2011 yılında 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 81 ilde bulunan müdürlükleriyle devletin şefkat elini halka gösteriyor. Köklü devlet tecrübesi, engin kültür ve medeniyet birikimi ile evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa çerçevesinde sosyal hizmetlerin temel ilke ve esaslarını belirleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, nitelikli bir yaşam sürdürmekte güçlük çeken birey ve grupların yardımına koşuyor. Durumu olmayan insanların maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesinin ve ihtiyaçlarının karşılanmasının insani bir hak olduğu anlayışı içinde çalışmalarını sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 81 ilde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da İl Müdürlükleriyle sosyal sorunlarının önlenmesi için canla başla çalışmalarına devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana aile ve sosyal politikalar alanında hizmetleri iyileştirmeye, yeni politikalar geliştirmeye, ortaya çıkan risklere çözümler üretmeye çalışan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük altıncı bütçesine sahip bakanlık konumunda bulunuyor. Devletin şefkat elinin bütçesinin bu kadar büyük olmasına rağmen 6. olması ve kendisinden önde gelen bütçesi büyük 5 bakanlıkla birlikte Türkiye’nin AK Parti hükümetiyle gerek ekonomide gerekse de sosyal alanda kaydedilen ilerlemenin de göstergesi oluyor.

TOPLUMUN TÜM KESİMİNİ KUCAKLIYOR”

Vatandaşlar arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin eşit ve adil hizmet anlayışıyla toplumun tüm kesimini kuşatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da, kadınlar, çocuklar, engelliler ile şehit yakınları ve gazilere yönelik sosyal politika uygulamalarını en etkin hale getirdi. Ailelerin konut sahibi olmalarının yanında evliliği ve çocuk sahibi olmayı da destekleyen Bakanlık, bölgesel göç ve mültecilerle ilgili de önemli çalışmalara imza atıyor. Bakanlık ayrıca en önemli faaliyeti olan her türlü ihmal, istismar ve dışlanmadan insanları korumaya ve mağduriyetleri gidermeye çalışıyor. Bu kapsamda yaptığı birbirinden başarılı çalışmalarıyla bakanlığın en dikkat çekici İl Müdürlüğü olan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, tüm Türkiye’ye örnek olarak gösteriliyor. Bu başarının en büyük sahiplerinden biri olan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasının ardından oluşturulan Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün kurucu İl Müdürü olarak çalışmalarını sürdüren Mehmet Sertpolat, gazetemize açıklamalarda bulundu.

AİLE FACİASI, DRAM YADA SOKAK ÇOCUKLARININ OLMADIĞI BİR ŞEHİR”

Kahramanmaraş’ta sosyal politikayı belirlemeye dönük aile facialarının, dramların, sokakta yatan çocuk kavramının olmadığını belirten Mehmet Sertpolat, “Sosyal politika dediğimiz şeyin bazı göstergeleri vardır, bu anlamda köyden ilçeye yada ile metropollere doğru göç dalgasının olduğu illerde sorunlar daha çok yumak haline gelir, çıkmazlar, istatistikler daha abartılı olur. Bu anlamda Kahramanmaraş, göç noktasında çok göç almayan bir il olduğu için, Gaziantep, Mersin, Adana gibi bir şehir olmadığı için gerek asayiş olayları anlamında gerek sosyal politikayı belirlemeye dönük aile facialarının, dramların, sokakta yatan çocuk kavramının olmaması, sokak çocuğu diyebileceğimiz kritere uygun çocuğun olmamamı, sokakta yatan bir yaşlı yada engelli, hatta açıkta kalmış bir yaralı insan profilinin olmadığı bir şehir Kahramanmaraş. Bunun da ana belirleyicilerinden bir tanesi bu, ama bizim geleneklerine, milli ve manevi değerlerine çok bağlı bir şehir olmamızın da büyük bir artısı var. Bunların yanı sıra hem bakanlığımız hem de Valimiz Vahdettin Özkan’ın direktifleri doğrultusunda yaptığımız çalışmalarla Kahramanmaraş’ın bu dokusunu koruyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’IN SOSYAL DOKUSU ÖRNEK GÖSTERİLİYOR”

Kahramanmaraş’ın sosyal dokusunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda örnek gösterildiğine dikkat çeken Sertpolat, kentte 86 tane ailenin korunmaya muhtaç çocuk almak için sıra beklediğini söyledi. Sertpolat, “Örneğin koruyucu ailelerimiz özellikle bu şehrin sosyal dokusunun bir göstergesi. Bakanlığımız her yaptığı İl Müdürleri toplantısında Kahramanmaraş’ı örnek gösteriyor. Neden örnek gösteriyor? Diyor ki, ilgili genel müdür yada bakanımız, diğer illerde sırada bekleyen aile kavramı yok iken Kahramanmaraş’ta şuan da 86 tane aile korunmaya muhtaç çocuk almak için sıra beklemektedir. Bu Kahramanmaraş’ın aslında milli ve manevi değerlerini kendi o hamiyetperver yani tamamen vatanperverliği ve insancılığı olarak açıklanıyor. Bizim şehrimizle ne kadar iftihar etsek azdır. Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan’ın talimatları doğrultusunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz, bizlere desteklerinden dolayı Sayın Valimize şükranlarımızı da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

BİR AYDA 14 MİLYON 237 BİN 608 TL ÖDEME YAPILDI”

Sertpolat ayrıca, Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün aylık ödemelerini anlatan istatistikleri de gazetemizle paylaştı. Sadece Kahramanmaraş’a ait olan istatistikler, Türkiye’nin gücünün an büyük göstergelerinden biri oluyor. İstatistiklere göre Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sadece Nisan ayında, evde bakım, sosyal ve ekonomik destek, koruyucu aile, doğum yardımı, ücretsiz seyahat desteği ve özel bakım merkezlerine 14 milyon 237 bin 608 TL ödeme yaptı. 14 milyon 237 bin 608 TL ödemenin detaylarına bakıldığında ise 9 bin 404 kişiye verilen 10 milyon 183 bin 935 TL’lik

evde bakım hizmeti en büyük payı oluşturuyor. 2 bin 558 kişiye 1 milyon 894 bin TL’lik sosyal ve ekonomik destek verilirken, özel bakım merkezlerine ise 800 bin 718 TL ödeme yapıldı. Bin 639 aileye ise 770 bin 769 TL doğum yardımı, 308 bin 250 TL ücretsiz seyahat desteği ve 121 çocuk-90 aileye de 279 bin 935 TL koruyucu aile ödemesi yardımı yapıldı. İstatistiki bilgilerde Kahramanmaraş’ın şehit sayısı 386 olarak görülürken, istihdam edilen şehit ve gazi yakınlarının sayısı 342 oldu. İstatistiklere göre Kahramanmaraş’ta 90 ailede 121 çocuğun bakımı yapılırken, 85 aile ise sırada bekliyor. Sadece Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün bir aylık ödemelerine bakıldığında Türkiye’nin, 2023’e doğru tarihsel yürüyüşünde mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalarla emin adımlarla yoluna devam ettiği görülüyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz