Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısının yanında bulunan Kasaplar Çarşısının içinde küçük bir güvercin dükkanı olan Öcal Demirel, Güvercinleri seyrederken günlük yaşamın sıkıntılarından kurtulduğunu söyledi. özellikle çok değerli güvercin sattığını belirten Demirel, 50 Bin TL’nin altında satış yapmadığını söyledi. 52 yaşındaki Demirel, “Güvercinler bizim yaşama şansımız. İnsanın ne kadar sıkıntısı, derdi olursa olsun güvercinlerle on dakika geçirdikten sonra insanda ne keder kalır ne sıkıntı. Bu anlatmakla olmaz, bunu ancak yaşayan bilir” dedi.

GÜVERCİN BESLEMENİN SIKINTISI YOK”

11 yaşından itibaren güvercin besleyen Demirel, “Güvercin beslemeyi babam yapıyordu. Babamdan bana geçti benden ise evladıma geçti. Ve bu sevgi ilerledikçe mesleğimiz oldu. Bu meslek maraşta hobi olarak yapılıyor. Türkiyede en çok güvercin beslenilen ve satışı yapılan yer Şanlıurfa ve sonrasında Kahramanmaraş geliyor. Güvercin beslemenin öyle bir sıkıntısı yok. Sabahın erken saatlerinde buraya geliyorum ve onları besliyorum. Onları beslemek insana huzuru veriyor. Bakımını yapıyoruz. Senede ise ilaçlamasını yapıyoruz. Her gün ise güvercinlerin temizliğini yaparak hizmetimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

FİYATLAR DEĞİŞİYOR”

Demirel, “Dışarı gidiyoruz ve bazı istenilen kuş türleri alıp geliyoruz. Onları burada besleyip büyütüyoruz. Ve daha sonra onların satışını yaparak ekmek paramızı kazanıyoruz. Güvercinlerin fiyatları ise değişiyor.5 bin, 10 bin ve 50 bine kadar fiyatlar var. Bende ise 50 bin’nin alktında kuş yok” ifadesini kullandı.

GÜVERCİN BESLEMEK İNSANALARI KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN ALIKOYAR”

Güvercin beslemenin huzur olduğunu söyleyen Demirel, “ Eğer bu olmazsa bizim yaşama şansımız yok. Buraya gelipte 70-80’nin altında güvercin bulamazsınız. Güvercin beslemek insanaları kötü alışkanlıklardan alıkoyuyor. Evlatlarımın hepsinin güvercin beslemesini isterdim. Güvercine bağımlı olmak başka bir şey. Sabahın erken saatlerinde buraya gelip serin havada onların uçusunu izlemenin tarifini yapamayız”dedi.

NE KEDER KALIR NE SIKINTI”

Güvercin besleyerek stres dağıtıyorum diyen Demirel ,“ Güvercinleri seyrederken günlük yaşamın sıkıntılarından kurtuluyorum. Bu işin keyifli taraflarının yanı sıra güvercin beslemenin sorumlulukları da çok büyük. Yemlerini veriyor, yavru yumurtalarını ve yavru gelişimini kontrol ediyoruz. Kümesin temizliğini yapıyoruz. Hasta kuşlarla ayrıca ilgileniyoruz. İnsanın ne kadar sıkıntısı, derdi olursa olsun güvercinlerle on dakika geçirdikten sonra insanda ne keder kalır ne sıkıntı. Bu anlatmakla olmaz, bunu ancak yaşayan bilir”şeklinde konuştu.

GÜVERCİNLER ASIRLARDIR İNSANLARIN EN YAKIN DOSTU OLMUŞTUR

Onlardan vazgeçemediğini dile getiren Demirel , “Güvercinlerime özenle bakıyorum. Kısacası bunlara bağlandım. Bu sevgiyi daha da artırarak sürdürmeyi düşünüyorum. Zor ve stresli bir iş fakat bunlarla bu zorluğu ve stresi atıyorum. Güvercinler asırlardır insanların en yakın dosttu olmuştur. Güvercinler benim çocuklarım gibidir” ifadelerini kullandı.

Haber: Fazilet Çomruk



 

Editör: Mahmut Beyaz