Şu günlerde insanlığın en büyük tedirginliği olan ve aldığı canlarla toplumların yaşam biçimini önemli ölçüde etkileyen Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgınından korunmak için alınacak önlemlerin başında spor yapmak geliyor. Özellikle egzersiz yapıldığı sırada vücutta salgılanan Dopamin, serotonin, melatonin ve endorfin gibi birçok hormon bağışıklığı güçlendirdiği gibi hastalıklı hücrelerin de gelişmesini engelliyor. Spor yapan bireylerin Covid-19’a yakalandığı takdirde spor yapmayan diğer insanlara oranla daha şanslı olduğunu ve hastalığı daha çabuk atlatma olasılığının olduğundan bahseden Elit Body Fitness Spor Salonu İşletme Sahibi İlhan Topuz, “Kaliteli yaşamanın ve daha sağlıklı bir hayatın yolu hem kaliteli beslenmeden hem de günlük egzersizlerden geçer” dedi.

VÜCUDUMUZDA KANSER BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK HASTALIKLI HÜCRE MEVCUTTUR”
İnsan vücudunda kanser başta olmak üzere birçok hastalıklı hücrenin mevcut olduğunu anlatan Topuz, “Vücudumuzda kanser başta olmak üzere birçok hastalıklı hücre mevcuttur. Bunların ortaya çıkması bazı şartlarla mümkündür. Nedir bu şartlar? Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması. Bu da nasıl olur? Kalitesiz beslenme ve sporsuz bir hayatla beraber bağışıklık sistemi zayıflar ve bununla beraber hastalıklar baş göstermeye başlar.  Kalitesiz beslenme ve devamında gelen hareketsiz yaşam, spordan uzak kalma bağışıklık sistemimizin zayıflamasına bununla beraberde koronavirüsün vücudumuzda kendini göstermesine sebep olur” şeklinde konuştu.

“SEROTONİN HORMONU HASTALIKLI HÜCRELERLE SAVAŞIR”
Spor yapıldığında vücutta salgılanan serotonin hormonunun özelliğine değinen Topuz, bu hormonun hastalıklı hücrelerle savaştığını belirtti. Topuz, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Spor yapmanın sayamayacağımız kadar faydaları var. Ama bizim konumuz Covid-19 olduğu için bu konuyu şu şekilde ele alalım; antrenman yapmakla beraber vücudumuzda birçok hormon aktif hale gelir. Nedir bu hormonlar? Dopamin, serotonin, melatonin ve endorfin gibi birçok horman kendini göstermeye başlar. Mesela serotonin hormonundan bahsedeyim. Antrenman yâda spor yaptığımız zaman serotonin aktif hale gelir.         Bu hormonun aktif hale gelmesiyle beraber vücudumuzda kanserli hücreler başta olmak üzere birçok hastalıkla vücudumuz savaşmaya başlar.”

“KALİTELİ BİR YAŞAMIN YOLU SPOR YAPMAKTAN GEÇİYOR”
Kaliteli bir yaşamın yolunun sağlıklı beslenmeden ve egzersiz yapmaktan geçtiğini ifade eden Topuz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Antrenman esnasında yükselen nabzımızla beraber yani kalbin volümüyle beraber kan dolaşımı artmaya başlar. Kan dolaşımının artmasıyla da daha kaliteli bir dolaşım sistemimiz yâda daha kaliteli bir sindirim sistemimiz ortaya çıkar. Bununla birlikte de gerek akciğerlerimiz gerekse de diğer organlarımız güçlenmeye başlar. Buda bizi tüm hastalıklara karşı korunmamızı sağlar. Spor yapmak hayat kurtarır. Kaliteli yaşamanın ve daha sağlıklı bir hayatın yolu hem kaliteli beslenmeden hem de günlük egzersizlerden geçer.”
HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz