Tahsin Şişman, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’ne bağlı İstasyon Mahallesi’nde ailesiyle birlikte ikamet eden, bu ülkenin değerlerine bağlı kalan ve hayatının geri kalan zamanını da ülkesinin yararına çalışarak geçirmeyi hedefleyen 24 yaşında bir genç. Tahsin gibi birçok genç organik gübrenin tarım için önemini kavrayarak, bu alanda faydalı olmak amacıyla çalışmalarına başlıyor. Başta meyve ve bahçe tarımı yapanlar olmak üzere çiftçiler, kimyevi gübrelerin yerine toprağa daha yararlı olan organik gübreyi tercih etmeye başladı. Organik gübre denilince de ilk akla gelen madde ise solucan gübresi. Kırmızı Kaliforniya cinsi solucanların ürettiği organik gübrenin, normal gübreye oranla yüzde 40 ile yüzde 60 fazla verim elde edilmesine imkan tanıdığı biliniyor. Atıldığı toprağa herhangi bir zarar vermeyen solucan gübresi, kaliteli ve lezzeti daha yüksek ürün elde edilmesinde ana faktörlerden biri olarak görülüyor. İşte Tahsin’de yaptığı araştırma sonucunda bu bilgilerin hepsine sahip olarak, vatani görevi olan askerliğini yaptıktan sonra ailesinin de desteğiyle solucan gübresi yetiştirmeye başladı.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!

Solucan gübresi toprağın fiziksel yapısını korur-iyileştirir, bitkilerin kökleri daha iyi gelişir, verimi ve ürünün kalitesini arttırır. Zengin makro ve mikro besin maddeleri içeriğiyle toprağı zenginleştirir. Çevre dostu özelliğinden dolayı toprağı kirletmez. Kimyasal maddeler, tarımsal ilaçlarla kirlenmiş ve fazla ağır metal içeren toprağın iyileşmesini sağlar. Kimyasal gübreleme ve damla sulama gübrelerine olan ihtiyaç azalır. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Bu nedenle sulama sayısı azalır. Toprağın havalanma kapasitesini arttır, toprağın tava gelmesini kolaylaştırır. Bitkinin gelişimine olumlu etki yapar, hızlandırır. Erozyon riskini azaltır. Çünkü toprağın yüzeyindeki tanelerin kümeleşmesinde rol oynar. Sıkışık toprağın oluşumunu önler. Toprak yüzeyinde sert tabakaların oluşmasını önleyerek, kolayca işlenmesini sağlar. Toprakta mikroorganizmaların azalmasını önler, uygun seviyeye getirerek biyolojik dengenin kurulmasını sağlar. Toprağın pH'ını ve sıcaklığını düzenler. Etkisi uzundur, bu nedenle gübrelemeden sonraki yıl daha az gübre kullanılabilir. Maliyeti düşüktür, depolanması ve kullanımı kolaydır. Her mevsimde kullanılabilir.

HEDEFİ SOLUCAN GÜBRESİ SERASI KURMAK!

Organik olmayan diğer gübrelerin topraklara zarar vermesinin de kendisini solucan gübresi üretmeye yönelttiğini belirten Tahsin Şişman, önce mantarcılık yapmak istediğini daha sonra ise solucan gübresine yöneldiğini söyledi. İlk olarak Türkoğlu’nda bulunan kendi evlerinin alt katında solucan gübresi üretmeye başladığını belirte Şişman, babasının kendine büyük destek verdiğini söyledi. İlk olarak 100 bir solucanla başladığını belirten genç Tahsin, üç ay gibi kısa sürede solucanlarının sayısını üç katıda çıkardığını söyledi. Hedeflerini de anlatan Tahsin, gelecekte solucan gübresi oluşturmak için büyük bir sera kurmak istediğini belirtti. Tahsin ayrıca, solucan gübresini kendisinin de denediğini ve evinde domates ektiğini de sözlerine ekledi.

ORGANİK GÜBRE ÇOK DAHA SAĞLIKLI”

Solucan gübresi çalışmalarını ve başlamasındaki süreci anlatan Tahsin Şişman, “3 ay önce vatani görevim olan askerliğimi yaptıktan sonra memleketim Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde bulunan aile evime döndüm. Tabi askerden sonra bir iş yapmam ve boş durmamam gerekiyordu. İlk olarak babamla birlikte mantar yetiştiriciliğine girelim diye düşündük. Sonra biraz araştırma yaptık. Araştırmalarımızda mantarcılığın bize büyük maliyet getireceğini gördük. Sürekli onlarla ilgilenmemiz gerekiyordu. Daha sonra biraz daha bekledik, sabredelim biraz daha araştıralım dedik. Araştırmalarımızın sonunda solucan gübresi yetiştirmeye karar verdik. Solucan gübresinin topraklarımız için çok faydalı olduğunu öğrendik. Birçok çiftçinin meyve bahçe tarımı yapanların kimyevi gübrelerin yerine toprağa daha yararlı olan organik gübreyi tercih etmeye başladıklarını öğrendik. Zaten bizde gübre işini önceden yapıyorduk. Organik gübrenin de en önemli kaynağı solucanlardı” dedi.

GDO’LU ÜRÜNLER YEMEK İSTEMİYORUZ”

Organik olmayan gübrelerin toprağa zarar verdiğini anlatan Tahsin Şişman, “Bizi solucan gübresi üretmeye yönelten en büyük sebep, artık GDO’lu ürünler yememek, kendimize zarar vermek istememizden. Bu durama yeter artık demek ve organik yiyecekler tüketmek için solucan gübresine yöneldik. Solucan gübresi atıldığı toprağa herhangi bir zarar vermez, kaliteli ve lezzeti daha yüksek ürün elde edilmesine de büyük katkı sağlıyor. Topraklarımızın artık eski verim kalitesine dönmesi gerek, organik olmayan gübreler bizlere çok zarar verdi. Biz bu zararı solucan gübresiyle kapatmalıyız. Solucan gübresi üretmeye başlayınca kendim denemek için ilk olarak ürettiğimiz gübreden domates ektim. Gelip giden insanlara ikram ettim, onun tadını görmeleri için uğraştım. Gerçekten de bu gübreyle ekilen domates daha tatlı, daha güzel, daha organik. İnşallah ülkemizin toprakları eski günlerine geri döner” ifadelerini kullandı.

BABAM ÇOK BÜYÜK DESTEK VERDİ”

Şişman sözlerine şu şekilde devam etti, “Solucanların ürettiği organik gübrenin, normal gübreye oranla yüzde 40 ile yüzde 60 fazla verim elde edildiğini öğrendik. Çiftçilerin de buna taleplerinin yüksek olması nedeniyle babamın da desteğiyle bu işe giriştik. Solucan mantar kadar fazla bakım istemiyor. Boş vakitlerimde onlarla ilgileniyorum onun haricinde de farklı işler yapmaya çalışıyorum. İlk olarak 100 bin adet solucanla başladım, üç aylık süreçte 300 bin adet solucana ulaştım. Solucan gübresinden elde ettiğim kazançlarımla kendime büyük bir çiftlik kurmak istiyorum ve bu çiftliği bir sistem haline getirip ziraat ve seracılıkla uğraşmak istiyorum. Tarımla uğraşılabilecek bütün alanlarda çalışmak istiyorum” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz