Toplumsal kalite bir yaşam biçimimiz olacaksa, doğru fiziksel bir eğitim süreci ile Ruh ve Beden Sağlığı için, Yaşam koçları, Spor eğitmenleri, Doktorlarla kardiyoloji psikoloji uzmanları ile birlikte çalışmak gerekir. Her şeyin başı sağlık olduğuna göre, Efor testi deyince aklımıza ne geliyor. Efor testi yaşa cinsiyete göre kişiye uygun egzersizler yaptırılarak, kalp ve damar hastalığının olup olmadığını belirlemektir. Ayrıca efor testi fiziksel aktivitelerde belirsiz durumların aydınlanması ve netleşmesinde önemli rol oynar. Efor testi göğüs ağrılarımız, nefes darlığımız ve koroner damar hastalığı tanısında önemli yeri vardır. Hastane ortamında efor testi yaptırmak daha uygun ve güvenlidir. Efor testi koşu bandında belli aralıklarla yüklenme yoğunluğu artırarak yapılan tempolu koşulardır. Efor testinde spor ve egzersizlerde rahat kıyafet seçimi çok önemlidir.

***

 Yapmış olduğumuz fiziksel çalışmalarda örneğin iş hayatımızda merdiven inip çıkmada koşup yürümede nefes darlığı göğüs ağrısı halsizlik ve yorgunluk oluyorsa kalbimizin güçsüz olduğunun habercisidir. Güçlü kalp bir pompada yeteri kadar kanı damarlara göndermesidir. Dakikadaki kalp atım sayımız normal zamanda 60-80 arası olmalıdır. Eğer kalbimiz bunları olumlu bir şekilde yapamıyorsa sıkıntı vardır. Efora dayalı egzersizlerde yaş ve cinsiyet önemlidir. Kalp atım sayısı yükseldiğinde nefes almakta zorlanıyorsak, tekrar dinlenme aralığında nabız uzun sürede toparlanıyorsa yine sıkıntı var demektir. Doktor ve spor eğitmenleri kontrollünde doğru egzersizler seçilmelidir. Temiz hava, doğa, doğru egzersiz, dengeli beslenme, dinlenme ve uyku hepsinin ilacıdır.

***

Okulların açıldığı şu dönemlerde çocuklarımızı hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak tutalım ki günümüzün hastalığı olan obeziteden kurtaralım. Okul sporlarında çocuğu yeteneğe göre doğru yönlendirme olumlu sonuçları ortaya çıkarır. En önemlisi çocuğu ve ailesini araştırmadan, Doktor kontrolünden geçirmeden spora başlatmayalım. Belli yaş üstünün şu günlerdeki en çok şikâyetleri ödem oluşması buda hareketsizlikten ve yanlış beslenmekten kaynaklanıyor. Bunun için bolca Marul ve salata tüketelim. Süt ürünlerine ağırlık veriyoruz. Sağlıkla hoşça kalın.