Spor öncesi ve sonrası beslenme egzersiz performansını doğrudan etkilediği bilinmektedir. Sporcuların veya insanların amaçları ve hedefleri bir birinden farklı antrenman programları olsa da ortak çalışma alanları hemen hemen birbirlerinin benzeri ve aynısı diyebiliriz. Antrenman öncesi tüketeceğiniz sağlıklı besinler doğru seçilirse performansı doğrudan etkilediğini unutmayalım. Tabi ki boş mide ile aç karnına yorgunken, halsizken, isteksizken spordan uzak durmalıyız.
Bu şekildeki antrenman yarar yerine vücudumuza zarar verip sakatlanmalara yol açabilir. Antrenman öncesi yapacağımız çalışmanın yoğunluğuna sıklığına ve zorluğuna göre beslenmemizi en az üç ile dört saat önceden yemeliyiz. Spor öncesi almamız gereken doğal enerji verici gıdaları yarımla bir saat önce almalıyız ki antrenmandaki dikkatimiz, enerji potansiyelimiz yüksek düzeyde olsun. Spordaki beslenme yaşa boya kiloya cinsiyete göre değişir.
Her insanın proteine karbonhidratlara yağlara mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Gereğinden fazla alınan gıdalar vücutta yağ depolanması ve kilo almamıza sebep olur. Tabi ki yaşantımızdaki mesleğimiz iş hayatımız almış olduğumuz kaloriyi etkiler. Günlük hayatta hareketli bir yaşam tarzı olan insanla oturarak masa başı çalışanların almış oldukları gıda ve enerjiler aynı değildir. Tabi ki hareketsiz insanlar çalışanlara göre daha az gıda tüketeceklerdir. Egzersiz öncesi doğru karbonhidrat, protein ve yağları dikkatlice seçmeliyiz. Hazır paketlenmiş dondurulmuş gıdalar mide, bağırsaklara sindirim sistemine zarar verdiği için antrenman performansımızı etkiler sağlıklı bir çalışma yapamayız. Doğal besinlerden şaşmayalım. Örnek verecek olursak. Kara üzüm, incir, hurma, muz, bal şerbeti, tuzsuz badem fıstık fındık, fıstık ezmesi ve üzüm şırası ile yapılan çeşitli gıdaları egzersiz öncesi alırsak dikkatimiz ve performansımız yüksek tutar. Antrenman sonrası yorgunluk halsizlikler olabilir. Vücuttaki su ve enerji depoları azalmıştır. Antrenmandan en az yarım veya bir saat sonra dinlenmiş rahatlamış durumdayken beslenmemizi yapmalıyız. Vücudumuz gerekli besin ve gıdaları aldıktan sonra dinlenme uyku vücudumuzu tekrardan en iyi şekilde toparlar bir sonraki antrenmana vücudumuzu hazır hale getirmiş oluruz. Egzersiz sonrası kızarmış yüksek yağ ve şeker içeren basit karbonhidratlar kan şekerini ani yükseltip düşürüldüğü gibi insülini harekete geçirip sağlığımızı tehlikeye atmış oluruz. Antrenman sonrası kasların kemiklerin daha dirençli uzun ömürlü olması için doğal besinler proteinler almamız gerekir. Doğal proteinler Et, balık, tavuk, hindi, yumurta, kuru baklagiller, baharatlar ve sebzegiller şaşmayalım. Sağlıkla hoşça kalın.