıkıntıları en asgari düzeye indiriyoruz. Kaçak suların olduğu noktaları tespit ederek, arızaların giderilmesi sağlıyoruz. Böylelikle vatandaşın evine örneğin 100 metreküp su gireceğine 200 metreküp su girmiş oluyor. Bin 200 caminin ve kent merkezinde bulanan çeşmelerin musluklarını değiştirerek, suların boşa akmasını da önleyeceğiz” dedi.

Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz